Tennispelaajan polvikipu, milloin hakeutua hoitoon?
Tennispelaajan polvikipu, milloin hakeutua hoitoon?
Polvi- ja selkävaivat ovat tennispelaajille yleisiä, mutta kaikki vaivat eivät vaadi välitöntä lääkärikäyntiä. Ortopedi Panu Hirvinen korostaa, että paras tutkimusmenetelmä on usein seuranta ja koeponnistus:
”Kyseinen tutkimus on halpa, helposti saatavilla ja vastaa tärkeimpään kysymykseen, eli paraneeko vaiva ajan kanssa itsekseen vai ei. Mitä parasta, tämä tutkimusmenetelmä ei tarvitse lääkäriä, ja ratkaisun, hakeutuuko ortopedille vai ei, jokainen voi tehdä itse.”
Käytännössä tämä tarkoittaa ortopedi Hirvisen mukaan “jatka pelaamista niissä rajoissa, mitä kipu sallii”.
Hirvinen soveltaa samaa periaatetta selkävaivoihin:
”Selkävaivoissa toimitaan jokseenkin samalla periaatteella – ensin seuranta. Poikkeus tähän on kasvuikäisen nuoren selkävaivat. ”
Milloin huolestua polvi- tai selkäkivusta?
Useimmat lievät vaivat paranevat itsestään, pelaa tai ei. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa polvi turpoaa merkittävästi tai särkee levossa. Tai kilpapelaajalla häiritsee kilpasuoritusta. Silloin polviortopedin vastaanotolle on hyvä hakeutua. Myös selkäkipu, joka säteilee alaraajoihin, aiheuttaa puutumista tai heikkoutta jaloissa, on syy hakeutua lääkärin arvioon.
Miten vaivoja voi ehkäistä?
Ennaltaehkäisy on paras tapa vähentää kaikkien tukielinvaivojen riskiä. ”Karkeasti ottaen lähes kaikki urheiluun liittyvät vaivat johtuvat huonosta lajiosaamisesta”, väittää Hirvinen pitkään urheilulääketieteelliseen kokemukseensa perustuen. Tässä mielessä hyvän pelitekniikan merkitystä ei voi liikaa korostaa; ammattitaitoinen valmentaja voi Platonia vapaasti mukaillen olla ”parempi lääkäri kuin lääkäri itse!”.
Hyviä pelejä ja pidetään kroppa kunnossa!
Lisätietoja polvi- ja selkäkivuista löydät esimerkiksi Duodecim Terveyskirjastosta: