Etusivu > Ajankohtaista > Jännitystä tenniselämääsi!

Jännitystä tenniselämääsi!

”Strings are the Soul of a Racquet” – kirjoittaja tuntematon

Kuten monilta tennisvalmentajilta, minultakin usein kysytään, millaisilla jänteillä tulisi maila jännittää. Jänteet ovat viime vuosien aikana kehittyneet niin paljon, etten todellakaan voi sanoa olevani aiheelle kovinkaan vihkiytynyt. Tämän takia päätin ottaa asiasta selvää ja haastatella kahta asiantuntijaa eli Osku Tiaista sekä Karri Kaukoa. Osku on jännittänyt mailoja yli 20 vuotta Talissa ja Taivallahdessa ja on varmasti tuttu hahmo monelle seuramme jäsenelle. Karri puolestaan työskentelee Amer Sport Finlandilla ja vastaa tennistuotteiden myynnistä Suomessa. Minua kiinnosti myös, millaisia valintoja ammattipelaajat tekevät, joten kysyin joiltakin pelaajilta heidän jännevalinnoistaan.


Yleisesti voidaan sanoa, että itse maila vaikuttaa paljon siihen, millainen jännitys siihen kannattaa laittaa. Vaikuttavia tekijöitä ovat mm. mailan paino, jäykkyys, jännetiheys sekä kehäkoko. Kiloissa on tultu paljon alaspäin 1980-90-lukuihin verrattuna, jolloin mailoihin laitettiin normaalisti n. 26-28 kg. Viime vuonna Euroopan keskiarvo oli 23,5 kg. Tämä on osaksi mailojen, mutta erityisesti polyesterijänteiden kehityksen ansiota. Esimerkiksi Luxilon, joka on kova jänne, suosittaa aiemmasta perusjännityksestä kymmenen prosentin vähennystä.
Aloitteleva pelaaja ei saa hyötyä siitä, että jännekireys on yli 25 kiloa. Liian kireillä jänteillä pelatessa käsi saattaa kipeytyä, koska maila ei ole niin anteeksiantavainen, eikä jänteissä ole hyvää voimantuottoa. Koska aloittelijoille myytävät mailat ovat hyvin voimaatuottavia ja jäykkiä, sekä Karri että Osku suosittelevat multifilament-jänteitä. Lisäksi mailanostajan tulisi muistaa, että tehdasjännitys on liian kireä ja jänteen laatu huono, joten uuteen mailaan kannattaa aina hankkia uudet jänteet. Yleisesti aloittelijoille sekä harrastepelaajille voidaan suositella ohuita ja joustavia jänteitä.


Kilpapelaajat selkeästi haluavat jänteiltään, että haluttu jännekireys säilyy mahdollisimman pitkään. Tämän takia he pääasiallisesti valitsevat polyesterijänteet, jotka eivät käytössä veny samalla tavalla kuin multifilament-jänteet. Kilpapelaajat korostavat erityisesti myös omaa tunnetta. Harhaluulo on se, että kilpapelaajat vaihtavat jänteensä vasta, kun ne menevät poikki. Ammattilaiset saattavat jännittää jopa 4-6 mailaa per ottelu. Esimerkiksi Roger Federer jännitytti jokaiseen otteluunsa vuoden 2019 Laver Cupissa kuusi mailaa, kolmeen niistä 27,5 kg ja kolmeen 26,5 kg.

20181017 Tennisliitto, Tali Tennis, Helsinki

Emma Laine (ex-ammattilainen, Fed Cup -joukkueen kapteeni)
Mailamerkki: Wilson Burn
Jännemerkki: Luxilon alupower rough
Jänteiden kireys: 22-24kg. Massalle aina yksi kg enemmän.
Jännetiheys: 16/19
Syyt jännevalintaan: 1.) Oma tunne 2.) Jänteiden kilot pysyvät samana eli eivät löysty liian nopeasti 3.) kestävyys

Nykyään pääasiallisesti käytetyt kaksi eri jännemateriaalia ovat polyesteri sekä nylon eli ns. multifilament. Lisäksi on olemassa luonnonjänteitä, mutta niitä käytetään nykyään harvoin.

Polyesterijänteet

Polyesterijänne on yleisimmin käytetty jänne ja se on yhdestä materiaalista tehty. Jänteiden voimantuotto kasvoi paljon, kun luonnonjänteistä siirryttiin polyesteriin ja saman aikaisesti jänteiden kestävyys kasvoi oleellisesti. Polyesterijänteiden paksuudet vaihtelevat (1,1 mm – 1,4 mm). Ohuemmalla saadaan apua kierteeseen sekä voimantuottoon ja paksummalla kontrolliin ja jännekestävyyteen.
Polyesterijänteissä myös muoto, materiaali ja sen kovuus voivat vaihdella. Jänteitä löytyy mm. sileinä, pentagonin muotoisina (kulmat tuottavat lisää kierrettä, esimerkkinä Wilsonin Revol Spin) sekä kierrettynä (lisää palloon kierrettä). Kilpapelaajan usein valitsema, kovempi ja seinämäisempi materiaali tuo kontrollia peliin (mm. Luxilon ALU Power, 4G) ja ne pitävät myös kilot paremmin. Pehmeämpiä polyesterijänteitä suositellaan harrastelijoille (esim. Wilson Revolve Spin) sillä ne tuottavat lyöntiin enemmän voimaa ja ovat silti käsiystävällisiä.


Emil Ruusuvuori (Davis Cup -joukkueen pelaaja, HVS-Tennis liigajoukkueen pelaaja)
Mailamerkki: Head
Jännemerkki: Head/Hawk
Jänteiden kireys: 24-25kg
Jännetiheys: 16/19
Syy jännevalintaan: ”Tuo on ainoa jänne, mitä olen edes Headilta testannut.”

Nylon eli multifilament-jänteet

Nylon eli multifilament-jänteet ovat monimuotoisempia kuin polyesterijänteet. Sisus on usein yksiosainen, mutta sen ympärillä kuoren muodostaa jopa tuhannet ohuet säikeet (synthetic gut eli synteettinen luonnonjänne). Multifilament-jänne ei ole yhtä kestävä kuin polyesterijänne, mutta se on pehmeämpi, mukavampi ja käsiystävällisempi. Pallo viipyy jänteissä aavistuksen pidempään ja se tuo kontrollin tunnetta lyöntiin. Visuaalisesti multifilamentit eivät välttämättä miellytä silmää yhtä paljon kuin polyesterijänteet, sillä ohuet säikeet menevät pelatessa poikki ja jänteet näyttävät rispaantuneilta. Jos sinulla on tenniskyynärpääoireita, valitse nylonjänteet ja niihin niin pehmeä jännitys kuin pystyt kontrolloidusti pelaamaan.

Anastasia Kulikova (HVS-Tennis liigajoukkueen pelaaja, Suomen maajoukkuepelaaja)
Mailamerkki: Wilson Ultra Tour
Jännemerkki: Luxilon Alupower fluoro 123
Jänteiden kireys: “It depends on tournaments and a stringer but it’s between 24.5-26. It depends also on surface and country.”
Syy jännevalintaan: “I play with these strings because these were the first strings that I’ve tried and I felt very good with them. And now I’m changing rackets sometimes but strings have stayed the same since 2012.”

Luonnonjänne

Luonnonjänteitä käytetään nykyään hyvin vähän, sillä ne ovat selkeästi kalliimpia kuin muut jänteet. Luonnonjänteet toimivat benchmarkina kaikille muille jänteille, kun puhutaan pelattavuudesta, vaimennuksesta sekä tuntumasta. Luonnonjänteitä myydään vain yksittäisinä setteinä. Yllättävä tieto oli se, että yhteen settiin tarvitaan neljän lehmän suolet (ei lehmiä nimenomaan tätä tarkoitusta varten kuitenkaan teurasteta) eli aikamoista käsityötä valmistusprosessi on. Jänteet häviävät voimantuotossa sekä kestävyydessä muille jänteille ja niitä käytetäänkin lähinnä hybridijänteissä.

Otto Virtanen (Davis Cup -joukkueen pelaaja, HVS-Tennis liigajoukkueen pelaaja)
Mailamerkki: head
Jännemerkki: head hawk touch 1.25
Jänteiden kireys: sisällä/ulkona 24 kg
Jännetiheys: 18/20
Syy jännevalintaan: ”Tärkeää on se, kuinka kauan jänne pitää kilot sekä miten kierre tarttuu ja pysyykö pallo hanskassa joka säällä.”

Hybridijänteet

Hybridit tarkoittavat sitä, että mailan vaaka- ja pystyjänteisiin valitaan erilaiset jänteet. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa sitä, että valitaan vaakaan ja pystyyn eri paksuiset jänteet, mutta voidaan valita myös täysin eri materiaaleiltaan olevat jänteet. Eri kombinaatioita valitsemalla pelaaja pystyy vaikuttamaan mailansa pelattavuuteen, käsiystävällisyyteen, jänteiden kestävyyteen, kontrolliin ja voimantuottoon. Esimerkiksi lujaa lyövä pelaaja voi löytää hyvän kombinaation kestävyyttä ja pelattavuutta valitsemalla pystyjänteeksi polyesteria ja vaakajänteeksi luonnonjännettä tai korkealaatuista nylonjännettä. Kuuluisin pelaaja, joka käyttää luonnonjänteitä hybridijänteissään on tietenkin Roger Federer (Champions choice, luonnonjänne + ALU Power Rough).

Harri Heliövaara (Davis Cup -joukkueen pelaaja, Sata liigajoukkueen pelaaja)
Mailamerkki: Yonex
Jännemerkki: Luxilon Alu Power 1,25
Jänteiden kireys: Sisällä 24kg, ulkona 23,5kg
Jännetiheys: 16/19
Syy jännevalintaan: ”Tärkein on tuntuma. Kun on 10 vuotta pelannut samalla jänteellä, alkaa olla helpompi vaihtaa mailaa kuin jännettä.”

Älyjänne

Uusinta uutta teknologiaa jänteissä edustaa ns. älyjänne. Luxilon on tuonut markkinoille Smart-jänteen, jossa polyesterijännetuubin sisällä on muutamia multifilament-säikeitä. Ideana on se, että lyödessäsi palloa lujaa, jänteet pysyvät kovina ja ne antavat seinämäisen, vahvan voimantuoton. Lyödessäsi palloa hiljempaa, pallo pysyy jänteissä pidempään ja saat lyöntiisi hyvän tuntuman. Smart-jänteen suosituskilot ovat poikkeuksellisen alhaiset, 18-22 kiloa. Alhaiset kilot tuovat jänteiden ominaisuudet parhaiten esille.

Aleksi Tuukkanen (HVS-Tennis valmentaja sekä liigajoukkueen pelaaja)
Mailamerkki: Head Speed pro
Jännemerkki: Head hawk 1.20
Jänteiden kireys: sisällä 24 kg, ulkona 23 kg
Jännetiheys: 18/20
Syy jännevalintaan: ”Oikeastaan vain tunne lyönneissä, se miten ne reagoivat lyöntiin (kierre ja lyönnin kovuus). Hyvä tunne ratkaisee.”

Jänteet ovat joillekin pelaajille lähes uskon asia, eikä oikeaa vastausta jännevalinnalle välttämättä ole. Ammattilaispelaajien käyttämät kilot saattavat vaihdella todella paljon. Vuoden 2019 US Openissa kilot vaihtelivat 14 ja 31 kilon välillä. Serena Williamsin jännevalinta oli Luxilon 4G (markkinoiden kovimpia jänteitä) ja hänen jännekireys oli 31 kg. Vaikka Serenan mailan kehänkoko (104) hieman lieventää jänteiden kireyden tuntua, on hänen mailansa normipelaajalle kuin halko. 14 kiloa oli kuulemma jollakin nelinpelin herkkäkätisellä virtuoosilla.
Talissa IPP Openin aikana Dustin Brown jännitti mailansa 32 kiloon. Hän pyrki ottamaan kontrollin lyöntiinsä sitä kautta. Ne, jotka ovat nähneet Dustin Brownin livenä, tietävät, että normaali 24-27 kilon jännitys olisi saanut hänen lyöntinsä takaseinään. Hyvä esimerkki taikauskoisesta suhtautumisesta mailan jänteisiin on eräs IPP Openin pelaaja, jonka mailaa ei saanut jännittää ottelua edeltävänä iltana. Jännitystyö tuli tehdä vasta peliaamuna, jotta kilot varmasti pysyivät pyydettyinä.

Leevi Säätelä (HVS-Tennis valmentaja sekä Smash-Kotka liigajoukkueen pelaaja)
Mailamerkki: Babolat pure strike
Jännemerkki: Babolat pro hurricane tour 1.30
Jänteiden kireys: sisällä 24kg, ulkona 23kg.
Jännetiheys: 16×19
Syy Jännevalintaan: ”Siihen vaikutti merkki ja se tuntui sopivan itselle hyvin. Myös 1.30 paksuisena kestää riittävän kauan. Pelattavuus ja tuntuma säilyy aika lailla jänteen katkeamiseen asti. Kokeilen välillä löysempää/kireämpää jännitystä ja säädän sitä myös vähän peliolosuhteiden mukaan. Esim. Ulkona helteessä kireämmät ja räntäsateessa löysemmät!”

Jotkut alan ihmiset sanovat, että mailan merkitys on 30 % ja jänteiden 70 %. Kokeile siis rohkeasti erilaisia jänteitä, sillä joku muu voi sopia peliisi paremmin kuin se, jolla nyt pelaat. Pelaajat kokeilevat usein uusia mailoja, mutta eivät jänteitä. Myös eri kiloja kannattaa testata, koska sen myötä mailan ominaisuudet vaihtelevat. Jos osaat kertoa mailasi jännittäjälle, mitä ominaisuuksia haluat jänteiltäsi, hän osaa kertoa sinulle, mitä hyviä vaihtoehtoja sinulla on. Talista löytyy n. 400 erilaista jännettä!
Vanha viidakon sanonta kuuluu, että jos pelaat tennistä kerran viikossa, vaihda jänteet ainakin kerran vuodessa. Jos taas pelaat kaksi kertaa viikossa, vaihda jänteet ainakin kaksi kertaa vuodessa. Olisiko nyt aika jännittää?

Teksti: Janne Kesti-Helia