Jännitystä tenniselämääsi!
”Strings are the Soul of a Racquet” – kirjoittaja tuntematon
Yleisesti voidaan sanoa, että itse maila vaikuttaa paljon siihen, millainen jännitys siihen kannattaa laittaa. Vaikuttavia tekijöitä ovat mm. mailan paino, jäykkyys, jännetiheys sekä kehäkoko. Kiloissa on tultu paljon alaspäin 1980-90-lukuihin verrattuna, jolloin mailoihin laitettiin normaalisti n. 26-28 kg. Viime vuonna Euroopan keskiarvo oli 23,5 kg. Tämä on osaksi mailojen, mutta erityisesti polyesterijänteiden kehityksen ansiota. Esimerkiksi Luxilon, joka on kova jänne, suosittaa aiemmasta perusjännityksestä kymmenen prosentin vähennystä.
Aloitteleva pelaaja ei saa hyötyä siitä, että jännekireys on yli 25 kiloa. Liian kireillä jänteillä pelatessa käsi saattaa kipeytyä, koska maila ei ole niin anteeksiantavainen, eikä jänteissä ole hyvää voimantuottoa. Koska aloittelijoille myytävät mailat ovat hyvin voimaatuottavia ja jäykkiä, sekä ammattilaiset suosittelevat multifilament-jänteitä. Lisäksi mailanostajan tulisi muistaa, että tehdasjännitys on liian kireä ja jänteen laatu huono, joten uuteen mailaan kannattaa aina hankkia uudet jänteet. Yleisesti aloittelijoille sekä harrastepelaajille voidaan suositella ohuita ja joustavia jänteitä.
Kilpapelaajat selkeästi haluavat jänteiltään, että haluttu jännekireys säilyy mahdollisimman pitkään. Tämän takia he pääasiallisesti valitsevat polyesterijänteet, jotka eivät käytössä veny samalla tavalla kuin multifilament-jänteet. Kilpapelaajat korostavat erityisesti myös omaa tunnetta. Harhaluulo on se, että kilpapelaajat vaihtavat jänteensä vasta, kun ne menevät poikki. Ammattilaiset saattavat jännittää jopa 4-6 mailaa per ottelu.
Polyesterijänteet
Polyesterijänne on yleisimmin käytetty jänne ja se on yhdestä materiaalista tehty. Jänteiden voimantuotto kasvoi paljon, kun luonnonjänteistä siirryttiin polyesteriin ja saman aikaisesti jänteiden kestävyys kasvoi oleellisesti. Polyesterijänteiden paksuudet vaihtelevat (1,1 mm – 1,4 mm). Ohuemmalla saadaan apua kierteeseen sekä voimantuottoon ja paksummalla kontrolliin ja jännekestävyyteen.
Nylon eli multifilament-jänteet
Nylon eli multifilament-jänteet ovat monimuotoisempia kuin polyesterijänteet. Sisus on usein yksiosainen, mutta sen ympärillä kuoren muodostaa jopa tuhannet ohuet säikeet (synthetic gut eli synteettinen luonnonjänne). Multifilament-jänne ei ole yhtä kestävä kuin polyesterijänne, mutta se on pehmeämpi, mukavampi ja käsiystävällisempi. Pallo viipyy jänteissä aavistuksen pidempään ja se tuo kontrollin tunnetta lyöntiin. Visuaalisesti multifilamentit eivät välttämättä miellytä silmää yhtä paljon kuin polyesterijänteet, sillä ohuet säikeet menevät pelatessa poikki ja jänteet näyttävät rispaantuneilta. Jos sinulla on tenniskyynärpääoireita, valitse nylonjänteet ja niihin niin pehmeä jännitys kuin pystyt kontrolloidusti pelaamaan.
Luonnonjänne
Luonnonjänteitä käytetään nykyään hyvin vähän, sillä ne ovat selkeästi kalliimpia kuin muut jänteet. Luonnonjänteet toimivat benchmarkina kaikille muille jänteille, kun puhutaan pelattavuudesta, vaimennuksesta sekä tuntumasta. Luonnonjänteitä myydään vain yksittäisinä setteinä. Yllättävä tieto oli se, että yhteen settiin tarvitaan neljän lehmän suolet (ei lehmiä nimenomaan tätä tarkoitusta varten kuitenkaan teurasteta) eli aikamoista käsityötä valmistusprosessi on. Jänteet häviävät voimantuotossa sekä kestävyydessä muille jänteille ja niitä käytetäänkin lähinnä hybridijänteissä.
Hybridijänteet
Hybridit tarkoittavat sitä, että mailan vaaka- ja pystyjänteisiin valitaan erilaiset jänteet. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa sitä, että valitaan vaakaan ja pystyyn eri paksuiset jänteet, mutta voidaan valita myös täysin eri materiaaleiltaan olevat jänteet. Eri kombinaatioita valitsemalla pelaaja pystyy vaikuttamaan mailansa pelattavuuteen, käsiystävällisyyteen, jänteiden kestävyyteen, kontrolliin ja voimantuottoon. Esimerkiksi lujaa lyövä pelaaja voi löytää hyvän kombinaation kestävyyttä ja pelattavuutta valitsemalla pystyjänteeksi polyesteria ja vaakajänteeksi luonnonjännettä tai korkealaatuista nylonjännettä.
Älyjänne
Uusinta uutta teknologiaa jänteissä edustaa ns. älyjänne. Ideana on se, että lyödessäsi palloa lujaa, jänteet pysyvät kovina ja ne antavat seinämäisen, vahvan voimantuoton. Lyödessäsi palloa hiljempaa, pallo pysyy jänteissä pidempään ja saat lyöntiisi hyvän tuntuman. Smart-jänteen suosituskilot ovat poikkeuksellisen alhaiset, 18-22 kiloa. Alhaiset kilot tuovat jänteiden ominaisuudet parhaiten esille.
Jänteet ovat joillekin pelaajille lähes uskon asia, eikä oikeaa vastausta jännevalinnalle välttämättä ole. Jotkut alan ihmiset sanovat, että mailan merkitys on 30 % ja jänteiden 70 %. Kokeile siis rohkeasti erilaisia jänteitä, sillä joku muu voi sopia peliisi paremmin kuin se, jolla nyt pelaat. Pelaajat kokeilevat usein uusia mailoja, mutta eivät jänteitä. Myös eri kiloja kannattaa testata, koska sen myötä mailan ominaisuudet vaihtelevat. Jos osaat kertoa mailasi jännittäjälle, mitä ominaisuuksia haluat jänteiltäsi, hän osaa kertoa sinulle, mitä hyviä vaihtoehtoja sinulla on.
Vanha viidakon sanonta kuuluu, että jos pelaat tennistä kerran viikossa, vaihda jänteet ainakin kerran vuodessa. Jos taas pelaat kaksi kertaa viikossa, vaihda jänteet ainakin kaksi kertaa vuodessa. Olisiko nyt aika jännittää?
Teksti: Janne Kesti-Helia