Etusivu > Ajankohtaista > Uusi kolumni lasten liikunnasta: Pieni opas lasten ja nuorten tenniskisoihin

Uusi kolumni lasten liikunnasta: Pieni opas lasten ja nuorten tenniskisoihin

Annika Wolin (FT), on neljän lapsen (0v, 3v, 13v ja 15v) äiti ja toimii HVS:ssä viestintävastaavana ja valmentajana. Annika on aiemmin toiminut tutkijana THL:ssä ja Helsingin Yliopistossa, jossa on tutkinut mm. liikunnan vaikutusta varusmiehiin sekä immunologiaa.

Joukkueurheilussa moni asia tapahtuu lähes itsestään – esimerkiksi kilpaileminen. Kun joukkueella on kisat, sinne mennään. Onhan kisaviikonloput olleet kalenterissa hyvissä ajoin. Yhteiskyydillä takapenkki täyteen lapsia ja menoksi.

Tenniksessä tilanne on monin paikoin toinen. Jokainen perhe itse hoitaa kisoihin ilmoittautumisen tai ylipäätänsä suunnittelee mihin kisoihin mennään tai ei mennä. Tenniskisoihin olennaisena kuuluu myös odottaminen sekä epätietoisuus siitä milloin peli pelataan. Ja pelataanko vain tänään vai joka päivä tästä eteenpäin. Yhteiskyydityksiinkin liittyy haaste siitä, että jos kaverilla loppuu pelit aamulla ja toisella jatkuu koko päivän, että kuka kuljettaa kenet kotiin ja milloin.

Haluatko ymmärtää miten edetä seuransisäisistä kisoista maailmalle? Alla on pieni opas – toivottavasti siitä on sinulle apua!

Alkustartti seuransisäisistä kisoista

Seuransisäiset kisat ovat yleensä seuran omille pelaajille, ns. matalan kynnyksen kisoja. Niissä pyritään tarjoamaan junioreille mahdollisuus kokeilla treeneissä opittuja taitoja. Pelitapahtuman ajankohta on ennalta tiedossa eli se on helppo perheen kannalta suunnitella. HVS:n seuransisäisissä kisoissa (Rush Slam tai Subway Challenge) valmentajat pyrkivät tekemään pelit niin, että jokainen saa mahdollisimman monta peliä. Moni muukin seura järjestää avoimia matalankynnyksen kisoja, joihin voi ilmoittautua. Tällaisia ovat esim. HLK:n lohkokilpailut tai Smashin lohkokisat.

Äidin kommentti: Nämä kisat sopivat kaikille. Suosittelen osallistumaan. Seuransisäiset kisat on tehty helpoksi lapselle ja perheelle. Parhaassa tapauksessa lapsesi nauttii peleistä ja saat omaa aikaa, joko katsoa pelejä tai mennä vaikka lenkille!

Jatkospurtti kansallisissa kisoissa

Tennisässään kootaan Suomen Tennisliiton alaisuudessa olevat kilpailut. Uudelle käyttäjälle Tennisässä voi olla hieman haastava, koska kilpailuiden nimet eivät aina kerro kenelle kilpailu sopii. Ja kirjautuminen ja lisenssit voivat olla hepreaa. Lue Tennisliiton ohjeet kilpailemiseen.

Lyhyesti, lasten kansalliset matalan kynnyksen kilpailut ovat Tykkimäki-sarjan alla. Tykkimäki-kisat ovat yleensä hyvin selkeitä eli on tietty aika milloin pelataan ja sitten pelit ovat siinä. Lapsille sopivia kisoja ovat myös 9v Miditour sekä seurojen omat juniorikisat (esim. Tampereen tai HLK:n kisat). Näissä kisoissa voi pelit venyä useammalle päivällä eli jos pääsee alkulohkosta jatkoon, voi pelejä olla myös toisena päivänä tai saman päivän aikana useita.

JGP eli Junior Grand Prix on lasten ja nuorten kansallinen kisa, jossa pelaajien taso voi olla jo aika kova, joskin nuoremmissa ikäluokissa voi pelitaso vaihdella paljonkin. JGP-kisat ovat yleensä kerrasta poikki -periaatteella eli jos häviää ensimmäisen pelin, ei tule lisää pelejä (pl. pienten sarjat, joissa on lohdutuspelit 1. ottelun hävinneille). Jos voittaa, pelejä voi tulla useana päivänä ja pelit voivat osua myös koulupäiville.

Äidin kommentti: Kokeilkaa ensin Tykkimäki-kisoja ja sitten vasta muita juniorikisoja. JGP-kisoissa voi tulla todella kova vastus, joten on suositeltavaa keskustella lapsen valmentajan kanssa minne kisoihin kannattaa mennä. 

Aikuisten kisoista lisää haastetta

Mitä muita kisoja on nuorelle pelaajalle tarjolla? Monet kilpajunnut pelaavat säännöllisesti myös aikuisten kilpailuissa. Kilpailut luokitellaan tason mukaan (E-A, joista E on alin), ja joskus myös iän mukaan. Aloittelevalle nuorelle sopivia aikuisten kisoja ovat E-luokan kansalliset kilpailut. Niitä löytyy päiväkisoista (kaikki pelit yhden päivän aikana) tai perinteisinä kisoina, joissa hävityn pelin jälkeen ei ole muita pelejä.

Äidin kommentti: E-luokan kisoissa voi tulla vastaan aloitteleva kilpajunnu tai 60-vuotias seniori. Koska kyseessä on aikuisten sarja, tärkeintä on osata käyttäytyä sekä osata pelin säännöt, jotta pelitilanne on kunnioittava molemmille pelaajille. Kukaan aikuinen ei halua maksaa 40 € ja joutua lohduttamaan 8-vuotiasta, joka itkee hävitylle pisteelle.

Kohti ulkomaan kenttiä

Kokenut kilpajunnu haluaa ehkä jo kokeilla kansainvälisiä kisoja? Tällaisia ovat esimerkiksi Ten-Pro tai Tennis Europe (TE) Junior Tour -kisat. Molempia kisoja järjestetään ympäri Eurooppaa, ja Ten-Pro-kisoja myös globaalisti. Ne ovat avoimia kaikille, joskin kaikki pelaajat eivät tule valituiksi mukaan esim. jos oma pelitaso ei riitä kisaan.

Erään HVS:läisen kilpapelaajan äiti kiteytti hienosti miksi nuori lähtee ulkomaan kentille:

Elämänkokemus. Tenniskisat antavat kokemusta ja oppia elämään.

Lopuksi, HVS:ssä pelaavan tennispelaajan vanhemman on hyvä muistaa, että tennis on peli. Valmennustoimintamme ohjaa pelaajaa oppimaan pelin nimeltä tennis. Kilpailemista ei siis kannata pelätä. Nauti pelistä ja anna lapsenkin nauttia. Vanhemman tehtävä kisoissa on kuljettaa, kustantaa ja kokata.