Petra Puheloisen kolumni: Patrick Kaukovalta ja yliopisto-opintojen kautta kohti tennisammattilaisuutta
Haastattelussa tennisammattilaiseksi tähtäävä HVS:n Patrick Kaukovalta
- Yliopisto-opinnot voivat olla hyvä välivaihe ja tulevaisuuden turva ennen tennisammattilaisuutta
Tällä kertaa pääsin haastattelemaan HVS- tenniksen omaa tennispelaajaa ja valmentajaa, nuorta tennisammattilaista, Patrick Kaukovaltaa.
Patrickin polku, joka tähtää tennisammattilaisuuteen, ei juurikaan poikkea monista muista tennikseen panostavista nuorista. Tenniksen Patrickin aloitti varhain, jo 6-vuotiaana, Espoon tennisseurassa.
Myös menestystä tuli jo varhain. Patrick on koko ikänsä kuulunut Suomen parhaimpiin junioreihin ja parhaat tulokset juniorina olivatkin kaksi ITF turnausvoittoa ja kaksi miesten kaksinpelin SM-hopeaa.
Aikuisiällä sama menestys tenniksessä on jatkunut ja meriitteinä on jo kolme aikuisten kaksinpelin Suomen mestaruutta, yliopistotenniksen (NCAA) nelinpelin hopea sekä tuore Vaasan ITF 15 000 kaksinpelin toinen sija tältä kesältä. Tätä haastattelua tehdessä menestys sen kuin parani, ja juuri tänään tuli Hyvinkään ITF 15 000 nelinpelin mestaruus.
Siitäkin huolimatta, että menestystä tenniksessä on Patrick saavuttanut jo varhain polku ammattilaiselämää tavoittelemaan ei ole ollut suoraviivainen. Ylioppilaaksi valmistuttuaan Patrick ei suoraan suunnannut ammattilaiskentille, vaan päätti lähteä Yhdysvaltoihin tennisstipendin turvin opiskelemaan ja pelaamaan tennistä. Psykologia valikoitui pääaineeksi sen kiinnostavuuden vuoksi, ja senkin vuoksi, että Patrick, urheilupsykologia itse kokeiltuaan, huomasi alan kiinnostavan häntä. Jotta tutkinto olisi mahdollisimman mielenkiintoinen ja hyödyllinen siviilielämää varten jossain vaiheessa tulevaisuudessa, Patrick on täydentänyt psykologian opintoja monipuolisilla liikuntatieteiden ja valmentamiseen liittyvillä sivuaineilla. Kaiken kaikkeaan Yhdysvalloissa opintojen ja tenniksen parissa kului 4.5 vuotta.
Yhdysvalloissa tennisyliopistossa harjoittelu oli sekä fyysisesti että henkisesti Patrickin mukaan vaativampaa kuin Suomessa hänen junioriaikoinansa. Kuumassa ilmastossa tennistreenit kestivät n 2.5-3 tuntia, joiden päälle oli vielä n tunnin fysiikkatreenit. Määrällisesti treenejä oli suunnilleen yhtä paljon kuin Suomessa, mutta intensiteetti harjoituksissa Yhdysvalloissa oli Patrickin mukaan huomattavasti korkeampi. ”Esimerkiksi fysiikkatreeneissä piti juosta liikkeiden välissä, eikä juomataukoja pidetty lainkaan. Kehonhuoltoon meni myös noin tunti päivässä ennen treenejä sekä treenien jälkeen”, Patrick kertoo.
Kovan kilpailemisen kulttuurin Patrick haluaisi tuoda Yhdysvalloista ehdottomasti Suomeen. Jokainen harjoitusmatsi oli yliopistotenniksessä merkityksellinen ja vaikutti, että mitä paikkaa yliopisto-otteluissa pääsi pelaamaan. Tämä kasvatti erityisesti paineensietokykyä.
Vuoden HVS-tenniksessä päätoimisesti valmennettuaan yliopisto-opintojen jälkeen, halu tähdätä tennisammattilaiseksi vahvistui. Pelit Suomen tennisliigassa sujuivat mainiosti ilman sen suurempia odotuksia, joten Patrickin mukaan hän katuisi, jos ei kokeilisi tässä vaiheessa elämää tennisammattilaiseksi tähtäämistä.
Kaikki harjoittelu tähtää nyt siihen, että Patrick on vuoden päästä sijalla ATP top 750 ja kolmen vuoden kuluttua top 300. Varsinainen unelma on pelata ATP top sadan joukossa.
Patrick on hyvä esimerkki siitä, että yliopistotutkinnon suorittamisen ja tavoitteellisen urheilun voi yhdistää.
Hän hyödyntääkin yliopistossa oppimiaan asioita myös nyt omassa valmistautumisessaan ammattilaisuralle.
Oman tennisuran jälkeen Patrick aikoo ehdottomasti valmentaa myös tulevaisuudessa ja jakaa oppeja eteenpäin Suomen tennistä ajatellen. Jo nyt Patrick toteaa valmentajakokemuksellaan, että Suomesta löytyy paljon erittäin lahjakkaita nuoria tennispelaajia, joilla on erinomainen työmoraali ja siksikin hyvät mahdollisuudet menestyä. Patrickin mukaan kaikilla maailman parhaimmilla urheilijoilla on lahjakkuuden lisäksi ennen kaikkea paras työmoraali. ”He ovat valmiita tekemään enemmän töitä kuin kukaan muu”, Patrick toteaa.
Urheilupsykologia kannattaa Patrickin mukaan hyödyntää, kun haluaa kehittyä ja menestyä mahdollisimman hyvin. Näin on tilanne varsinkin silloin, jos urheilijalla on vaikeuksia asettaa selkeitä tavoitteita, päämäärätietoisuutta ja unelmia sekä suunnitelmaa siitä, että miten tavoitteisiin voisi päästä. Urheilijan on tärkeintä oppia ymmärtämään, miten paljon tennisammattilaisuus vaatii. Patrickin mukaan tarvitaan itsekuria, hurjia treenimääriä, itsenäistä oppimista, valmennettavuutta sekä kilpailukykyä. Täytyy myöntää, että olen tuossakin asiassa täysin samaa mieltä Patrickin kanssa.
Toivotetaan Patrickille menestystä ammattilaistenniksessä!