Repen palsta: Lyönnin kehittäminen
Tennis on yksinkertainen ja samalla vaikea peli. “Hae kaikki, pistä takaisin varmasti ja voitat aina.”, saattaa neuvoa sarkastinen pelikaveri. Oli niin tai näin, vaikeus on fakta ja pelitason nostaminen ylemmäksi on ison työn takana.
Iso urakka pitää suunnitella hyvin. Käytettävissä oleva aika on rajallinen resurssi ja se kannattaa kohdistaa oikeisiin asioihin. Siitä nousee kysymys, mitkä sitten ovat näitä oikeita asioita? Mihin panostamalla saa eniten vastinetta?
Huomio hakeutuu helposti hetkiin pallon kanssa. Moni pakkomielteen omaisesti pureskelee sadasosia osumakohtaa ennen ja jälkeen. Meneekö/menikö maila näin vai noin ja mikä sen asento on “alussa ja lopussa”? “Näytä se tuppi pallolle!” Vaikka moni haluaa uskoa, että kaikki tiet vievät Roomaan, niin kannattaako kulkea älyttömän pitkää tietä pomppimalla yhdellä jalalla vain yhden katukiven päällä?
Tenniksessä on tavoitteena pelin hallinta. Pallo toimii siihen välineenä. Tarvitaan mailaa pallon hallintaan. Tarvitaan kroppaa mailan hallintaan. Tarvitaan aisteja pallon kanssa kytkeytymiseen. Tarvitaan mieltä ohjaamaan kroppaa. Näin ajatellen huomaat, että tässä on jotain missä tarvitaan sinua melko kokonaisvaltaisesti. Havaintojen perusteella tapahtuvaa tarkkaa ja tarkoituksenmukaista toimintaa.
Kun pallo lähtee vastustajan mailasta, luen siitä aluksi suuntaa, sitten hahmottuu syvyys, kierre ja vauhti. Vastustajan ponnisteluista omaan lyöntiinsä (liike) olin jo saanut ennakkoaavistusta siitä, mitä tuleman pitää. Itse asiassa jo oma edellinen lyöntini (pallo) kertoi minulle, mihin vastustajalla on mahdollisuuksia, miten hän todennäköisesti lyömällä vastaa. Näin pystyn hieman ennakoimaan mitä tuleman pitää.
Ne teot, jotka teen, kun pallo matkustaa vastustajalta minulle ja lähetän sen takaisin, muodostavat toimenpiteiden sarjan. Kutsutaan sitä lyönniksi. Valmiusasento, pallon seuraaminen katseella ja reagointi lyöntipuolelle kääntyen, sijoittumiseen liikkuminen, asettuminen ja heilahdukseen lataaminen, painonsiirto ja heilahdus, saattoon rentoutuminen, tasapainon palauttaminen, sijoittuminen uusiin asemiin, paluu valmiusasentoon ja pallon seuraaminen katseella, lyöntipuolelle kääntyminen jne. jne.
HVS-Tenniksen valmennusmallissa käytämme 5R käsitettä mallintamaan toimintojen kokonaisuutta.
Missä ketju katkeaa ja miksi? Onko toimenpiteiden välissä toimenpiteitä? Vai onko jatkuva toiminta? Mikä rooli on rytmillä? Mistä rytmi tulee? Hyviä kysymyksiä harjoituksen siemeneksi, lisää voi keksiä. Kysymys kerrallaan, kun etsit vastausta pallottelemalla niin hyvä tulee.
Katso ja lue palloa. Liiku.
Repe
Kirjoittaja: Repe Jokinen