Etusivu > Ajankohtaista > Repen Palsta: Tennis on kuin shakkia – vain nopeammin

Repen Palsta: Tennis on kuin shakkia – vain nopeammin

Repen Palsta: Tennis on kuin shakkia – vain nopeammin

Kaikkihan tietävät tenniksen fyysiseksi lajiksi. Se on tahtojen taistelua ja tempoa, pallot singahtelevat ja liikutaan kentän laidasta laitaan. Se on totta, jalkoja tarvitaan, mutta on tässä muutakin. Syvemmällä pinnan alla tennis muistuttaa yllättävän paljon shakkia. Valinnoista, ennakoinnista ja hermopelistä saadaan peliin tasoja, joille menemällä saa uusia ulottuvuuksia ja lisää mielenkiintoista sisältöä pelaamiseen.

Tennisottelu on taktinen kamppailu, jossa jokainen lyönti rakentaa seuraavaa siirtoa. Pelaaja voisi miettiä: ”Minne sijoitan tämän pallon, jotta saan vastustajan liikkeelle? Mitä hän aikoo tehdä seuraavaksi?”Shakkilautaa katsoessaan mestari näkee kolme siirtoa eteenpäin – huipputennispelaaja saattaa hahmottaa pari tai kolmekin lyöntien vaihtoa yhtenä kokonaisuutena, ennen kuin piste edes alkaa.

Taktiset valinnat ratkaisevat

Pitäisikö hyökätä vai odottaa virhettä? Painostanko vastustajan heikkoa kämmentä vai vaihtelenko rytmiä ja pidän hänet epämukavuusalueella? Jokainen syöttö, jokainen sijoitus kertoo jotain siitä, millainen ”shakkipeli” on käynnissä.

Taktinen voimatasapaino eli momentti muuttaa jatkuvasti muotoaan. Huono osuma, horjahdus tai vanha kunnon jäätyminen voivat kääntää tilanteen voitosta tappioon – tai tappion kidasta voittoon – silmänräpäyksessä.

Psykologinen peli

Kuten shakissa, myös tenniksessä vastustajan henkinen horjuttaminen voi olla voiton avain. Yksi huolellisesti naamioitu stoppari tai yllättävä jyrkkä krossipallo voi saada toisen epäröimään. Se on kuin shakkipelin uhraus, joka paljastuu ansaksi ja käynnistää hyökkäysvyörytyksen.

Tennis ei siis ole vain fyysistä voimaa ja nopeutta. Se on jatkuvaa päätöksentekoa, paineen alla ajattelua ja tilanteiden lukemista – joskus juosten ja joskus pisteiden välillä hikeä pyyhkiessä.

Ovela pistelasku

Tennis on peliä pelin sisällä – kuin shakkia siirtojen kannalta, mutta lauta järjestetään jatkuvasti alkuasetelmaan. Väliin saat avata ja väliin siirrät vasta “tokana”.

Jokainen piste on uusi kamppailu. Kun niitä muutaman hoitaa, saa pelin. Aloittaja vaihtuu ja taas aloitetaan alusta. 0–0-tilanne toistuu ja toistuu, kunnes toinen vie erän – ja taas mennään alkuun.

Selkein vaikutus pisteiden keruun logiikasta on se, että se, jolla on lopun kahinoissa momentti – eli pelin ote – vie usein kokonaisuuden itselleen. Etumatkat sulavat ja kuopista noustaan tennisotteluissa, kunhan pää kestää ja kroppa jaksaa valaa uskoa.

Lohduttava ajatus: parempaa voi olla edessä, vaikka tekeminen hetkellisesti takkuaakin. Jaksa puurtaa ja nieleskellä pienten pistetappioiden kalkkia, ime niistä voimaa ja taktista vainua.

Vamos!

T.Repe