Etusivu > Ajankohtaista > Valmennuspäällikkö Saku Siivonen: Meille yhteisöllisyys on tärkeä arvo ja sen vahvistaminen yksi ensi vuoden kehitystavoitteita.

Valmennuspäällikkö Saku Siivonen: Meille yhteisöllisyys on tärkeä arvo ja sen vahvistaminen yksi ensi vuoden kehitystavoitteita.

Toinen koronavuosi on pian takana. Olemme selvinneet mielestäni näistä eriskummallisista ajoista erittäin hyvin. Ainakin verrattuna moniin muihin lajeihin ja maihin: kilpapelaajat ovat pääosin pystyneet harjoittelemaan koko ajan ja kilpailemaankin on päässyt. Paljon joustoa ja uudelleen järjestelyitä se on vaatinut niin organisaatio- kuin yksilötasollakin. Vahva usko on, että selviämme edelleen hyvin omikronvariantista huolimatta ja löydämme keinot kaikissa tilanteissa toiminnan jatkamiseen. Ja toivotaan tietysti, että ensi vuoden aikana päästään koko koronasta eroon.

HVS:n kilpavalmennustoiminnan alla on tällä hetkellä noin 120 pelaajaa. Porukassa on pelaajia 6-vuotiaista kilpatennisuraansa aloittelevista pikkujunioreista aina ammatikseen tennistä pelaaviin Suomen miesten ja naisten maajoukkueisiin kuuluviin pelaajiin asti. Meille he kaikki ovat yhtä ja tärkeä osa HVS:n suurta tennisperhettä.

Meille yhteisöllisyys on tärkeä arvo ja sen vahvistaminen yksi ensi vuoden kehitystavoitteita. Yhtenä tekona tarjoamme kaikille kilpavalmennuspelaajille liput Suomi-Belgia Davis Cup otteluun 4.3. Espoon Metro areenalle HVS-katsomoon. Kannustetaan kaikki yhdessä Suomi ja HVS:n pojat historiallisesti jatkoon 16 maan lopputurnaukseen.
Tärkeitä paikkoja yhteisöllisyyden kehittämisessä kilpatennispuolella on osallistuminen yhteisiin tapahtumiin, omiin kisoihimme, seuran edustaminen Tennisliigassa sekä vapaaehtoistyöt HPP Openissa. Näitä vaalimme ja vaadimme tulevaisuudessa aiempaa painokkaammin.

Yritämme koko ajan kehittää kilpavalmennustamme niin, että pystymme mahdollisimman hyvin vastaamaan sekä kansalliseen että kansainväliseen kilpailuun. Tavoitteemme ovat sekä kansainvälisillä että kansallisilla pelikentillä. Toiminta-ajatuksemme on löytää jokaiselle pelaajalle hänen motivaatiotaan, kykyjään ja pelitasoaan vastaava paikka. Nämä ovat myös kriteereitä jaettaessa pelaajia eri ryhmiin. Asenne on suurin juttu, se on jokaisesta meistä itsestä kiinni. Se näkyy arjen harjoituksissa ja se näkyy kilpailuissa, yleensä suhtautumisessa kilpatennikseen. Asenne usein selittää eri pelaajien kehityskäyriä taaksepäin katseltaessa.

Yleiskuva katsoessa kilpapelaajien tekemisiä vuoden 2021 osalta on erittäin positiivinen. Henki Talissa ja harjoituksissa on hyvä: pelaajat näyttävät viihtyvän hallilla, jopa niin hyvin että kotiinlähdön hetki voi tirauttaa kyyneleen pikkupelurien silmäkulmiin, eri ikäiset pelaajat tulevat hyvin toimeen keskenään ja harjoituksissa on positiivisessa mielessä kova kamppailu pelaajien kesken.
Menestys kilpakentillä HVS-pelaajien osalta on ollut hyvää. Kohokohtina Wimbledon-finaali, Tennis Europen poikien 1.kategorian voitto ensimmäistä kertaa ikinä suomalaiselta ja 2 ATP-kilpailun semifinaalia. Yhtä lailla hienoja hetkiä on koettu kotimaassa useiden pelaajien menestyessä laajalla rintamalla kotimaan arvoturnauksissa. Kansainvälistä kosketusta ja menestystäkin on nähty niin nuorimpien junioreiden Belgian-reissulla kuin TE- ja ITF-kilpailuissa Suomessa ja lähialueilla.

Kansainvälisyys on asia, mihin uskomme: kun Suomessa tennis on melko pieni laji, on kilpailua ja vertailukohtia haettava ulkomailta. Tulemme tekemään vuonna 2022 kilpailumatkoja ulkomaille, järjestämme helmikuussa Ten Pro -turnauksen Talissa ja yhteistyötä monien maiden kanssa on viritteillä. Kansainvälisen yhteistyön kehittäminen ja kansainvälisen kilpailun mahdollistaminen pelaajillemme ovat vahvasti mukana tulevaisuuden kehityssuunnitelmissa.

Tennis on lajina fyysistynyt huomattavasti menneinä vuosikymmeninä. Tämän voi itse kukin todeta vertaamalla nykypeliä 20-30 vuoden takaisiin otteluihin. Pelaajan fyysisillä kyvyillä ja ominaisuuksilla on aiempaa huomattavasti suurempi merkitys tennismenestykselle – että pysyy terveenä, pystyy vastaamaan pelin koko ajan tekniikalle asettamiin koveneviin aika- ja tilavaatimuksiin ja jaksaa harjoitella ja kilpailla riittävästi.
Kokemukseni mukaan pelaajien tuki- ja oheisharjoittelussa on vielä kansainvälisesti katsottunakin mahdollisuus erottautua. Usein panostus tennispelaajien fyysisen puolen kehittämiseen alkaa vasta murrosiässä ja silloinkin usein valitettavien loukkaantumisten kautta. Me haluamme olla tässä asiassa edelläkävijöitä maailmalla. Se vaatii meiltä kaikilta pientä asennemuutosta – usein ne verryttelyt, jäähdyttelyt ja tukiharjoitteet ovat juuri niitä, mitkä erottavat mestarit massasta.

Kaikille oikein hyvää ja rauhallista joulun aikaa! Mailoille on hyvä antaa hieman lepoa, mutta liikunnasta voi silti nauttia monella eri tavalla.

Ystävällisin terveisin,

Saku Siivonen
Valmennuspäällikkö/ HVS-Tennis