Opas lapsen tennismailan valintaan
Junioripelaajien kasvaessa ja pelitaitojen karttuessa, mailan vaihto tulee monta kertaa vastaan, mutta harvalla vanhemmalla on tietoa tennismailoista ja niiden ominaisuuksista.
Uutta mailaa ostaessa on tärkeää tietää, minkälaiseen käyttöön tennismailaa ollaan ostamassa. Säännöllisesti kilpaileva peluri hyötyy erilaisista ominaisuuksista kuin ensimmäisiä askeleitaan lajin parissa ottava harrastaja.
U10-mailat
Lasten mailat myydään kätevästi ikäryhmittäin. Mailan kokoon vaikuttaa myös lapsen pituus sekä pelitaso. Lyhyesti näin:
19’ alle 4v.
21’ 4-6v
23’ 6-8v
25’ 8-10v
26’ 10+
Aikuisten maila siirtyessä isolle kentälle
Aikuisten mailakokoon (27’) kannattaa vaihtaa siinä vaiheessa, kun harjoittelu tapahtuu pääasiassa vihreillä/kovilla palloilla ja täyspitkällä tenniskentällä.
Pidemmällä ja painavammalla mailalla lyöntiin saa vaivattomammin riittävästi pituutta ja syvyyttä. Lisäksi vihreät ja kovat pallot tärähtävät juniorimailoihin kovempaa kuin pehmeämmät junioripallot, mikä voi aiheuttaa tunteen, että pallo hallitsee mailaa eikä toisin päin. Lisäksi jänteiden rooli hieman kasvaa pelitason mukaan, kun kovemmat ja painavammat pallot reagoivat kierteisiin voimakkaammin kuin junioripallot.
Aikuisten tennismailat painavat n. 260-340g. Painava maila on yleisesti ottaen aina haastavampi käsitellä kuin kevyemmät mailat. Painavalla mailalla lyöntiin saa painoa, mutta toisaalta lyöntien hallittavuus heikkenee. Kevyellä mailalla palloa voi olla helppo hallita, mutta tehoa lyöntiin ei saa samalla tavalla kuin painavammalla mailalla. Jos maila on pelaajan taitotasolle tai fysiikalle selvästi liian kevyt tai raskas, se voi altistaa jopa urheiluvammoille. Aikuisten mailoissa tyypillisimmät kahvakoot ovat 2, 3 ja 4. Yleissääntönä on, että kiinni otettaessa peukalon ja etusormen väliin on hyvä mahtua yksi sormi.
Jänteet
Jänteet ja jännitystiheys ovat merkittävä tekijä aikuisen mailoissa. Tiheä jännityspatteristo (esim. 18/20) lisäävät lyöntikontrollia, mutta tuottavat vähemmän vauhtia lyöntiin kuin harvemmat jännepatteristot (esim. 16/19). Kysy jännityksestä lisää Talin ja Taivallahden jännittäjiltä, he tietävät miten nuoren maila kannattaa jännittää
Testaa useita vaihtoehtoja
Mailaa hankittaessa on hyvä testata muutamaa erilaista mailaa. Eri mailavalmistajilta löytyy kullekin pelaajatyypille sopiva malli. Talin ja Taivallahden Pro Shopeista on mahdollista saada testimailoja käyttöön ja asiantuntevaa apua mailan hankintaan. Viime kädessä on hyvä muistaa, että maila tulee sinulle, joten hanki maila, jolla pelaaminen tuntuu hyvältä.
HVS:n jäsenet saavat Talin Pro Shopista saa 10 %:n alennuksen tuotteista. Taivallahden Shopista kannattaa kysyä kuukauden tarjouksia!