Tennismailan ostajan opas
Tennismailoissa on suuri valikoima eri tuotemerkkejä ja mailamalleja. Alla tennismailan tärkeimmät tekijät, jotka tulisi ottaa huomioon tennismailaa valittaessa. Oleellista on osata valita sopiva maila pelityylillesi ja -tasollesi. Tennismailan tärkeimmät muuttuvat tekijät ovat paino, tasapaino, kehäkoko, kehän profiili, jännetiheys, pituus ja grippikoko. Näistä kaksi tärkeintä tekijää ovat paino ja tasapaino.
Paino
Tennismailan paino ilmoitetaan ilman jänteitä. Vaihteluväli eri mailojen painoissa on yleisesti n.250-350g. Mitä painavampi maila on, sitä haastavampi se usein myös on. Mailaa on vaikeampi liikutella, joten painavammat mailat onkin usein suunnattu hieman edistyneemmille pelaajille. Painavammalla mailalla saa tuotettua paremmin voimaa ja maila tuntuu vakaammalta osumahetkellä. Mitä kevyempi maila on, sitä helpompi ja kevyempi mailaa on liikutella. Kevyellä mailalla saattaa kuitenkin olla haastavaa saada kilpatason vauhtia pallolle ja maila saattaa edistyneemmillä pelaajilla tuntua hieman epävakaalta ja tuntuma heikolta. Kevyempi maila on erinomainen valinta aloitteleville pelaajille, naispelaajille tai junioreille.
Tasapaino
Tennismailan tasapaino ilmoitetaan senttimetreinä (esim. 32 cm). Tämä tarkoittaa sitä, että mailan tasapainopiste on 32 cm mailan kahvasta kohti kärkeä. Mitä pienempi lukema on, sitä kahvapainoisempi maila on ja vastaavasti isompi lukema kertoo mailan kärkipainoisuudesta. Kahvapainoinen maila on yleensä edistyneempien ja kilpapelaajien valinta. Kevyen kärjen ansiosta pelaajan tuntuma ja kontrolli palloon on parempi. Kahvapainoisilla mailoilla osuman tulee kuitenkin olla hyvä ja osua ns. sweet spottiin, sillä jos mailan kehässä ei ole painoa, on sen anteeksiantavuus ja voimantuotto hieman heikompaa. Kärkipainoinen maila auttaa pelaajaa viemään mailaa helpommin osuman läpi ja antaa pallolle ylimääräistä vauhtia ja lisää anteeksiantavuutta, koska kärjessä on painoa pallon takana.
Kehäkoko
Tennismailan kehäkoko ilmoitetaan neliötuumina. Yleisesti kuitenkin puhelikielessä puhutaan vain numerolla (esim. 98 kehäkoko). Kehäkokojen vaihteluväli on nykypäivänä yleisesti 95-110 välillä. Mitä pienempi kehäkoko on, sitä parempi tuntuma ja kontrolli pelaajalla on palloon. Isompi kehäkoko on helpompi, anteeksiantavampi ja hieman voimaatuottavampi.
Kehän profiili
Kehän profiililla tarkoitetaan kehän leveyttä. Kapea kehä tennismailassa tarkoittaa sitä, että maila on kontrolli- ja tuntumapainoitteinen. Kapeammat kehämallit vaativat pelaajalta tekniikkaa, mailanpäännopeutta ja hyvää osumaa, jotta palloon saadaan vauhtia. Kapeammat kehämallit ovat yleensä hieman kiertolöysempiä ja tällöin antavat lyödessä erittäin hyvän tuntuman ja mahdollistavat pallon mahdollisimman pitkän viipymisen osuma-alueella antaen samalla hyvän kontrollin. Kapeammista kehistä sanotaan, että pelaajan tulisi tuottaa pallolle vauhtia itse. Leveämpi kehäkoko tennismailassa tarkoittaa yleensä sitä, että maila on voimaatuottava ja jämäkkä. Leveämmät kehät tekevät mailan kehästä kiertojäykemmän ja lisäävät voimantuottoa, anteeksiantavuutta ja helppoutta.
Jännetiheys
Tennismailoissa on monenlaista valikoimaa jännetiheyksien osalta. Yleisimmät on 16×19 ja 18×20. Näillä numeroilla tarkoitetaan jänteiden määrää mailassa. Ensimmäinen numero kertoo pystyjänteiden tiheyden ja jälkimmäinen numero vaakajänteiden tiheyden. Tiheässä jännityksessä tärkein elementti on kontrolli. Tiheä jännepatteri ei pääse juurikaan osumahetkellä liikkumaan antaen hyvän kontrollin. Harvempi jännetiheys taas pääsee liikkumaan osumahetkellä hieman enemmän tuottaen samalla enemmän kierrettä, pehmeyttä ja voimantuottoa.
Pituus
Aikuisten tennismailat ovat normaalisti 27 tuumaa pitkiä. Poikkeuksia on kuitenkin olemassa ja mailoja löytyy hieman pidempinä aina 28 tuumaan saakka. Pidemmällä mailalla saadaan lisää voimantuottoa, mutta pidemmät mailat ovat vaikeampia käsitellä. Juniorimailat ovat lyhyempiä ja niiden mitat ilmoitetaan 26”, 25”, 23”, 21”, 19” ja 17”.
Kahvakoko
Tennismailojen ilmoitettu kahvakoko vaihtelee välillä 0-5. Yleisin ja ns. standardi kahvakoko on 3. Yleisesti voidaan sanoa, että 1 koko on pienille junioreille, 2 koko on suurimmalle osalle naisista, 3 koko on suurimmalle osalle miehistä ja 4 koko on suurikätisille miehille. Poikkeuksia ja erilaisia mieltymyksiä toki on ja kahvakoko tulee valita aina yksilöllisesti.
Kirjoittaja: Karri Kauko