Haastattelu: Repen vinkit ulkokauteen
Ihana, haastava ulkokausi – näillä vinkeillä ulkopeli parempaan iskuun kesällä
Koska Suomen sisäkausi on pitkä kuin nälkävuosi, on ulkokauden alku useimmille kaiholla odotettu tapahtuma. Kun mahdollisuus pelata ulkona viimein tarjoutuu, eivät edes kevään pehmeät massat virhepomppuineen, pyörivä tuuli tai auringon häikäisy riitä pilaamaan raittiissa ilmassa palloilun nautintoa. Mutta ulkokausi tarkoittaa useille myös perehtymistä erilaisiin kenttiin, auringon ja tuulen suuntiin. Miten tästä kaikesta selviäsi kunnialla? Kysyimme HVS:n valmentajalta Repe Jokiselta vinkkejä parempaan ulkokauteen.
Miten erilaiset ulkokentät eroavat toisistaan ja mitä niillä pelattaessa olisi hyvä huomioida?
”Murskepintainen massakenttä, hiekkatekonurmi ja akryylipintainen asfaltti ovat yleisimmät vaihtoehdot. Massakenttiä on pääasiassa kahta tyyppiä: pehmeämpää punaista massaa ja kovempia (ja vähemmän huoltoa vaativia) harmaata tai vihertävää massaa. Massakentät ovat pompultaan hitaita ja niiden pinta on liukuva. Kosteana kentät ovat hitaampia, kuivana nopeampia ja liukkaampia. Massakenttiä on yksi Taivallahdessa, kuusi Talissa.
Näiden lisäksi Talissa on viisi hiekkatekonurmikenttää. Hiekkatekonurmen nukan pituus, tiheys ja hiekan laatu vaikuttavat alustan pelinopeuteen. Yleensä hiekkatekonurmikentät ovat hitaita tai keskinopeita. Liukkautta näillä kentillä on vähän vähemmän kuin massalla.
Koville akryylipintaisille kentille saadaan pintamaalauksessa määritettyä pompun nopeutta hitaasta nopeaan. Vuosien kulutuksessa kitka vähenee, jousto ohenee ja nopeus kasvaa. Tossun alla tuntuma on kuitenkin aina pitävä, jos pinta vain on kuiva. Kosteana nämä kentät ovat vaarallisen liukkaita!”
Miten tuuli vaikuttaa peliin, ja miten syöttöä aurinkoa vasten voisi petrata?
”Tuulesta voi olla apua tai haittaa, miten sitä kukin osaa hyödyntää. Syötön nostoa kannattaa madaltaa ja käyttää enemmän kierrettä pallon hallintaan. Hyökkäävämpi pelaaminen on helpompaa myötätuuleen, kun taas vastatuuleen kannattaa katsoa, että painaa lyönnistä läpi kunnolla, eikä keskeytä saattoa liian aikaisin.”
”Aurinkoa vasten syöttäminen on monien kauhistus. Syöttöpaikkaa vaihtamalla, jalkojen linjauksen muutoksilla sekä erilaisella nostolla pitää hakea ”tyyli”, jolla saadaan pallon osumakohta pois auringon edestä.”
Pitääkö ulkona olla eri varusteet kuin sisällä, esimerkiksi erilaiset kengät?
”Tossuiksi kelpaa, siis myös massalle, alkukaudesta ”All Court” -pohjakuviolla varustetut pelikengät. Heinäkuun kovettuneille massoille pitää sitten hankkia varta vasten massalle tehdyt, pehmeäpohjaiset ja tiukemmin kuvioidut nk. kalanruotokuvio-kengät. Ulkokauden alussa on myös hyvä aika tsekata jänteet. Muutaman kilon kevyempi jännitys kasvattaa sweetspottia ja tuo lyönteihin hieman vauhtia.”
Mitkä ovat kaikkein kriittisimmät asiat, joihin pelaajan kannattaisi keskittyä ulkokentillä?
”Ulkona pelattaessa pallon lukeminen ja pelitapahtumien havainnointi sekä tilanteisiin reagointi asian mukaisesti asettavat pelaajille suurempia haasteita. Palloa pitää seurata jänteisiin asti ja peliasennon tulisi parantaa valmiuksia viimehetken korjauksiin. Matalampi ja leveämpi jalka-asento toimii hyvin, varsinkin kun ylävartalon rennosta ryhdistä saadaan apua tasapainoiseen lyöntiin. ”
”Jalkatyö, pallon seuraaminen ja kärsivällisyys korostuvat ulkopelissä entisestään. Ainahan ne ovat tärkeitä, mutta ulkona pelattaessa ne ovat kaikki kaikessa.”
Repen treenivinkit kesälomalle
1. Rauhallista pallottelua takarajan takaa. Pelaajat koskettavat jommallakummalla jalalla keskimerkkiä ennen kuin oma lyönti pomppaa.
2. Rauhallista pallottelua takarajan takaa. Pelaajat vievät mailan taakse ennen kuin vastapelaajan lyönti ylittää verkon.
3. Pelataan pisteitä syötöllä niin, että syöttöjen pitää mennä ruutujen ”ulkolaitaan” ja sitten seuraava lyönti vastakkaiselle kenttäpuoliskolle. Palauttajalla on vapaa kenttä palauttaa minne haluaa. Palautusvirheestä vähennetään palauttajalta piste. Kaksoisvirheestä vähennetään syöttäjältä piste. Pelataan kymmeneen pisteeseen asti.
Marjo Hellman