Etusivu > HVS-Tennis > Historia

Historia

HVS-Tenniksen synnyn yksi ratkaiseva tapahtuma oli Helsingin Virkamiestalolla huhtikuun 27. päivänä vuonna 1920 järjestetty kokous. Siellä korostettiin suomalaisen tennisseuran perustamisen välttämättömyyttä ja 46 osallistujan voimin lopulta päätettiin perustaa seura. Nimeä pohdittiin kuitenkin vielä kuukauden verran, ja 28. toukokuuta päädyttiin äänestyksen jälkeen nimeen Helsingin Verkkopalloseura.

Seura on kasvanut aina sitä mukaa kun olosuhteet ovat parantuneet. Ensimmäisen vuosikymmenen aikana seuralla oli käytettävissä 20 sisätuntia ja 20 ulkokenttätuntia. Harrastus oli muutaman kymmenen pelaajan varassa. Vuonna 1930 jäseniä oli jo 150 ja vuoteen 1939 mennessä jäsenmäärä oli kasvanut lukuun 333. Edelleen tennis oli harvojen harrastus.

Seuran pelimahdollisuudet paranivat, kun vuonna 1932 perustettiin Helsingin Verkkopallosuojat Oy, ja yhtiö sai hallintaansa Liisankadulla olevat Oy Puistotalon tennishallit. Menestystäkin alkoi tulla. HVS:n pelaaja pääsi ensimmäisen kerran maajoukkueeseen 1932.

Merkittävä tapahtuma oli, kun HVS pääsi muuttamaan Helsingin keskustaan rakennettuun Tennispalatsin avariin tiloihin. Sota-aika tyrehdytti kuitenkin toiminnan noin viideksi vuodeksi. Pian sotien jälkeen seura alkoi taas kasvaa, vaikka esimerkiksi palloista oli ankara pula. Vuonna 1945 jäseniä oli 472.

Seuraava kasvujakso alkoi, kun seura sai vuonna 1948 Taivallahteen aluksi neljä kenttää. Vuonna 1960 jäseniä oli 744. Seuralla oli käytettävissään 83 viikkotuntia, joista junioreiden osuus oli 35. Kesällä viikkotunteja oli noin sata. Ja parin vuoden päästä vuonna 1962 jäseniä oli jo yli tuhat.

1960-luku oli kansainvälisten tapahtumien kulta-aikaa. Suomessa kävi useita maailmanhuippuja kuten Wimbledon-voittaja Manuel Santana, ja HVS:n parhaat pelaajat pääsivät mittelemään heidän kanssaan. Yksi kohokohta oli, kun Pekka Säilä voitti hollantilaisen huippupelaaja Tom Okkerin. Vuonna 1971 Taivallahden kenttien määrä nousi seitsemään.

Yksi seuran historian merkittävimmistä tapahtumista oli vuonna 1975 tehty päätös Talin Tenniskeskuksen rakentamisesta. Sijaintipaikka oli niin oivallinen, että Talin Tenniskeskusta on voitu laajentaa sen jälkeen useaan otteeseen.

Taivallahden tenniskeskuksen valmistuminen 2001 nosti seuran olosuhteet taas aivan uudelle tasolle. Seura sai huomattavan määrän ympärivuotisia kenttiä käyttöönsä. Taiviksen valmistuminen on ollut mieluisa asia myös Helsingin kaupungille, sillä keskustassa ei ole kovin paljon yhteisiä liikuntatiloja ja Taivis palvelee hyvin keskustan asukkaiden liikuntatarpeita.

Ja vuonna 2002 valmistui kuuden ja vuonna 2010 kolme kenttää laajennusosa, jonka ansiosta Talin Tenniskeskus on todennäköisesti Euroopan suurin sisätennishalli. Tenniskeskuksen kenttäpinnoitteita on modernisoitu useaan otteeseen tämän päivän harrastajien ja kilpatenniksen vaatimusten mukaisiksi. Myös ulkoalue on kokenut viime vuosina muodonmuutoksen. Kovien kenttien takana ollut pöheikkö sai väistyä, ja vuonna 2006 seura sai käyttöönsä viisi massakenttää. Myöhemmin kovien kenttien pinnoite muutettiin hiekkatekonurmiksi.

Vuonna 2016 seuran jäsenmäärä on jo yli 2016.