Repen palsta: Tenniksen taktinen puoli
Tenniksen taktinen puoli: Opastusta henkisen pääoman käyttöön
Tennis on paljon muutakin kuin vain pallon lyömistä. Se on peli, joka vaatii fyysisen taidon rinnalle taitoa ajatella taktiikkaa ja strategiaa. Tunnepuolella ripaus henkistä vahvuutta auttaa selviämään karikoista ja ottelun kulun mutkista.
Aloittelijana, harrastelijana tai huipputähtenä, tasosta riippumatta sinulle on eduksi ymmärtää tenniksen perusteet. Ei vain tekniikan, vaan myös taktiikan osalta. Tässä muutamia tenniksen taktiikan peruselementtejä, jotka auttavat sinua kehittymään pelissä.
Tunnista vahvuutesi ja vastustajasi heikkoudet
Tennis on kamppailua; sinun on ymmärrettävä sekä oma pelisi että vastustajasi puuhat. Tämä tarkoittaa, että lyöntien ja liikkeiden opettelulla pääset kyllä alkuun, mutta miten luet peliä ja toimitko sen mukaan järkevästi, ratkoo otteluita.
Pohdi, mitkä ovat vahvuutesi lyönneittäin ja tilanteittain – oletko nopea, vahva vai taktisesti ovela? Samoin, tarkkaile vastustajasi pelityyliä. Onko hän hyökkäävä vai puolustava? Miten hän reagoi paineen alla? Missä on lyöntiheikkouksia ja minne minun ei kannata antaa palloa ilman painostusta?
Lyöntiaikomukset rakentaa peliä: Hyökkää, puolusta tai yllätä
Jokaisella lyönnilläsi on vaikutusta pelin kulkuun. Toteutuuko aikomukset vai ovatko ne sattumien satoa? Pelin hallinta on molempien teknisestä taitotasosta kiinni. Ja siitä että käytätkö “nuppia”, osaatko tavoitella omaa etua pelin tiimellyksessä?
Hyökkäävät lyönnit ovat aggressiivisia ja tarkoitettu luomaan painetta vastustajalle. Puolustavat lyönnit auttavat sinua pysymään pelissä ja odottamaan vastustajan virheitä.
Vaihtelevassa pelissä yhdistelet näitä kahta tyyliä, mikä tekee pelistäsi arvaamattoman ja haastaa vastustajasi.
Hyökkäyksessä ja puolustamisessa on tasoja. Voidaan rakennella, painostaa ja lopettaa. Kääntää vastustajan hyökkäys päälaelleen, roikkua mukana tai neutralisoida.
Ajan ja tilan käyttö lisää kerroksia taktisiin mahdollisuuksiin. Yhdistelmä mahdollisuuksien tunnistaminen se vasta hauskaa onkin. Kuin kuorisit sipulia…
Lyöntien taidokas toteutus: Tee jokaisesta lyönnistä laskelmoitu
Kun olet oppinut lyömään neutraalia palloa varmuudella, opettele lyömään se tarkasti ja tehokkaasti. Harjoittele erilaisia kierteisiä lyöntikaaria, vauhdin ja tempon vaihtelua (molempiin suuntiin!) ja niiden sijoittamista.
Älä vain lyö palloa; lyö se tarkkaan paikkaan tavalla, jolla se tekee eniten haittaa vastustajallesi.
Pallonhallinta: Sijoitu ennakoivasti, ole valmis ja reagoi nopeasti
Tennis vaatii hyvää kuntoa ja nopeita reaktioita. Jalkatyö on avainasemassa: sinun on liikuttava nopeasti ja tehokkaasti ympäri kenttää. Oman lyönnin lähdettyä ennakoi tulevaa tilannetta ja sijoitu sen mukaisesti ASAP.
Opettele hallitsemaan pelin tempoa. Jos olet väsynyt, hidasta peliä. Jos hallitset peliä, pidä tempo ylhäällä.
Psykologinen valmistautuminen: Pysy rauhallisena ja keskittyneenä
Tennis on myös henkisen kestävyyden peli. Hillitse itsesi ja pysy keskittyneenä. Jokainen lyönti piste tai peli ei mene suunnitelmien mukaan, mutta älä anna sen häiritä. Pysy rauhallisena ja keskity seuraavaan pisteeseen.
Pelin Jälkeinen Analyysi: Opiskele ja kehity
Jokaisen pelin jälkeen on tärkeää miettiä, mitä opit. Mitkä olivat vahvuutesi? Missä tarvitset parannusta? Miten edetä kohti seuraavia pelejä?
Tennis on jännittävä ja palkitseva laji kun sen oikein oivaltaa. Ulottuvuuksia piisaa, kun huomaat että pallon liikkeeseen kytkeytyminen pelillisesti vie mukaansa. Kun opettelet näitä perustaktisia seikkoja, alat nähdä peliä uusin silmin.
Jokainen peli ja tilanne on mahdollisuus oppia ja parantaa.
Joten, tartu mailaan ja anna palaa!
Repe Jokinen