Kilpaotteluihin valmistautuminen ja miten menetellä ottelun jälkeen
Miten valmistautua kilpaotteluihin?
Kilpaotteluun valmistautuminen on tarkkaa työtä. Ottelun ajankohta määrittelee tarkasti päivän kulun. Ennen ottelua tulee huomioida monta eri asiaa.
Ensimmäinen tärkeä huomioitava asia on herätys. On sanottu useasti, että kilpailijan tulisi herätä viimeistään kolme tuntia ennen ottelua. Tätä ohjetta olen itse aina noudattanut.
Toiseksi myös tankkaaminen pitäisi suorittaa kolme tuntia ennen ottelua, jotta jaksaa pelata ja ei ole liian ”täysi olo” kentällä.
Kolmas tärkeä asia ennen ottelua on kehon herättely ja lyöntien lämmittely.
Neljäs huomioitava asia on kehon lämmittäminen vielä uudelleen juuri ennen ottelua. Tämä voi olla esimerkiksi hölkkäämistä, jalka- käsi- koordinaatiotreenejä jne.
Viidentenä asiana otan esille keskittymisen itse otteluun. Tämän voi tehdä vaikkapa kuuntelemalla lempimusiikkia juuri ennen ottelua. Se tuo kummasti potkua itse otteluun.
Ennen ottelua on erittäin tärkeää löytää juuri oikea fiilis, jolla lähtee taistelemaan kentälle.
Yksi merkittävä asia on myös vastustajan pelityyliin perehtyminen ennen ottelua. Jos mahdollista, niin mene katselemaan hänen pelejään ja/tai kysele muilta hänen vahvuuksistaan ja heikkouksistaan. Oma pelityyli ja taktiikka kannattaa sopeuttaa siten, että se olisi mahdollisimman voitokas.
Ottelun jälkeinen toimintakin on tärkeää
Ottelun jälkeen kannattaa käydä huolellisesti läpi oma peli oman valmentajan kanssa.
Tai jos valmentajasi ei päässyt katsomaan otteluasi, pyydä vaikkapa vanhempaasi pitämään kirjaa pelisi onnistumisesta ottelun aikana. Näin tiedät, miten todellisuudessa olet pelannut. Mikä on sujunut hyvin ja mikä huonommin.
Ottelun jälkeen on hyvä suorittaa kevyt palauttelu ja hyvät venytykset, jotta palautuminen sujuu hyvin, ja olet valmiina seuraavaan otteluun.
Hyvä tankkaus on myös erittäin tärkeää heti ottelun jälkeen. Moni huippupelaaja varautuukin kantamalla mukana banaaneja, jotta voivat tarpeen tullen syödä niitä heti ottelun päätyttyä.
Jos ottelu on ollut kevyt, ja sinulla ei ole samana päivänä enää otteluita, voit käydä vielä vähän harjoittelemassa pelipäivänä seuraavaa ottelua varten. Voit harjoitella esimerkiksi niitä asioita, jotka eivät pelissä sujuneet, tai niitä, joita sinun tulee huomioida seuraavaa vastustajaa ajatellen.
Jos seuraavanakaan päivänä ei ole ottelua, kannattaa tehdä myös kevyttä fysiikkatreeniä. Näin kehityksesi jatkuu kilpailuiden aikanakin. Pystyt kehittymään paljon pelattujen otteluiden lisäksi.
Kilpailuista kannattaa ottaa kaikki irti
Huolellisen valmistautumisen, itse pelaamisen ja jäähdyttelyn lisäksi, kilpailuista kannattaa ottaa kaikki irti. Kilpailuiden jälkeen käy läpi, miten ottelut sujuivat, ja mitä olisit voinut tehdä toisin.
Kilpailuiden jälkeen hyödynnä kaikki se tieto, mitä imit kilpailuista. Keskity harjoittelemaan heikkouksia ja vahvistamaan vahvuuksiasi kentällä ja sen ulkopuolella.
Muiden pelaajien pelaamisten ja harjoittelemisten tarkkailu kilpailuiden aikana kehittää. Seuraa muiden kilpakumppaneidesi toimintaa kilpailuiden aikoina, ja ota ne opit käyttöösi, joiden katsot olevan hyviä ja kehittäviä, sinun omaa pelaamistasi ajatellen.
Ole siis kentällä paras itsesi ja kehitä peliäsi edelleen kilpailuiden aikana, ennen kilpailuita ja kilpailuiden jälkeen.
Kilpaottelut ovat paras mahdollinen keino kehittää peliäsi.
Petra Puheloinen