Ei anneta puhelimen estää liikkumista!
Suomen lastenlääkäriyhdistys yhdessä lastenpsykiatriyhdistyksen ja nuorisopsykiatrian yhdistyksen kanssa otti elokuussa 2023 kantaa lasten ja nuorten koulupäivän aikaisen kännykän käytön rajoittamisen puolesta. Kannanoton taustalla painoi ammattilaisten huoli lasten ja nuorten lisääntyneistä mielenterveysongelmista, keskittymisvaikeuksista ja oppimisvaikeuksista, sekä liikkumattomuudesta ja ylipainosta, joita kaikkia lisääntynyt kännykän käyttö tutkitusti lisää.
Kännykän käytön tuomat haasteet eivät valitettavasti näy vain koulutyössä, vaan myös vapaa-ajan toiminnassa. Koululaiset uppoutuvat peleihin ja omiin maailmoihinsa, jolloin heitä on vaikea saada mukaan ohjattuun vapaa-ajalla tapahtuvaan toimintaan. Myös HVSssä on huomattu kännyköiden koukuttavuus.
“Viereisen koulun iltapäivätoiminnassa oli aiemmin kännykkäpäiviä. Niinä päivinä oli lapsia vaikea saada tennistreeneihin. Nyt onneksi kännykkäpäivistä on luovuttu. Myös moni vanhempi toivoo, että lapsi saisi iltapäivään ohjattua liikuntaa, jotta ei viettäisi kännykällä koko päivää”
Merkittävä osa sekä ala- että yläkoululaisista kokeekin, että heidän pitäisi viettää enemmän aikaa muualla kuin netissä, mutta eivät ole siinä yrityksestään huolimatta onnistuneet. Monen koululaisen ruutuaika ja kännykkä kilpailevat liikkumiseen käytettävän ajan kanssa.
Liikkuminen vaikuttaa positiivisesti aivojen rakenteeseen ja toimintaan monin eri tavoin. Se myös tutkitusti edistää lasten tiedollista toimintaa, oppimista ja koulumenestystä. Lastenlääkäri ja hvs:läinen Lotta Immeli on ollut yksi kannanoton takana olevista asiantuntijoista.
“Vaikka minusta ei tennisammattilaista tullutkaan, niin tenniksellä on ollut yllättävän iso merkitys siinä, että olen elämässäni ja urallani päässyt tähän pisteeseen. Tenniksestä ja siinä kilpailemisesta on ollut monesti paljon apua. Ja varmasti auttaa paljon tulevaisuudessakin,” Lotta pohtii.
Valitettavan usein kännykkä toimii enemmän passivoivana tekijänä kuin liikunnallisen aktiviteetin lisääjänä. Puhelimella vietetty aika vie tilaa ikätasoisten sosiaalisten taitojen harjoittelulta tavanomaisessa vuorovaikutuksessa. Sosiaalisten taitojen vahvistaminen normaalissa vuorovaikutuksessa niin koulupäivän aikana kuin vapaa-ajalla on tärkeää. HVS:ssä on huomattu, että halleilla näkyy paljon yksin kännykän kanssa istuvia lapsia ja nuoria.
“Me HVS:ssä toivomme, että lapsi ei olisi kännykällä ennen treenejä, jotta ajatukset eivät jäisi älylaitemaailmaan. Yksin kännykälle linnoittuminen myös vähentää luontaisia vuorovaikutuksia muiden harrastajien kanssa.”
Ei anneta puhelimen estää liikkumista! Tiedetään, että lapsen ja nuoren aivot ”koukuttuvat” digilaitteisiin paljon nopeammin ja vahvemmin kuin aikuisten aivot. Samalla meidän aikuistenkin olisi hyvä tarkkailla omaa kännykänkäyttöä ja sen määrää. Vanhempien ja aikuisten rooli kännykän käytön rajoittajana onkin merkittävä.
Koko kannanotto on luettavissa Suomen Lastenlääkäriyhdistyksen sivuillta sekä Lääkäriliiga-sometililtä.
Lähteet:
https://www.lastenlaakariyhdistys.fi/tiedotteet/kannanotto-kannykan-kayton-rajoittamisesta-koulupaivan-aikana
THL:n kouluterveyskysely 2021
Kuva Lääkärilehti
Kuvassa lastenlääkärit Maarit Tarkiainen (vas.), Lotta Immeli, Tiina Teivaanmäki, Noora Carpén ja Anu Kaskinen, jotka ovat osa Lääkäriliigaa.