Vie tennis nousuun myös mökkikunnissa!
Suomen tenniksen ensimmäinen tennisbuumi oli noin 35 vuotta sitten, jolloin Suomessa oli lähes 300 tennisseuraa ja noin 30 000 jäsentä. Vaikka Tennisliiton nykyiset jäsenmäärät eivät ylläkään menneiden vuosikymmenten huippulukuihin, on ilo huomata, että laji on jälleen nostanut päätään.
Kuitenkin maaseudulta katoaa jatkuvasti pieniä seuroja. Onko jotain mitä voisimme tehdä?
Vuoden 2022 lopussa Suomen Tennisliiton jäsenrekisterissä oli 149 seuraa, joissa yhteensä noin 28 000 jäsentä. Suurimpana seurana erottui HVS-Tennis reilulla 3111 jäsenellään, seuraavana Tampereen TaTS (2247) ja kolmantena itähelsinkiläinen Smash (1977).
Suomen tenniksen edellinen kukoistuskausi sijoittuu 80-90-luvun vaihteeseen, jolloin maassamme oli lähes 300 tennisseuraa. Lahtelainen tennisvaikuttaja ja Suomen senioritennis ry:n puheenjohtaja Seppo Nurmi kertoo, että aikakauden menestyksekäs tennisrakentaminen ja Suomen lukuisten top100-pelaajien, kuten Nanne Dahlman, Petra Thoren, Veli Paloheimo, Aki Rahunen, esiintyminen maailman kentillä toimivat inspiraationa lajin pariin.
”Valitettavasti 1990-luvun lama koitui monen hallin kohtaloksi, ja tennisseurat joutuivat vaikeuksiin”, muistelee Nurmi.
Moniin halleihin tuli tenniksen lisäksi muita käyttäjiä ja osa joutui muuten sopeuttamaan toimintaansa. Vapaaehtoiset puuhahenkilöt väistyivät ja heille ei löytynyt korvaavia henkilöitä jatkamaan seurojen toimintaa. Seuratoiminta alkoi jäsenmäärältään pienissä seuroissa vähitellen hiipua tai loppui kokonaan, ja osa pelaajista siirtyi lähialueiden isompiin seuroihin, mistä löytyi valmennusta ja kilpailutoimintaa.
Tämä johti Seppo Nurmen mukaan siihen, että 2010-luvun alussa seuroja oli enää noin 200 ja 10 vuotta myöhemmin enää noin 150 seuraa.
Viime vuosina suuremmat seurat ovat kuitenkin kasvattaneet jäsenmääriään merkittävästi, ja tennis on houkutellut entistä enemmän uusia harrastajia. Kasvukeskusten tennisseurat ovat nousseet esiin, mutta samalla on huomattu, että pienet maaseutuseurat ovat vaarassa lopettaa toimintansa ilman uusia voimia.
Yksi rohkaiseva esimerkki on Matilda Tennis ry, uusi pikkuseura, joka perustettiin Salon lähelle Mathildedaliin kaksi vuotta sitten. Matilda Tenniksen puheenjohtaja Nina Kaverinen kertoo kuitenkin avoimesti, että nykyisellä jäsenmäärällään (35) ei seuran toimintaa pystytä kattamaan. Onneksi seurassa on aktiiveja, jotka sponsoroivat seuran toimintaa, ja kenttävuokrat ovat pysyneet kohtuullisena. Kaverinen kannustaa kesäasukkaita tutustumaan lähialueen tennistarjontaan. Kesätennispaikan seuraan voi liittyä hyvin jäseneksi, vaikka kotipaikkakunnalla on toisen seuran jäsen.
”Menkää aktiivisesti osallistumaan oman mökkipaikkakunnan seuran toimintaan ja pelatkaa jo olemassa olevilla kentillä! Myös epävirallista kilpailutoimintaa tai miksei kilpailujakin voi järjestää pienempien seurojen kanssa”, kannustaa Seppo Nurmi.
Monilla seuroilla on edulliset kesähinnat kentille, joilla kustannetaan kenttien työntekijöiden palkkioita sekä ylläpidetään kenttiä. Jokainen euro on tärkeää! Nina Kaverinen kertoo, että Matilda Tenniksen toiminta keskittyy miltei kokonaan kesäkuukausiin, jolloin Matildassa on paljon turisteja ja kesäasukkaita. Valmentajien löytäminen on kuitenkin haaste, ja Kaverinen toivoo, että enemmän ihmisiä innostuisi osallistumaan tennistoiminnan pyörittämiseen. Seppo Nurmi on sama mieltä.
”Jos innostusta riittää, niin tennistaitoiset voisivat olla mukana järjestämässä kesäasukkaille ja paikallisille kesävalmennusta! Tätä toimintaa voi tehdä myös lähialueen isot seurat lisätäkseen tenniksen leviämistä oman maakunnan alueella.”
Seppo jatkaa, että suuremmat seurat voisivat tarjota apuaan pienemmille seuroille toiminnan pyörittämisessä ja yhteistyö muiden mailapelilajien kanssa voisi tuoda synergiaetua, kuten yhteisen valmentajan palkkaamisen.
Tennisbuumi on siis palannut Suomeen, ja tuleva mökkikausi on täynnä mahdollisuuksia tarttua mailaan ja astua kentälle. Bongaa siis tennisseura mökkisi läheltä ja vie uutta intoa tenniskentille!
Kesäduuni mökillä?
Jos tuntuu siltä, että kesätyö Matilda Tenniksessä voisi olla juuri sinun juttusi , laita viestiä nina.kaverinen@matildatennis.fi ja liity iloiseen joukkoon! Kesätyöntekijän tulee olla 18-vuotias.