Sopiva tennismaila tukee tenniksen oppimista – opas tennismailan valintaan
Tuon tuosta sähköpostiini kilahtaa viesti tennisjuniorin vanhemmilta, jossa kysytään apua uuden tennismailan ostamiseen. Lasten ja nuorten kasvaessa mailan vaihto tulee vastaan monta kertaa, mutta harvalla vanhemmalla on tietoa tennismailoista ja niiden ominaisuuksista.
Aktiiviharrastajan kannattaa panostaa laadukkaaseen mailaan. Uutta mailaa ostaessa on tärkeää tietää, minkälaiseen käyttöön tennismailaa ollaan ostamassa. Säännöllisesti kilpaileva peluri hyötyy erilaisista ominaisuuksista kuin ensimmäisiä askeleitaan lajin parissa ottava harrastaja.
Mutta mistä tietää, minkälainen maila laukkuun kannattaa sujauttaa? Mitkä tekijät vaikuttavat mailan ominaisuuksiin ja sopivuuteen?
Mistä tiedän, mikä on lapselleni sopiva maila?
Lasten mailat myydään kätevästi ikäryhmittäin. Toki jokainen pelaaja on yksilö, eikä seuraava taulukko pidä absoluuttisesti paikkaansa kaikkien kohdalla:
2-4-vuotiaat – 19’
5-6-vuotiaat – 21’
7-8-vuotiaat – 23’
9-10-vuotiaat – 25’
10+ -vuotiaat – 26’
Aikuisten mailakokoon (27’) kannattaa vaihtaa siinä vaiheessa, kun harjoittelu tapahtuu pääasiassa vihreillä/kovilla palloilla ja täyspitkällä tenniskentällä. Pidemmällä ja painavammalla mailalla lyöntiin saa vaivattomammin riittävästi pituutta ja syvyyttä. Lisäksi vihreät ja kovat pallot tärähtävät juniorimailoihin kovempaa kuin pehmeämmät junioripallot, mikä voi aiheuttaa tunteen, että pallo hallitsee mailaa eikä toisin päin. Lisäksi jänteiden rooli hieman kasvaa pelitasosta riippuen, kun kovemmat ja painavammat pallot reagoivat kierteisiin voimakkaammin kuin junioripallot.
Mikä maila on hyvä ensimmäiseksi täysikokoiseksi mailaksi tennisjuniorille?
Valmentajien ja Taivallahden Pro Shopin henkilökunnan kanssa kävimme mahdollisia mailamalleja läpi ja päätimme nostaa muutaman mailan esille, jotka sopivat erityisen hyvin tennisjuniorin ensimmäiseksi aikuisten koon mailaksi.
- Wilson Ultra L (280g) tai Wilson Ultra UL (260g)
- Uudet mallistot tulossa keväällä
- Wilson Blade (285g)
Mailan painopiste vaikuttaa olennaisesti mailan lyöntiominaisuuksiin
Tennisharrastajan kehittymistä pitkällä tähtäimellä tukee maila, joka on riittävän kahvapainoinen tai ei ainakaan liian kärkipainoinen. Kahvapainoinen maila tuottaa painavia lyöntejä, ja mahdollistaa lyöntien suurempaa työstettävyyttä, mutta suhteessa kevyemmän mailanpään takia vaatii pelaajalta kykyä tuottaa itse riittävä mailanpäännopeus lyönteihinsä. Kärkipainoinen maila tuottaa hitaammalla heilahduksella suuremman mailanpäännopeuden, josta on apua etenkin niille pelaajille, jotka haluavat tukea voimantuottoon.
Valitse sopivan painoinen maila
Aikuisten tennismailat painavat n. 260-340g. Painava maila on yleisesti ottaen aina haastavampi käsitellä kuin kevyemmät mailat. Painavalla mailalla lyöntiin saa painoa, mutta toisaalta lyöntien hallittavuus heikkenee. Kevyellä mailalla palloa voi olla helppo hallita, mutta tehoa lyöntiin ei saa samalla tavalla kuin painavammalla mailalla. Jos maila on pelaajan taitotasolle tai fysiikalle selvästi liian kevyt tai raskas, se voi altistaa jopa urheiluvammoille. Nyrkkisääntönä sanoisin, että jos olet kahden vaiheilla kevyemmän ja painavamman välillä, valitse painavampi vaihtoehto.
Jänteet
Jänteet ja jännitystiheys ovat merkittävä tekijä aikuisen mailoissa. Tiheä jännityspatteristo (esim. 18/20) lisäävät lyöntikontrollia, mutta tuottavat vähemmän vauhtia lyöntiin kuin harvemmat jännepatteristot (esim. 16/19). Jänteiden materiaaleilla on myös oma osansa, mutta en pureudu niihin tässä.
Kehäkoko
Kehäkoko vaikuttaa siihen, kuinka suuri lyöntipinta mailassa on. Koot vaihtelevat 95-110 neliötuuman välillä. Pienempi kehäkoko vaatii pelaajalta enemmän, mutta mahdollistaa paremman työstettävyyden ja tarkkuuden lyönteihin. Suurempi kehäkoko tuo anteeksiantavuutta, eikä osuman tarvitse olla täysin puhdas tuottaakseen onnistuneen lyönnin.
Kahvan paksuus
Aikuisten mailoissa tyypillisimmät kahvakoot ovat 2, 3 ja 4. Kokeilemalla selviää itselle luonnollisin kahvan koko. Yleissääntönä on, että kiinni otettaessa peukalon ja etusormen väliin on hyvä mahtua yksi sormi.
Testaa useita vaihtoehtoja
Mailaa hankittaessa on hyvä testata muutamaa erilaista mailaa. Eri mailavalmistajilta löytyy kullekin pelaajatyypille sopiva malli. Talin ja Taivallahden Pro Shopeista on mahdollista saada testimailoja käyttöön ja asiantuntevaa apua mailan hankintaan. Viime kädessä on hyvä muistaa, että maila tulee sinulle, joten hanki maila, jolla pelaaminen tuntuu hyvältä.
Toivottavasti tästä koosteesta on hyötyä niille, jotka pohtivat uuden mailan valintaa. HVS:n jäsenet saavat Talin Pro Shopista saa 10 %:n alennuksen tuotteista. Taivallahden Shopista kannattaa kysyä kuukauden tarjouksia!
Ja niin kuin edesmennyt valmentajalegenda Heikki ”Hessu” Sirkka sanoi aikanaan:
”Tennismaila on hyvä kaveri, se ei petä eikä jätä.”
Sampo Martikainen
HVS U18 Vastuuvalmentaja