Fyysinen harjoittelu tenniksessä: Tennis fyysiseltä kannalta
Tennis, kuten kaikki pelit, on muuttunut viime vuosina entisestään nopeammaksi. Tämä on seurausta entistä liikkuvammista, vahvemmista, nopeammista ja kestävämmistä pelaajista. Tennis on fyysistynyt ja pelaajat ovat entistä atleettisempia. Toisaalta hitaat alustat ja pallot sekä 11 kuukautta kestävä kilpailukausi ja matkustelu maailman ympäri asettavat suuria haasteita pelaajien terveydelle ja loukkaantumisten vaara on pelaajien jatkuva huoli.
Tennispelaajien harjoittelu on muuttunut suuresti viimeisten vuosikymmenten aikana. Erityisesti fyysisen harjoittelun ja vammojen ennalta ehkäisyn rooli on korostunut. Tennisharjoittelu tunteina on saattanut jopa vähentyä entisajoista, mutta alku- ja loppuverryttelyihin, kehonhuoltoon sekä fyysisten edellytysten kehittämiseen kuluu ammattipelaajilta helposti 3-5 tuntia päivässä. Ja huomiota kokonaisrasituksen, ravinnon, terveydentilan ja kehon hyvinnoinnin seurantaan ja hoitamiseen pistetään aiempaa enemmän. Monien pelaajien taustatiimeihin saattaa kuulua toistakymmentä henkilöä, kun tennisvalmentajan lisäksi auttamassa on lääkäriä, fysioterapeuttia, hierojaa, ravintovalmentajaa ja muita omien alojensa eksperttejä.
Toinen tärkeä näkökulma tennispelaajaan fyysiseen harjoitteluun on ymmärrys, että tenniksessä vaadittavat liikkeet ovat fyysisiä suorituksia ja motorisia taitoja. Tenniksen liikehallintaa vaativat suoritukset rakentuvat motoristen perustaitojen varaan. Motoriset perustaidot jaetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineen käsittelytaitoihin. Ilman näiden kaikkien perustaitojen loistavaa hallintaa on turha tavoitella djokovicmaisia spagaattiliukuja kulmiin tai federermäisiä silmää himeleviä lyöntejä ahdistetusta asemasta. Puhtaan tekniikan ja hyvän rytmityksen ja ajoituksen avulla tennispallo saa mukavasti kyytiä, mutta Nadalin kämmenmoukareihin tai Raonicin kick-syöttöön vaaditaan lisäksi huippuunsa viritetyt fyysiset ominaisuudet. Hyvän pelaajan tekeminen kentällä näyttää helpolta – taloudelliselta ja tehokkaalta. Tähän on mahdollista päästä, kun suurenmoinen taitavuus ja atleettisuus jalostuvat tuhansien tuntien harjoittelun tuloksena.
Tässä juttusarjassa on tarkoitus avata tenniksenpelaajan fyysisen harjoittelun osa-alueita, taidon kehittämistä, vammojen ennalta ehkäisyä sekä muita pelaajan kehittymiseen ja suorituskykyyn läheisesti vaikuttavia asioita. Asioista kirjoittavat omien alojensa asiantuntijat avaten huippu-urheilun maailmaa, mutta myös tarjoten apua jokaisen harrastajan ja kilpapelaajan harjoitteluun.
Saku Siivonen