Etusivu > Ajankohtaista > Asiakaskysely 2023: ” Tennis tekee onnelliseksi”

Asiakaskysely 2023: ” Tennis tekee onnelliseksi”

HVS:n vuotuinen asiakaskysely tehtiin keväällä 2023. Tyytyväisyys HVS-Tennistä kohtaan jatkuu hyvänä – arvosanaksi HVS sai vahvan hyvän sekä aikuisissa, junioreissa että kilpavalmennuksessa! Kysely lähetettiin kaikille, jotka ovat olivat kevätkaudella 2023 mukana HVS:n viikoittaisessa valmennuksessa. Aikuisista 36 % vastasi kyselyyn. Kilpapelaajien vastausprosentti oli 19 % ja junioreiden 12 %.

Tennis tekee onnelliseksi

Tyytyväisyys aikuisvalmennusta kohtaan on pysynyt hyvänä. ”Hyvä meininki ja kivat valmentajat!” Yleisin syy miksi HVS:n tennistunneilla käydään, on 1) koska halutaan oppia lajitaitoja (88%) sekä 2) harjoitukset tuottavat elämyksiä, iloa ja hyvää oloa (81 %). Kuten viime vuonna, aikuisvalmennuksen kyselyyn vastanneista yli 70 % oli naisia. Tämä trendi kertoo siitä, että valmennusryhmissä on yhä enemmän mukana uusia naispelaajia.

Tennistä pelataan ja katsotaan myös valmennustuntien lisäksi. 30 % vastanneista oli osallistunut HPP Openiin katsojana (Talin ammattilaiskisa), 68 % vastanneista pelaa myös kavereiden kanssa irtovuoroilla säännöllisesti sekä kolmasosa omistaa tennistä varten otetun maksukanavan. Eikä tämä riitä! Jopa 85 % vastanneista haluaisi pelata vielä enemmän! Tennis koukuttaa tai kuten eräs vastaaja totesi: ”Tennis tekee onnelliseksi”.

Uskalla lähteä kisaamaan

Pelilähtöisyys on yksi aikuisvalmennuksen tavoitteista. Oli ilo huomata, että vastanneista neljäsosa oli osallistunut seuransisäisiin nelinpelitapahtumiin ja viidesosa kaksinpelitapahtumiin. Joukkuemuotoiseen Taitava-liigaan oli osallistunut 7 % vastanneista. Kysely kuitenkin paljasti, että vajaa 50 % vastanneista ei ollenkaan kilpaile. Suurin syy sille oli, että ”ei uskalla/taidot ei riitä”. Muiksi syiksi mainittiin ”ei ole aikaa”, ”ei kiinnosta” tai ”ei ole löytynyt sopivaa kisaa”.

Ensi kaudella HVS-Tali-Taivallahti-yhteisö tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia kokeilla kisaamista. Löytyy matalan kynnyksen seuransisäisiä kisoja, täydenpalvelun Taitava-liigaa, hallisarjoja, päiväkisoja sekä kansallisia kisoja eri ikäisille. Myös HVS:n valmentajat ovat talkoissa mukana: Sopikaa valmentajasi kanssa tavoitekisa ensi vuodelle ja lähde rohkeasti mukaan kehittämään itseäsi!

Korvausjärjestelmä mietityttää

Pelaajien taso- ja korvausjärjestelmä sai myös runsaasti hyvää palautetta, mutta myös kehitysideoita.

”Erityishuomiota tulisi kiinnittää pelaajien tasoluokitusten kriteerien yhtenäistämiseen. Ei tulisi olla valmentajista riippuvaisia.”

”Selkeämmät kuvaukset/tiedot eri tasoilla vaadittavasta pelitaidosta. Tieto siitä, kuka päättää miten voi edetä seuraavalle tasolle ja miten päätös tehdään.”

” Tasoluokkia voisi olla enemmän tai joku muu keino, jolla tasot olisivat tasalaatuisempia.”

Lyhyesti, ryhmän taso kertoo sen, minkä tasoisia pelaajia ryhmään voi tulla korvaamaan. Ryhmän tason avulla valmentajat pystyvät etsimään ryhmään sopivia pelaajia. On hyvä toki muistaa, että pelaajan taso voi ja usein onkin, eri kuin ryhmän taso. Kaikissa tasoissa valmentaja tarjoaa pelaajilleen tarvittavaa tukea ja haasteita heidän kehityksensä tueksi.  Miten tasoluokitus sitten rakentuu?

  • Tasot 1-3 ovat pääasiassa varattuja aloittelijoille tai vasta-alkajille. Näillä tasoilla pelaajat opettelevat peruslyöntitekniikoita ja harjoittelevat liikkumista kentällä.
  • Tasot 4-5 merkitsevät siirtymistä eteenpäin, kun pelaajat alkavat sijoitella lyöntejä ja käyttää kierteitä taitavasti. Taktiset taidot alkavat myös kehittyä näillä tasoilla.
  • Tasot 6-7 ovat vaihe, jossa peliin tulee lisää vauhtia ja tempoa ja pelaajat alkavat kehittää omaa pelityyliään vahvuuksiensa ja heikkouksiensa ympärille.

Tarvittaessa, pelaajan tasoa päivitetään. Tasojen nousu voi olla nopeampaa valmennuksen alkuvaiheessa, mutta koska tasojärjestelmä on tällä hetkellä 7-portainen, ei pelaajan taso muutu joka vuosi.

Ensi kaudella jatkamme taso- ja korvausjärjestelmän kehittämistä sekä tuomme HVS:n pelilähtöistä valmennusfilosofiaa vielä enemmän esille valmennustunneilla sekä viestinnässä.

Koko perhe pelaa tennistä

Kyselyn perusteella tyytyväisyys lasten- ja nuorten valmennustoimintaa ja viestintää kohtaan jatkui hyvänä, paikoin jopa kiitettävänä.

”Toiminta näyttää todella mutkattomalta ja lapsi tuntee olonsa todella tervetulleeksi. Se on ollut todella mukavaa.”

”Koululaisten iltapäivätoiminta on lähtökohtaisesti aivan mahtava juttu ja toimii hienosti, iso peukku!”

”HVS:n toimintaa on viime vuosina kehitetty oikein hyvään suuntaan. Kilpajunioreiden osalta on tärkeää, että toiminnassa on pitkäjänteisyyttä, fysiikkaan ja vammojen ennaltaehkäisyyn panostetaan, kannustetaan tiimihenkeen ja myös muiden lajien harrastamiseen. Kaikissa näissä on menty tosi hyvään suuntaan.”

Innostuneisuus lajia kohtaan lisäsi myös kysymyksiä, miten pelaaja etenee ja mikä on hänen pelaajapolkunsa. Kilpavalmennuksen puolella näkyi selkeästi valmentajan yksilöllisempi lähestyminen pelaajaan: Pelaajan pelaajapolku oli selvempi kilpapolulla kuin harrastepuolella, jossa toivottiin lisäopastusta.

”Olisi toivottavaa että vanhemmille kerrottaisiin, millaisia tavoitteita lapsella on, edistymisestä sekä suositeltaisiin millainen valmennus lapselle sopii.”

”Mahdollisista jatkopoluista lapsille voisi jutella vähän enemmän.”

HVS:n juniorivalmennustoiminnan yksi tavoitteista on pelilähtöisyys. Kilpapolulla kilpaileminen on yksi valintakriteereistä. Kyselyn perusteella U10- ja U18-toiminnan puolella 53 % ei kilpaile (57 % vuonna 2022). Luku tuntuu suurelta, mutta on hyvä muistaa, että U10-toiminnassa noin puolet pelaajista on vielä liian nuoria kilpailemaan.

Tennis on myös koko perheen harrastus. Kyselyn perusteella 81 %:lla joko molemmat tai toinen vanhempi pelasivat tennistä. Oli myös odotettavaa, että kilpapelaajien keskuudessa esiintyi enemmän kilpastatuksen omaavia vanhempia kuin harrastepuolella. Tennistä pelataan yhdessä myös perheen kesken (80 %). Kesä tuntuu olevan yleisin hetki pelata tennistä perheen kesken!

Kyselyn perusteella välittyi kiitollisuus lasten ja nuorten parissa työskenteleville valmentajille ja nuorille ohjaajille.

”Kiitos kaikille valmentajille. Seuran toiminta on valmennettavien ikä huomioiden ammattimaisella tasolla.”

”Kaikki lapsen valmentajat ovat huomaavaisia ja kannustavia. Lapsi on erittäin innostunut lajista, valmentajien ansiosta.”

Kiitoksia kaikille vastanneille! Otamme yhteyttä arvonnassa voittaneisiin henkilökohtaisesti.