Etusivu > Ajankohtaista > Onko tennispallolla väliä?

Onko tennispallolla väliä?

Tennishalleilla on myynnissä vino pino erilaisia tennispallotuubeja. Monella harrastajalla on oma suosikkipallo, jonka valitsee kerta toisensa perään. Minkälaisia eroja tennispalloissa on? Riittääkö, että pallo on keltainen ja karvainen, vai onko kullekin pelaajalle todella olemassa ihanteellinen pallotyyppi?

Pallot pelialustan mukaan: Extra Duty vai Regular Duty

Tennispallot jaetaan tyypillisesti kolmeen eri tyyppiluokkaan:

  • Tyyppi 1: Nopea pallo (Esim. Wilson US Open Regular Duty)
  • Tyyppi 2: Keskinopea pallo (Wilson Tour All Court)
  • Tyyppi 3: Hidas pallo (Esim. Wilson US Open Extra Duty)

Eri tyyppisten pallojen kimmoisuudessa on huomattavaa eroa ja tennispallo valitaan pelialustan kovuuden mukaan.

  • Nopeita Regular Duty palloja palloja käytetään hitaalla alustalla. Niissä pallon huopapinnoite on ohuempi, ja ne tarraavat muutenkin hitaalla massalla ja karhealla sisäalustalla vähemmän kenttäpinnoitteeseen.
  • Hitaita Extra Duty palloja käytetään nopeammilla alustoilla. Niiden huopapinnoite on paksumpi, mikä auttaa palloa tarraamaan nopean kentän pintaan enemmän, jotta kierre puree paremmin.
  • Valtaosalle harrastepelaajista sopiva pallo kaikille alustoille sopiva all court -pallo.
  • Lisäksi korkeassa ilmanalassa (yli 1219m merenpinnan yläpuolella) suositellaan käytettäväksi erityisiä korkeaan ilmanalaan suunniteltuja paineellisia- tai paineettomia palloja tai tyypin 3 hitaita palloja.

Mikä pallo sopii kenellekin?

Tennispallot jaetaan tyypillisesti kolmeen kategoriaan:

  • Ammattilaistason pallot
  • Kilpatason pallot
  • Harrastetason pallot

Kilpakäyttöön ja kokeneemmalle harrastajalle soveltuvat paineelliset pallot

Ammattilaistason pallot ovat nopeampia, tarraavat kierteeseen hanakasti ja mahdollistavat taidokkaiden ja tarkkojen lyöntien lyömisen, mutta toisaalta kuluvat nopeasti. Jos avaat pallopurkin ja jätät pallot kassiin, häviää niistä paine parissa viikossa riippumatta siitä, pelaatko niillä tai et. Ammattilaisotteluissa vaihdetaan pallot aina 9 geimin välein (Ensimmäinen vaihto 7 geimin kohdalla).

Kilpatason pallot tuntuvat kokeneelle pelurille mukavilta lyödä. Ne ovat paineellisia ja asteen verran laadukkaampia kuin harjoituspallot Niillä on sallittua pelata monissa kansallisissa kilpailuissa. Harrastepelaajalle ne sopivat hyvin peli- ja harjoituskäyttöön.

Harjoituskäyttöön tarkoitetut pallot on suunniteltu kestämään kovaa kulutusta ja suuria määriä lyöntejä ennen käyttöikänsä päähän tulemista. Harjoituspallot ovat paineettomia ja niissä on erityisen paksu kumikuori pallon sisäpuolella, minkä takia ne kestävät normaalia pidempään pelikuntoisina.

Aloittelijan valinta

Jos olet tennisurasi alkumetreillä, kannattaa valinta kohdistaa paineettomiin ja pehmeämpiin palloihin. Pehmeät pallot ovat normaalia palloa hitaampia, mikä antaa aloittelevalle pelaajalle enemmän aikaa reagoida tulevaan palloon, eivätkä yllätä kovalla kierteellä tai karkaa liian helposti pallottelijoiden ulottumattomiin.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan seuraavia:

  • Softispallo ja punainen pallo (75% hitaampi)
  • Oranssitäplä-pallo (50% hitaampi)
  • Vihreätäplä-pallo (25% hitaampi)

Yhteenvetona voidaan todeta, että tennispallon valinnalla on valtava merkitys pelikokemukseen. Erilaisia palloja on hyvä kokeilla, jotta löytää itselleen ja omaan käyttöön sopivimman pelivälineen. Aloittelevan harrastajan pallon tulisi olla sellainen, jolla pystyy pallottelemaan hallitusti pelikaverin kanssa. Kokeneimmat pelurit puolestaan voivat keskittyä valitsemaan pallot sopivan alustan ja henkilökohtaisen mieltymysten mukaan.

Sampo Martikainen