Etusivu > Ajankohtaista > Tampere Open kutsuu tennisfanit Tampereelle 19.-25.7.

Tampere Open kutsuu tennisfanit Tampereelle 19.-25.7.

Kaksi suurta toistensa tukena

ATP-tasoisen turnauksen järjestäminen vaatii paljon pohjatyötä ja suunnittelua.

Sen tietävät Helsingin Tali Openin (entisen IPP Openin) kilpailujohtaja ja HVS-Tenniksen ja Talin Tenniskeskuksen toimitusjohtaja Pekka Mäkelä sekä Tampere Openin kilpailujohtaja Veli Paloheimo. Pekka Mäkelä kertookin keskustelevansa Velin kanssa ympäri vuoden.

-Velin kanssa sparraamme toisiamme jatkuvasti. Mietimme kisoihin liittyviä asioita, kuten tuomareita, yhteistyökumppaneita sekä ProAm-yritystennistä, ja pohdimme voimmeko tehdä yhteistyötä asioiden järjestelyissä. Meille ovat samat asiat tärkeitä; seniorit, juniorit, kilpailut, seurayhteistyö sekä tenniksen edistäminen. Ja ovathan kisat, Tampere Open ja Tali Open, se vuoden kohokohta!

Veli Paloheimo kiittää monivuotista ystäväänsä Pekkaa yhteistyöstä ja kertoo, että on etua tehdä asioita yhdessä, kuten hankkia hotelliyhteistyökumppaneita tai kuljetuksia. Tampere Open ja Tali Open eivät myöskään kilpaile keskenään, koska toinen on kesällä ja toinen syksyllä. Alun perin Veli ja Pekka tutustuivat juuri tenniksen parissa. Oliko ensikohtaaminen sitten Talissa vai Tampereella, sitä eivät miehet muista.

– Muutin Helsinkiin 17-vuotiaana harjoittelemaan Jari Hedmanin valmennukseen Taliin, joten voi olla, että kohtasin Pekan silloin. Tai sitten aikaisemmin juniorivuosina. Olemme molemmat pelanneet Tampere Openissa, mutta emme ole pelanneet vastakkain. Itse en ole koskaan voittanut Tampere Openia, mutta semeissä olen ollut neljä kertaa ja finaalissa kerran. Talin ATP-kisan, silloisen Nokia Openin, olen voittanut kerran.

Pekka muistelee lämmöllä omia pelejään Tampereen karsinnoissa.

-Tampere on loistava kesäkaupunki – puitteet ovat kunnossa ja Tampereelle on ollut aina kiva mennä. Meillä on myös yhteinen herrakerho, TaTS:n ja HVS:n YK-16 -raatimiehet, jotka ovat mittelöineet seuraotteluiden merkeissä jo vuosia.

Pekka Mäkelä on luvannut lainata Talin kiinteistövastaavaa Jari ”Ramu” Ramstedtia taas Tampereen massakenttämieheksi. Ramu, kuten HVS:n ProAm-peliporukkakin, kuuluu vakiokaartiin Tampere Openissa.

Viime vuonna Velin ja Pekan sekä TaTs:n ja HVS:n välinen yhteistyö melkein johti yhteiseen hybridi ATP-turnaukseeen, Tali Tampere Openiin, koska koranarajoitukset estivät Tampereen kesäisen turnauksen järjestämisen. Myöhemmin myös suunniteltu yhteiskisa jouduttiin valitettavasti peruuttamaan rajoitusten takia, vaikka pohjatyöt ja turnauslogo olivat jo valmiina.

HVS-Tennis ja TaTS tekevät myös juniori- ja koulutusyhteistyötä. Mark Tennant, kuuluisa brittiläinen U10-valmentaja, aloitti alun perin yhteistyön TaTS:n kanssa, mistä siirtyi useaksi vuodeksi kehittämään HVS:n nykyistä alle 10-vuotiaiden valmennusfilosofiaa. HVS on myös useamman vuoden kannustanut nuoria kilpailijoitaan lähtemään Tampereelle TATS Junior Tour-kisoihin, joita järjestetään kuukausittain. Välillä HVS on vuokrannut jopa bussikuskin ja bussin koko viikonlopuksi, koska lähtijöitä Tampereelle on ollut niin paljon. HVS:n Anders Wallén ja Timo Kunnas kehuvat TATS Junior Tour -lohkomuotoista kisamallia ehkä jopa Suomen parhaimmaksi juniorikisaksi.

– TATS Junior Tour on loistava turnaus junioreille, koska jokainen saa paljon pelejä lohkomuotoisessa alkukaaviossa ja jatkopeleissä pelataan kaikki sijat. Tampereen Tenniskeskus on myös elämys junioreille, koska siellä on minitenniskenttä junioreiden käyttöön sekä paljon tilaa vapaaseen oleskeluun ja pelailuun.

Kun puhutaan Tampereen ja Helsingin yhteistyöstä, emme voi unohtaa TaTS:n kasvattia ja nykyistä HVS:n liigapelaajaa, Patrik Niklas-Salmista, joka siirtyi teini-ikäisenä Tampereelta Taliin silloiseen Jarkko Niemisen Akatemiaan. Patrikin mielestä molempiin halleihin on ollut aina ilo tulla ja ihmiset ovat ottaneet hänet hyvin vastaan.

– Silloin kun asuin ja harjoittelin Tampereella, hallista tuli minulle kuin toinen koti. Siellä vietin kesät ja talvisin mulla oli aina koulun jälkeen treenit. Samanlainen fiilis mulle tuli heti, kun muutin Helsinkiin ja tulin Taliin. Siellä on mukava viettää aikaa mukavien ihmisten ympärillä. Ja päivän aikana ehtii jutella ihan kaiken ikäisten kanssa.

Patrik jatkaa Talin ohella harjoittelua myös Tampereella – treenikavereita löytyy. Yhteistyö seurojen välillä on sujunut hänen mielestään hyvin.

– Nykyään, kun valmentajani on Tuomas Ketola, niin ollaan saatu tuotua pieni osa tamperelaisuutta myös Taliin.

Molemmat hallit ovat viimevuosina tehneet isoja laajennuksia, ja lisää on tulossa, Veli ja Pekka kertovat.

-Talin Tenniskeskuksen laajennus on valmistumassa kahden vuoden sisällä ja Tampereella jatkamme suunnittelutyötä. Kenttätarvetta olisi niin tennikselle, sulkapallolle kuin padelille.

Puitteet Tampereella ja Talissa mahdollistavat siis isojen turnausten ohella myös huipputasoisen kilpavalmennuksen sekä osaavan aikuis- ja juniorivalmennuksen. Kesäisille vierailijoille löytyy seurojen puolesta monipuolista valmennusta yksityistunneista lasten leireihin. Tampere Openin osallistujakaarti selvinnee heinäkuun alussa. Muutama villikorttikin on jaossa, Veli kertoo.

-Jos rajoitukset vain sallivat, toivomme, että tenniksestä kiinnostuneet lomailijat saapuvat Tampereelle seuraamaan huipputennistä.

Tervetuloa!