Etusivu > Ajankohtaista > Petra Puheloisen haastattelussa entinen juniorilupaus ja nykyinen HVS:n valmentaja Pasi Haverinen

Petra Puheloisen haastattelussa entinen juniorilupaus ja nykyinen HVS:n valmentaja Pasi Haverinen

Esittelyssä Petra Puheloinen
Olen entinen Suomen naisten kaksinpelin ranking ykkönen, ja WTA-listan paras sijoitukseni kaksinpelissä on 412. Rakastan liikuntaa ja huippu-urheilua ja kirjoitan harrastuksena huipputennikseen keskittyvää blogia. Blogi löytyy helppoajakivaa.blogspot.com
Nyt minulla on ilo ja kunnia saada kirjoittaa tennisaiheisia artikkeleita HVS-Verkkosanomiin myös vuonna 2024.

Entinen Canon-tiimiläinen, HVS:n nykyinen ammattivalmentaja, Pasi Haverinen: ”Haluan olla mukana nostamassa Suomen tenniksen maailman huipulle”

Suomen tenniksellä menee tällä hetkellä lujaa. Lujempaa kuin koskaan aikaisemmin. Miehet menestyvät erinomaisesti ja nuoria, hyvin kansainvälisillä kentillä menestyviä junioreita, löytyy melko laajalla rintamalla. Näyttää siltä, että nykyisen menestyksen lisäksi suomalaisilta on lupa odottaa menestystä kilpa- ja ammattilaiskentiltä myös tulevaisuudessa.

Juuri tätä menestystä ja tulevaisuutta entinen juniorilupaus ja nykyinen HVS:n valmentaja, Pasi, haluaa olla viemässä ja luomassa, yhdessä muiden valmentajien ja koko tennisyhteisön kanssa, Suomen tenniksen maailman aivan huipulle. Se on sama tavoite, jonka hän aikoinaan, yli 10 vuotta sitten, valmentajakoulutuksessa itselleen asetti.

Suomalaisten tennisammattilaisten, maajoukkueen ja junioreiden menestys ei ole sattumaa. Pitkäjänteinen työ ja jatkuva kehittämisen halu ovat yksinkertaisesti alkaneet tuottaa hedelmää.

”Suomalaisten junioreiden hyvä menestys on seurausta valmentajiemme laadukkaasta ja sinnikkäästä päivittäisestä työstä. Tiedän, että Suomen tenniksessä on useita, ellei useita kymmeniä valmentajia, jotka pistävät itsensä 100% likoon tenniksen eteen. Se tarkoittaa joillekin ympärivuorokautisia päiviä. Kun kaikki tsemppaavat hyvällä fiiliksellä aikuisia ja meidän pienimpiä junioreitamme myöten halliin muodostuu menestyksen kulttuuri. Menestys voi olla monen näköistä: se voi ilmetä tulostaululla ITF tai EM-kisoissa”, Pasi kertoo.

Pelkkä kilpa- ja ammattilaistenniksessä menestyminen ei kuitenkaan Pasin mukaan riitä, vaan menestymistä pitää mitata myös muilla tavoilla. ”Siitä, että olemme onnistuneet valmentajan työssämme, kertoo esimerkiksi sellainen tosiasia, että jos olemme onnistuneet saamaan koko perheen eri sukupolvineen pallottelemaan samalle kentälle yhdessä itse lajista nauttien.”

”Haluaisinkin kaikkien pienten lasten kokeilevan tennistä. Haluaisin perhetenniksen valtaavan maan. Koko perhe kentälle, vaikka isoisovaarista lähtien perheen pienimpään, kaikki samaan aikaan. Haluaisin myös seurojen jatkavan hyvää työtä. Laajenevan ja mahdollistavan tämän hienon lajin mahdollisimman monelle”, Pasi toteaa.

”Kaikkein tärkein asia kuitenkin meille laji-ihmisille on kuitenkin se tosiasia, että tennissydän sykkii aina. Se, sykkii menestyksestä tai menestymättömyydestä huolimatta. Sen toivon näkyvän lajimme parissa ja luomassa maahamme vieläkin kukoistavampaa lajikulttuuria pitkäaikaisesti ja pitkäjännitteisesti. Se on juuri se asia, jonka voit löytää Talin ulkokenttien vierestä lyömästä palloa seinään talvipakkasella hanskat kädessä”, Pasi kertoo.

”Suomen tenniksen tulevaisuus riippuukin hyvästä meiningistä. Saammeko juurrutettua kulttuuriimme sen, että jokainen on yhtä arvokas riippumatta panostuksen määrästä, positiosta yhteisössä tai tuloksista. Annammeko aidosti arvoa jokaiselle yksilölle, niin että hän haluaa ja pystyy olemaan oma itsensä joukossamme. Koko persoonallaan. Sieltä lähtevät suomalaisen tenniksen juuret ja arvot. (ja menestys)”, Pasi kertoo.

Nyt on tennisbuumi ja tulevaisuutta silmällä pitäen tenniksen tulevaisuus näyttää lupaavalta. ”Kysymys Suomen tennisbuumin jatkumisesta on kuitenkin relevantti. Kuinka paljon meillä on aikaa? Lyhyesti: katselin pikkupoikana, kun Ruotsin Björn Borg voitti Wimbledonin ja menin sen jälkeen lyömään kahdenkäden rystylyöntiä autotallin seinään niin kuin Borg. Ruotsiin syntyi tennisbuumi. Seurasin sitä kateellisena. SIAB tiimi. Stefan Edberg, Mats Wilander yms. Miksei meillä voi olla samanlaista?”, Pasi kysyy.

Pasin oma valmentajan ura alkoi n. 20 vuotta sitten.

”Aloin valmentaa tennistä, kun innostuin kaverini ajatuksesta valmentaa ulkomailla. Menin Pajulahteen ja suoritin kaikki valmentajatutkinnot ammattivalmentajatutkintoa myöten. Pekka Kainulainen oli vaativa mentori; muistan, kuinka etätehtävät tulivat bumerangina takaisin ja heittelin suutuspäissäni lyijykyniä pitkin huonetta. Silloin syntyi halu viedä Suomen tennis maailman huipulle yhdessä muiden kanssa”, Pasi kertoo.

”Valmentamisessa on parasta ihmiset. On ristiriitaista sanoa näin, koska ihmiset ovat samalla monimutkaisia ja haastavia. Jokaisella on oma kehityspolkunsa ihmisenä ja pelaajana. Haluan toimia siinä mukana yhdistävänä tekijänä; ohjata ja kannustaa”, Pasi selventää.

Tenniksen ammattivalmentajaksi Pasi ei päätynyt sattumalta, vaan hänellä on taustallaan menestyksekäs junioriura. Parhaimpina saavutuksina mm. junioreiden sarjoista SM-kultamitalit ja nuorten maajoukkue-edustustehtävät. Pasin ollessa nuori, Suomeen perustettiin parhaimmille junioreillemme ns. Canon-team, jonka jäseneksi Tennisliitto valitsi hänet.

Canon teamin toiminta oli hyvin ammattimaista ihan nykyaikaakin silmällä pitäen. ”Teamin kanssa harjoiteltiin päivittäin 3 kertaa ja harjoitukset sisälsivät 4 tuntia tennistä ja tunnin fysiikkaharjoituksia. Silloin kun ei harjoiteltu, aika kului yhdessä kilpailumatkoilla ja leireillä. Suomessa ollessa puolestaan meitä sparrasi Suomen muut huiput. Kilpailumatkoilla harjoiteltiin myös muiden vastustajien kanssa. Treenit olivat laadukkaita, monipuolisia ja hyviä”, Pasi selventää.

”Parasta Canon teamin joukkueessa oli yhteenkuuluvuuden tunne, Se, että autettiin ja tsempattiin toisiamme vaikeilla hetkillä. Joskus kilpailumatkat kestivät 6 viikkoa. Sinä aikana ehti nuorille ihmisille tapahtua paljon kentällä ja sen ulkopuolella. Pelasin nelinpeliä Costa Ricassa iltavalaistuksessa täydellä stadionilla paikallisia vastaan. Muut tiimiläiset tarjosivat tukea ja kannustusta ensikertalaiselle. Sitä todella tarvitsin”, Pasi kertoo Canon teamin ajoista.

”Canon team toimi yhteensä n. 4 vuotta. Itse olin mukana pari vuotta. Loukkaantuminen ei ollut syy siihen, että tulokseni huononivat; kehittyminen ei kuitenkaan jatkunut sen jälkeen toivotulla tavalla. Annoin paikkani toiselle pelaajalle joukkueessa. Aluksi olin katkera, mutta pikkuhiljaa ymmärsin, että vaikka olisin pysynyt terveenä, niin minulla on sellaisia pelillisiä rajoitteita, jotka estävät nousun maailman huipulle. Minulla olisi pitänyt olla lyönti/lyöntejä, jolla saan lopetettua pisteitä. Nyt minulla niitä ei ollut. Vahvuuteni oli liikkuminen ja rystylyönti, kun kärkeen olisi vaadittu moukarimainen kämmenlyönti ja räjähtävä syöttö”, Pasi kertoo.

Tennis on säilynyt elämässä valmentamisen ohella vahvasti. Aktiiviaikojen jälkeen Pasi on pelannut mm. HVS:n senioriliigajoukkueessa harrastemielessä muutaman ottelun. ”Harrastemielessä pelaamisessa parasta on hyvä porukka ystäviä, jotta kentällä ja sen ulkopuolella on kivaa yhdessä”, Pasi kertoo.

”Tenniksessä on parasta edelleen se, mitä sanoin viime vuosituhannella koululaisturnauksen haastattelussa. Olin silloin 12-vuotias Volvo Cuppilainen: tennis on kivaa, kun siinä saa liikuntaa ja kavereita”, Pasi kertoo.

”Kaikkien kannattaa kokeilla tennistä, vaikka olisi satavuotias eikä koskaan olisi pitänyt mailaa kädessä. Jo kauan sitten puhuttiin, että tennis tekee hyvää aivoille. Liikeradat, keskittyminen, pään yläpuoliset liikkeet. Kysymys on vain oikeista välineistä ja ammattimaisesta ohjauksesta”, Pasi neuvoo.

Kuten moni muukin kilpatennispelaaja, Pasi on samaa mieltä, että tenniksestä voi ammentaa oppia muuhunkin elämään. ”Tennis=elämä. On hyvin vaikea erottaa ihmisenä kasvua pelaajan kehittymisestä. Tennis opettaa elämän ihan kaikkia taitoja epäonnistumisten ja tappioiden käsittelystä ilon hetkiin ja yhteisöllisyyteen. Tärkeintä on oppia ottamaan tukea ja apua vastaan sekä auttamaan muita. Yhteisön jäsentä koskevat samat edut ja vastuut kuin muualla yhteiskunnassa”, Pasi toteaa.

”Tennis on nautinnollinen laji jo heti ensimmäisestä lyönnistä.”

HVS järjestää paljon kaiken ikäisille ja – tasoisille tennispelaajille erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia, joihin kannattaa ehdottomasti osallistua. Erityisen suosituksen Pasilta saavat HVS:n yhteisölliset tapahtumat, joissa tennis on keskiössä, ja hauskanpito ja ystävyys vahvasti läsnä. Näitä ovat esim. Taivallahden aikuisten nelinpeli-illat ja Friday Night Challenge.”

Talin ja Taivallahden Tenniskeskuksesta löytyvät yhdet Suomen parhaimmista ellei peräti kiistatta Suomen parhaat tennikseen liittyvät puitteet ja palvelut jokaiselle lajista kiinnostuneelle ihmiselle.

Petra Puheloinen