Dominic Modise: Etsi kaikista asioista positiivinen puoli
Moni on törmännyt parin viimeisen vuoden aikana tennishalleilla aina yhtä iloiseen ja energiseen valmentajaan. Hänen naurunsa on erityisen tarttuvaa ja hän saa valmennustyylillään pelaajansa innostumaan. Hän on Dominic Modise.
Dominic syntyi Etelä-Afrikassa rotuerottelupolitiikan, Aparheidin, vielä ollessa vahvasti voimissaan. Tenniksen Dominic aloitti 7-vuotiaana, kun valmentaja tuli eräänä päivänä kouluun kysymään, kuka haluaisi pelata tennistä. Aluksi tennis ei tuntunut omalta lajilta, mutta parin kerran jälkeen hän koukuttui peliin. Tenniksen avulla Dominic pääsi matkustamaan Saksaan ITF:n kilpailuun ollessaan 11-vuotias ja se avarsi hänen maailmankatsomustaan. Kotimaassaan kaikki oli tiukasti rajoitettua Aparheidin takia, mutta tennis avasi koko maailman hänelle.
Dominic muutti USA:han ollessaan 18-vuotias, koska halusi elää monikulttuurisessa ja -rodullisessa ympäristössä sekä saada koulutuksen tennisstipendillä. Tarinasta tekee mielenkiintoisen se, että jo Saksan matkan jälkeen Dominic ja hänen ystävänsä päättivät, että he haluavat muuttaa USA:han. He lähettivät vuosittain kymmeniä kirjeitä eri yliopistoihin ja toivoivat vastausta. Pitkän odotuksen jälkeen eräästä yliopistosta tuli vastaus ja hänelle tarjottiin ilmainen majoitus. Hän päätti lähteä saman tien.
Dominicin paras ystävä valmensi Bollettierin Akatemiassa ja sitä kautta hänelle tarjottiin pakettia ”pelaa aamulla, valmenna iltapäivällä”. Koska rahat nuorella miehellä olivat tiukassa, hän otti tarjouksen vastaan. Akatemiassa hän vietti kaksi ikimuistoista vuotta. Kovaa työtä, kovaa treenaamista, mutta harva meistä on päässyt olemaan tekemisissä mm. Tommy Haasin tai Anna Kournikovan kanssa!
Bollettierin Akatemian jälkeen Dominic sai stipendin Central Alabama Community Collegeen. Oltuaan siellä kaksi vuotta, Dominic siirtyi University of Hawaiin. Pelattuaan 4 vuotta yliopistotennistä ja saatuaan loppututkinnon, Dominic ymmärsi, ettei hän halua olla investointipankkiiri, vaan intohimo tennikseen vei mukanaan. Dominic työskenteli yliopistoissa joko apuvalmentajana tai päävalmentajana useita vuosia. Hän valmennettaviin on kuulunut mm. Veera Nurmi (nykyisin Knuuti). Viisi vuotta päävalmentajana North Carolina Wesleyan Collegessa oli menestyksekästä. Yliopiston tennisjoukkue oli koko maan TOP-viidessä ja Dominic valittiin vuoden yliopistovalmentajaksi.
Dominicilla on pitkään ollut läheinen suhde Suomeen. Hän oli naimisissa suomalaisen naisen kanssa ja kävi Suomessa rekrytoimassa pelaajia yliopistoon jo yli kymmenen vuotta sitten. Nähtyään vuosien varrella monelta eri paikalta yliopistotenniksen, muutti hän Suomeen asumaan vuonna 2018. Dominicilla oli pitkään ollut halu muuttaa Suomeen tai jonnekin Eurooppaan, sillä vierailla Suomessa on eri asia kuin asua Suomessa.
Alkuperäinen ajatus Suomessa oli auttaa nuoria pelaajia pääsemään opiskelemaan Yhdysvaltoihin tennisstipendin avulla. Yrityksensä Play College Sports USA kautta mm. Roni Hietaranta, Liisa Vehviläinen, Ella Tuomela, Tuomas Rikkonen sekä Roni Rikkonen ovat saaneet tennisstipendin hyviin kouluihin.
Oheisesta linkistä voit lukea lisää Dominicista ja Play College Sports USA:sta: https://hvstennis.fi/pelaamaan-yliopistotennista-play-college-sports-usa/
Suomeen muuttaessaan Dominic ymmärsi, että hänen tulee tutustua suomalaiseen tennismaailmaan ja tutustua suomalaisiin harrastajiin. Sitä myötä hän pääsi valmentamaan Tennis Hedmanille. Oltuaan siellä puolitoista vuotta, Dominic siirtyi uuteen tennisperheeseen, HVS-Tennikseen. HVS-Tenniksellä hän valmentaa junioreissa eri ikäluokkia sekä aikuisia.
Puhuessaan valmennustyylistään, hän on havainnut muuttuneensa vuosien varrella, erityisesti tullessaan Suomeen. Dominicin ekstrovertti olemus sekä Bollettierin Akatemian amerikkalainen, erittäin aktiivinen kommentointitapa, on muuttunut selkeästi hienovaraisempaan ja kuuntelevampaan valmennustapaan. Valmennus on enemmän oppimista kuin opettamista. Valmennuksessa korostuu tunne ja positiiviset kokemukset. Valmennuksessa opitaan tuntemaan toinen ihminen, hänen vahvuutensa sekä heikkoutensa. Dominicin mukaan hän on oppinut paljon valmentamisesta sen jälkeen, kun hän muutti Suomeen. Hän on erityisen vaikuttunut suomalaisten intohimosta ja oppimishalusta tennikseen, vaikkei se heti aina näy päälle päin. Kestää hetken oppia suomalainen mentaliteetti.
Valmentaminen HVS-Tenniksessä on ollut Dominicille erittäin positiivinen kokemus. Se on ollut valmentajana kasvamista, uuteen valmennuskulttuuriin tutustumista sekä pelaajien tenniksen intohimoon ihastumista.
Dominicin motto: ”Ajattele, että päivä on viimeisesi ja tee siitä parhaasi! Etsi kaikista asioista positiivinen puoli.”
Kirjoittaja: Janne Kesti-Helia