Aleksi Lindqvist: Reissuni Britanniaan
HVS-Tennis kannustaa työntekijöitään kouluttautumaan! Aikuisvalmentaja Aleksi Lindqvist kävi tutustumassa brittitennikseen!
Noin viikko sitten kävin vierailemassa valmentajakouluttaja Richard Marklowin vieraana Isossa-Britanniassa. Richard oli viimeksi Suomessa ollessaan kysynyt minulta, että haluaisinko mennä katsomaan heidän valmennustyötään paikanpäälle. Tähän olin tietysti vastannut kyllä. Olin Britanniassa kaikkiaan viisi päivää, joiden aikana sain hyvän intron heidän valmennuksestaan Britanniassa ja myös suurenmäärän lisää tietoa yleisesti tenniksen valmentamisesta.
Pääsin työskentelemään kahdessa eri paikassa, Coventryssä sijaitsevalla Warwicking yliopistolla ja Shrewsburyn Tennis klubilla. Yliopistolla pääsin seuraamaan ja olemaan osana heidän alueellisesti ja kansallisesti kilpailevien junioreiden harjoituksia ja minulla oli myös mahdollisuus jutella ja kysyä valmentajilta jokaisen tunnin jälkeen, jos mieleeni oli jäänyt jotain kysyttävää tunnista. Yliopistolla pääsin myös työskentelemään aikuisryhmien kanssa. Pääsin sekä katselemaan valmentajan toimintaa ryhmien kanssa, että itse valmentamaan ryhmiä lähes jokaisella tunnilla.
Shrewsburyn Tennis klubilla puolestaan pääasiassa työskentelin aloittelevien ja jo hiukan harrastaneiden aikuisten kanssa. Yhden valmentajan kanssa kokeilimme myös sellaista, että laitoimme noin 10 hengen ryhmän puoliksi ja peluutimme noin 20 min omia harjoituksia, lopuksi otimme ryhmän yhteen ja ryhmäläiset saivat vertailla harjoitustemme erilaisuutta. Muistan heidän sanoneen, että ”Aleksin kanssa joutui juoksemaan enemmän”.
Eroja Britannian ja Suomen välillä oli kyllä muutamia. Niistä suurimpana shokkina mieleen jäi aikuisryhmien koko verrattuna Suomeen. Monesti yhdessä ryhmässä oli noin 8–12 pelaajaa ja kenttiä oli kahdesta kolmeen ja kuitenkin valmentajia oli vain yksi.
Muistan, että vedimme yhtä vasta-aloittaneiden ryhmää kolmella kentällä ja pelaajia oli 16 valmentajia olisi ollut ilman minua vain yksi. Toinen suuri ero oli harjoitusten intensiteetti, johon osittain vaikuttaa ryhmä koot. Mielestäni Suomessa tennistunneilla intensiteetti on kovempi ja usein harjoitukset sisältävät enemmän liikettä kuin mitä näin Britanniassa. Viimeisenä erona nostaisin yksityistuntien treenien tarkkuuden. Yksityistunneilla valmentajilla oli tarkasti tiedossa mitä halutaan treenata ja usein yksityistuntien treenit olivat miltei ylitarkasti toteutettuja. Pidin tätä erittäin mielenkiintoisena ja positiivisena havaintona.
Opin reissullani paljon minulle uutta tenniksen valmentamisesta ja miten monilla eri tavoilla sitä pystyy tekemään. Pääsin vierailuni aikana tutustumaan, joko kentällä tai sen ulkopuolella yli 10 valmentajaan ja kentällä ollessani näin monia eri valmennustyylejä, joista tehtävänäni oli huomioida millä tavalla ne auttavat pelaajaa. Sain matkan aikana paljon lisää tietoa ja palautetta myös omasta valmentamisestani ja opin mitkä ovat minun suurimpia vahvuuksia valmentajana ja mitkä osa-alueet kaipaavat eniten treeniä. Olen erittäin kiitollinen Richardille ja kaikille valmentajille kenen kanssa pääsin työskentelemään ja keitä pääsin haastattelemaan. Tämä oli varmasti yksi elämäni hienoimmista kokemuksista.
Aleksi Lindqvist