HVS Akatemian pelikenttä on Eurooppa
Uusi HVS Akatemia on nyt toiminut kaksi kuukautta. Mistä on kyse, miten muutosta tavoitellaan ja miltä alku on näyttänyt?
Haluamme nostaa toiminnan vaatimustasoa ja standardeja niin, että toiminta olisi vertailukelpoista ihan mihin toiseen Akatemiaan tai valmennuskeskukseen Euroopassa vain. Tason nosto koskee niin valmentajia, pelaajia, vanhempia kuin kaikkia muitakin toimintaan osallistuvia ihmisiä. Valinta on ollut keskittyä ensimmäisellä kaudella erityisesti valmentajiin ja valmennukseen.
Olemme rakentaneet valmennusta ohjaavat standardit, protokollat ja yhteiset toimintatavat. Kokoonnumme säännöllisesti sekä koko Akatemian porukalla että valmennustiimeittäin arvioimaan toimintaa, keskustelemaan valmennuksesta että suunnittelemaan tulevaa. Valmentajien työnkuvat ja vastuut on määritelty ja näiden toteutumista seurataan: tavoitteena on rakentaa Akatemiavalmentajan työstä kiinnostavaa ja motivoivaa, varmistaa valmentajien jaksaminen sekä varmistaa työajan kohdistuminen oleellisimpiin asioihin. Hyvin monella valmentajalla oma tehtävä vaihtui, valmennustiimit uudistuivat ja mukana on uusia henkilöitä. Akatemian johtaminen on uudistettu: nyt kaikilla esihenkilöillä on selkeä vastuualue ja jokaisella valmentajalla esihenkilö, joka on lähellä ja jolla on aikaa työntekijöille. Valmentajien osaamisen kehittäminen on aivan keskeistä toiminnan laadun kannalta: koulutamme ja sparraamme toinen toisiamme ja hyödynnämme ulkopuolisia asiantuntijoita, minkä lisäksi jokaisella valmentajalla on henkilökohtainen kehityssuunnitelma.
HVS:n kilpavalmennus on kasvanut melkoisesti viimeisen vajaan 20 vuoden aikana: pelaajien ja valmentajien määrällä sekä talouden osalta. Tavoitteena on rakentaa toiminnaltaan laadukas sekä taloudeltaan kestävä ja tehokas Akatemia. Kilpavalmennus perattiin viime keväänä hyvin tarkasti läpi sekä toiminnan että talouden näkökulmasta, mikä johti toiminnan uudelleen organisointiin. Aiempaan verrattuna resurssien käyttö palvelee tehokkaammin pääasiaa eli pelaajien kehittymistä ja talous on vakaammalla pohjalla seuran tuen ollessa n. 40% kokonaiskustannuksista aiemman yli 50% sijasta.
Tennis on äärimmäisen kansainvälinen ja laajalle levinnyt laji, toisaalta Suomessa kilpatennis on melko pientä ja pelaajia vähän. Hyvin nopeasti kaikki vastustajat ovat tuttuja ja asetelmat ikäluokissa ”kiveen hakatut”. Lisäksi tällä hetkellä pelaajat ovat valitettavan keskittyneitä pääkaupunkiseudulle ja hyvin moni kilpakumppaneista jopa harjoittelee päivittäin keskenään.
Arkiharjoittelun kannalta HVS Akatemiassa tämä on tietysti erinomainen asia ja iso kilpailukykytekijä, mutta motivaation ja kehittymisen kannalta ongelmallista. Kilpatenniksessä yksi suuri motivaation lähde pitäisi olla seuraavien tasojen ja ”päänahkojen” tavoittelu, mikä puolestaan innostaa arjessa kehittämään itseään – toisinpäin homma ei oikein toimi. Jos asetelmat tai tasot ovat liian staattisia, hiljalleen kehittymisen kipinä ja tavoitteellinen eteenpäin pyrkiminen hyytyy. Unelmissa ja tavoitteissa on energiaa, näitä meidän kaikkien pitää ruokkia ja varjella!
Otteluilla on erittäin suuri merkitys kehittymisen kannalta. Tenniksessä on monia osa-alueita, joita ei voi opetella kuin otteluissa: päätöksenteko ja tunteiden säätely ottelupaineessa, erilaisten vastustajien pelityyleihin sopeutuminen, oman pelin kehittäminen otteluiden välissä, tuomitseminen, pisteiden lasku ja erilaisten ristiriitatilanteiden ratkaiseminen, harjoituskaverin tai nelinpeliparin löytäminen, toimiminen erilaisissa kultuureissa ja eri kielellä, valmistautuminen ensimmäiseen otteluun tai vastaavasti väsyneenä finaaliin, voittojen ja tappioiden käsittely, vireen ja suorituskyvyn ylläpito turnauksen ajan ja ylipäänsä turnausrutiineihin tottuminen muun muassa. Aika moni näistä kehitysärsykkeistä poistuu, mikäli esimerkiksi vastustajat ja turnaukset ovat liian tuttuja ja ennakkoon pelattuja. Junioreiden kehittymisen ja motivaation kannalta on ratkaisevan tärkeää erilaisten ärsykkeiden luonti ja niihin tarttuminen – aika moneen näistä kysymyksistä vastaus löytyy Suomen ulkopuolelta. Edellä mainituista syistä Akatemian pelikenttä on Eurooppa. Myös toiminnan kehittymisen kannalta on oleellista riittävän haastavan vertailukohdan valinta. Kansainvälinen toiminta kaikissa muodoissaan on ja tulee olemaan yksi suurimmista painopisteistä Akatemian kehitystyössä. Haluamme enemmän kansainvälisiä vierailijoita Taliin, niin valmentajia kuin pelaajia, enemmän yhteistyötä muiden eurooppalaisten toimijoiden kanssa, enemmän peli- ja harjoittelukokemuksia Suomen ulkopuolella, ylipäänsä haluamme hypätä kansallisesta sarjasta euroliigaan!
Olen ja onneksi en yksin, hyvin innostunut HVS Akatemiasta. Ensimmäisen kerran tuntuu siltä, että olemme löytäneet yhteisen ja motivoivan vision kilpatennikseen. Tämä näkyy ja kuuluu valmentajien puheista ja eleistä arjessa, yhteisissä tapaamisissa ja käytäväkeskusteluissa. Toisaalta uskon, että tehdyt muutokset ja valitut painopisteet vievät meidät menestykseen. Loppujen lopuksi onnistuminen ja epäonnistuminen ratkeaa ihmisiin: miten me kaikki valmentajat, pelaajat, vanhemmat, tukijat ja seurahenkilöt toimitaan yhdessä yhteisen unelman eteen! Haluan kiittää kaikkia mukana olevia innosta, luottamuksesta ja sitoutumisesta – jokaisen panos on ratkaiseva.
Saku Siivonen
HVS-Tenniksen ja HVS Academyn valmennusjohtaja