Etusivu > Ajankohtaista > Repen palsta: Aikuisvalmennuksen ohjelma pähkinänkuoressa

Repen palsta: Aikuisvalmennuksen ohjelma pähkinänkuoressa

HVS-Tenniksen aikuisvalmennuksessa on yli 850 pelaajaa. Treeniryhmät kokoontuvat n. 200 kertaa viikossa ja opetuskoneistoa pyörittää 18 valmentajan tiimi. Lisäksi on pelitapahtumia, kursseja, yksityisvalmennusta, businesstennistä sekä matkoja.

Valmennuksen linjaukset perustuvat näkemykseen pelaajien, valmentajien ja seuran tarpeista.  Näiden tarpeiden täyttyminen yhteistä ohjelmaa toteuttamalla on pitkälti kriteeri, kun jaetaan risuja ja ruusuja.

Omasta mielestämme olemme oikealla tiellä, perusrakenteet on saatu paikalleen ja pystymme koko ajan paremmin kohdistamaan huomiota ydinasiaan: tarjoamaan parhaita tenniskokemuksia jäsenille.

Tasojärjestelmä

Tasojärjestelmää käytetään pääasiallisesti apuna valmennusryhmien muodostamisessa. Lisäksi se mahdollistaa korvausjärjestelmän olemassaolon. Olemme luokitelleet pelaajat seitsenportaiseen tasojärjestelmään pelivahvuuksien perusteella. Kriteeristön muodostaminen on osoittautunut yllättävän työlääksi. Arvioinnin toteutus lajissa, jota voi pelata tehokkaasti yllättävän monilla eri tavoilla niin, että pelaajien vahvuus saisi oikeutta, on vaatinut valmentajilta “pelisilmää”.

Kriteeristöä kehitellään jatkuvasti. Tällä hetkellä on käynnissä tasokuvailujen taktisten sisältöjen kuvailun linjaus ja ensi vuoden alkupuolelle uskallan luvata siitä ulostuloa. Tarkoitus on, että tasojärjestelmästä tulisi myös tavoiteohjelma. Edistymiseen tähtäävä ohjelma saa tästä lisäbuustia, kun tavoitteista saadaan jaettua ja yhteistä näkemystä.

Valmennuksen luonne muuttuu tasojen mukaan

Valmennustarpeen näkökulmasta näemme tasojen erottuvan toisistaan. Alemmille tasoille sopiva perusteiden opetus ja pelaamisen alkuun saattaminen on erilaista kuin kokeneiden kehäkettujen viilaaminen kisakuntoon. Ja siihen väliin voidaan kuvitella välivaihe, jossa tekniikoiden rinnalle nousee taktisempaa treeniä ja mahdollisesti herätellään mielenkiintoa ottelupelaamiseen!

Avataan hieman tämänhetkistä tilannearviota ja suunnittelutilannetta. Näitä en siis ole nakutellut graniittiin, mutta ovat enemmän kuin rantahiekkaan piirrettyjä viivoja, jotka seuraava mielipideaalto pyyhkii pois.

Tasoilla 1–3 valmentajalla on vanha kunnon opettajan rooli, asiat kerrotaan simppelisti ja treenit vedetään valmentajan suunnitelmien mukaan. Treenit ovat paljolti valmentajavetoista pelaamisen esittelyä ja harjoittelua.

Tasojen 4–5 ryhmillä yksilöllisyys kasvaa ja valmennusote muuttuu avoimemmaksi, jossa vuorovaikutuksen tarve nousee esiin.  Treenit alkavat räätälöityä pelaajien tarpeiden mukaan, kun valmennusote muuttuu ohjaavammaksi. Valmennuksessa pyritään huomioimaan pelaajien erilaiset oppimistavoitteet niin, että ryhmän treenissä pelaajilla on “repussaan” oma keskittymiskohteensa, jota he työstävät samalla, kun pyöritetään kokonaisuuden kehittelyä.

Tasoilla 6–7 valmentajan rooli muuttuu avustavammaksi ja pelaajilla on omia selkeitä tavoitteita. Yksittäinen treenikerta on osa kokonaisuutta, johon mahdollisesti kuuluu kisaamista, pelitunteja ja useita eri ryhmätreenejä. Valmentajan haaste on kunkin treenin suunnittelu niin, että yksittäiset pelaajat saavat “omat juttunsa” tehtyä. Avoimia ja pelitilanteita toistavia harjoitteita sekä tarkkaa havainnointia valmennuksellisen vuoropuhelun pohjana.

Teemoitetut treenit valmennuksen raamina

Ohjelma on jaettu kolmeen taktiseen teema-alueeseen pelin perustilanteista: takakenttäpeli, syöttö/palautus sekä etukenttäpeli. Ryhmän valmentaja suunnittelee treenejä viikon teema-aiheen mukaan, mutta ottaa aina huomioon myös ryhmäkohtaisia tarpeita.

Seuraavassa HVS-Sanomassa avaan tätä kokonaisuutta.

Tennisterveisin,

Repe