Muistitko hakea URA-stipendiä?
Muistitko hakea URA-stipendiä?
- URA-stipendiä voi hakea oman kansainvälisen urheilu-uran ja opiskelujen aikana tai urheilu-uran päättymisen jälkeen
Ennemmin tai myöhemmin jokaisen urheilu-ura päättyy. Urheilu-uran päättyminen johtaa suurimmalla osalla urheilijoista yleensä siihen, että täytyy miettiä, että mitä tekisi urheilu-uran päättymisen jälkeen.
Kaikki urheilijat eivät ole päässeet siihen vähemmistöön, joka on tienannut urheilu-urallaan niin paljon, että voivat viettää ns. leppoisia eläkepäiviä, ja jättää työnteon ja opiskelut väliin.
Moni urheilija päätyykin hetken levättyään joko opiskelemaan itselle mieluisaa alaa tai suoraan työelämään.
On toki muistettava sekin tosiasia, että joissakin lajeissa, joissa esimerkiksi kilpailuja ja siihen liittyvää matkustelua on vähemmän kuin tenniksessä, moni on saattanut opiskella koko ajan urheilu-uransa aikana valmistellen siten itseään toiseen erilaiseen elämään, aikaan, jolloin urheilu-ura päättyy.
Kaikki eivät tähän kuitenkaan lähde, vaan vasta urheilu-uran jälkeen tulee tulevaisuuden mietinnän aika.
Tenniksessä ainakin toistaiseksi urheilun ja yliopisto-opintojen suorittaminen on melko hankalaa, jos ei päädy ulkomaille opiskelemaan ja urheilemaan tennisyliopistoon.
Ulkomailla tennisyliopistossa opiskelu ja huipulle tähtääminen yhtä aikaa on kuitenkin mahdollista, joskin hidastaa omaa peliuraa. Ulkomailla yliopistossa opiskellessa et voi esimerkiksi osallistua niin paljon ammattilaisturnauksiin kuin olisi tarve, ja harjoittelua rajoittaa se tosiasia, että opiskelut vievät arvokasta harjoittelu- ja palautumisaikaa. Jos satut menestymään ammattilaisturnauksissa, et saa kuitenkaan ottaa palkintorahoja vastaan, sillä olet yliopistossa pelaava opiskelija.
Yliopistotenniksessä on kuitenkin niin paljon hyötyjä, että moni valitsee ja monen kannattaakin sinne ehdottomasti tähdätä. Totta on myös se, että tennisyliopiston kautta tiesi voi johtaa tennismaailman huipputenniksen pariin. Tällaisia tennisyliopistojen kautta maailman kärkeen nousseita tennispelaajia on nimittäin useita.
Jos olet luonut hyvän urheilu-uran tai tähtäät kansainväliselle huipulle omassa lajissasi ja opiskelet itsellesi kotimaassa uuden ammatin tai koulutuksen, niin Suomen Urasäätiö myöntää tällaisille urheilijoille vuosittain stipendejä. Stipendi oli suuruudeltaan maksimissaan 3000 euroa viime vuoden osalta ja stipendi oli myös mahdollista saada ns. puolikkaana, jolloin stipendin saaja sai 1500 euroa. Stipendin saamiselle on tarkat kriteerit, ja stipendiä on mahdollisuus hakea aina syksyisin. Suomen Olympiakomitean verkkosivustolta löytyy mm. URA-Säätiön kriteerit viime vuoden stipendin hakijoille ja saajille.
Suomalaisista tennispelaajista ainakin pitkäaikaiselle maajoukkuepelaajallemme, ja pitkän tennisuran tehneelle, Timo Niemiselle (paras kaksinpelin ATP-ranking 254), on myönnetty täysi URA-stipendi hänen urheilu-uran päättymisen jälkeen kauden 2017- 2018 opintoihin Aalto- yliopiston kauppakorkeakoulussa. URA-stipendin on saanut myös mm. nykyinen nelinpelitähtemme, Harri Heliövaara (nelinpeli ATP- ranking 9). Heliövaaralle myönnettiin URA-stipendi kaudelle 2012- 2013. URA-stipendi myönnettiin Heliövaaralle aikana, jolloin hän piti taukoa tenniksestä, päätti kaksinpeliuransa, ja ennen kaikkea panosti diplomi-insinööriopintoihinsa Aalto- yliopiston teknillisessä korkeakoulussa.
Teksti Petra Puheloinen
Kuva Tennisliitto