Tennispallon elämä
Alkuun hieman historiaa. Aikoinaan 1800-luvun lopulla tennispallot valmistettiin nahasta tai kankaasta, ja ne täytettiin erilaisilla materiaaleilla. Nykytenniksen syntyessä pallojen ykkösmateriaaliksi valikoitui kumi. Pallon ominaisuuksien kehittelyä jatkettiin 1900-luvulla ja lopulta palloista tuli paineistetulla ilmalla täytettyjä huopapäällysteisiä palloja. Päällyskerroksen tarkoituksena on parantaa tennispallon ominaisuutta lentää. Tennispallon väri oli pitkään musta tai valkoinen, kunnes vuonna 1972 ITF:n esityksestä tennispallon väriksi suositeltiin keltaista, jotta pallo näkyisi paremmin televisiossa. Wimbledonissa pelattiin valkoisella pallolla pisimpään, vuoteen 1986 asti.
Sitten hieman pallon elämästä, joka ei ole kovin pitkä*. Vuoden aikana seuramme käyttää noin 23500 palloa. Pallon kierto on seuraava. Uusia pallotuubeja avataan eniten aikuisvalmennuksessa ja kilpakentillä sekä tapahtumissa. Tämän jälkeen käytetyt pallot siirtyvät vähitellen aikuisvalmennuksen alkeisryhmien tai junioreiden käyttöön. Jokaisen pelikerran aikana palloja kuitenkin katoaa, esimerkiksi kenttien pressuihin. Hävikki on valitettavasti kovin suurta.
Eri tyyppisten pallojen kimmoisuudessa on huomattavaa eroa ja tennispallo valitaan yleensä pelialustan kovuuden mukaan (lue lisää). HVS-Tennis käyttää valmennustoiminnassaan pääsääntöisesti Wilsonin Tour-palloja, joissa on HVS-Tenniksen logo. Koronapandemian vuoksi pallojen saatavuudessa on ollut ongelmia, jonka vuoksi voi kentillä näkyä myös muita palloja.
Seuran tai halliyhtiön puolesta ei ole virallista kierrätystä tennispalloille. Kun pallot ovat tiensä päässä, iso osa palloista joutuu sekajätteeseen. Halleilta haetaan satunnaisesti palloja esim. kouluihin tai päiväkoteihin. Iloisia poikkeuksiakin tosin on. Taivallahden Tenniskeskuksen palloja on jo jonkin aikaa haettu koirille: Ruoholahden Tassumafia käyttää vanhat pallot koirien viihdykkeeksi.
Wilson toi jonkin aikaa sitten uuden ekologisemman tennispallon, Wilson Trinitin (tammikuun tarjouksena Talin Pro Shopissa), jossa pakkausmateriaali on pahvia ja pallon uudenlainen rakenne on pitkäaikaisempi. Normaalisti tennispallo pehmenee vanhetessaan, mutta Triniti-pallo kovettuu. Tällä hetkellä Triniti-pallon pelilliset ominaisuudet eivät sovellu HVS:n kaltaiseen seuratoimintaan, jonka vuoksi emme ole siihen siirtyneet.
Mihin käytettyä tennispalloa voi sitten käyttää? Alla muutama vinkki:
- pesupalloksi talvi- ja untuvatakkien pesuun
- askarteluun
- hierontapalloksi
Jos teillä jäsenillä on vinkkejä pallojen kierrätykseen tai tarvetta palloille esimerkiksi päiväkoteihin tai eläimille, laittakaa viestiä info@hvstennis.fi.
*Junioreiden tai alkeisryhmien käyttämät softis ja oranssi/vihreätäpläpallot ovat pitkäaikaisempia.