Etusivu > Ajankohtaista > HVS Esikilpa – Tie kilpatenniksen sydämeen

HVS Esikilpa – Tie kilpatenniksen sydämeen

HVS:n esikilparyhmän ensimmäiset kolme vuotta ovat menneet vauhdikkaasti. Voisi sanoa, että kaikki lapset, jotka ovat esikilpaan valittu ja osallistuneet, ovat innostuneet kilpailemaan. Yhtäkään lasta ei ole pakotettu kilpailuihin, vaan toimintatavat harjoituksissa ohjaavat siihen, että kilpaileminen on yksi luonnollinen tapa harrastaa tennistä. HVS tarjoaa 700:lle alle kymmenen vuotiaille erilaista toimintaa. Kaikille esikilpa ei tarvitse olla se ainoa vaihtoehto. Filosofia kuitenkin kaikessa HVS U10:n toiminnassa sama – tennis on peli.

Pippa 5v
Se on hauskaa ja tosi kivaa. Tenniskaverit ja valmentajat ovat kivoja. Tykkään erityisesti syöttää ja pelata verkon yli.

Kilpapolun alkutaival

Kaudella 2019-2020 esikilvassa on harjoitellut viisikymmentä 2009-2014-syntynyttä junioria. Sen parissa on työskennellyt kauden aikana 14 valmentajaa. Jokaisesta menneestä kaudesta on yritetty ottaa oppia ja pyritty kehittämään toimintaa ammattimaisesti. Ensi syksynä 16 junioria siirtyy pois esikilvasta kohti HVS:n kilpa-, haastaja tai Team+ ryhmiä. ”Poikamme Mathias on ollut HVS:n eskilpavalmennuksessa kohta kolme vuotta. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä eskilparyhmän toimintaan. Toiminta sisältää sopivasti lajiharjoittelua sekä lajia tukevaa harjoittelua. Valmentajat ovat innostavia ja ryhmähenki tiimissä on hyvä. Tästä on hyvä ponnistaa seuraavalle tasolle, sanoo Mathiaksen äiti Katariina. Esikilpa tulee säilyttämään kokonsa alle viidenkymmenen juniorin. Näin tullaan takaamaan, että jokaisena vuotena yleisliikunnallinen lähtötaso on aina korkeampi ja korkeampi.

Monipuolisuus kulmakivenä

Esikilpa on panostanut lajitaitojen lisäksi vahvasti oheisharjoitteluun. Lapset tottuisivat jo nuoresta asti ymmärtämään oheisharjoittelun tärkeyden ja osana lajitaitojen kehittämistä. Syntyy nuoresta alkaen hyviä harjoittelurutiineja. Systemaattisesti pyritty kehittämään junioreiden liikunnallisia valmiuksia siihen, kun harjoitusmäärät nousevat vuosi vuodelta. Esikilvassa harjoittelevan 8-vuotiaan Adamin isä Sami toteaakin: ”Harjoittelu vaikuttaa olevan monipuolista, ei ainoastaan tennistä vaan motoristen taitojen laaja-alaista kehittämistä”.
Lajiharjoituksissa keskitytään erityisesti taitoon pelata tennistä. Se pitää laajasti sanottuna sisällään taktisten,- teknisten-, fyysisten- ja henkisten taitojen kehittämistä. Tennis on maailman kilpailluin yksilöpallopeli. Kilpailullisuuteen myös uskotaan.
”HVS-esikilparyhmässä on hyviä lapsia kehittäviä treenejä ja laadukasta ohjausta positiivisella meiningillä, lapset saavat mahdollisuuden pelata tennistä”, kertoo 5-vuotiaan Vincentin isä Antti.

Mathias 11v
Esikilvassa on tosi hauskaa. Siellä on paljon hyviä kavereita. Valmentajat ovat kivoja. Parasta on pelata ”Ruotsalaista” ja yhteismatkat Tampereelle.

HVS-esikilpa kannustaa junioreitaan harrastamaan useampia lajeja. Tennisharjoitukset pyritään tiettyyn ikään tullessa aloittamaan arkena jo alkuiltapäivisin, kun esimerkiksi joukkuelajit järjestetään useimmiten hieman myöhäisempänä ajankohtana. ”Yritämme omasta puolestamme mahdollistaa esikilvan lapsille suuria ja monipuolisia liikuntamääriä. Ei ole merkitystä onko se kaikki ohjattua vai ei. Pääasia, että juniorit liikkuvat mahdollisimman paljon erilaisissa ympäristöissä. Jos juniorin liikuntamäärät rajoittuvat vain ohjattuun tennikseen, se ei anna hirveän vahvoja lähtökohtia tulevaisuuteen. Suuri vastuu on tässä asiassa lasten vanhemmilla. Vanhempien sitoutuminen kilpatennikseen on erittäin merkityksellistä. Vanhemman tennistietämyksellä ei ole hirveästi merkitystä, mutta urheilijaksi kasvamisen mahdollistamisella ja turnauksissa viikonloppuisin viettämisellä puolestaan on. Täytyy myös muistuttaa, ettei kaikilla lapsilla tarvitsekaan olla ainoana vaihtoehtona tulla mahdollisimman hyväksi tennispelaajaksi, vaikka sellaisia etsimmekin. HVS tarjoaa jokaiselle riittäviä oppimisympäristöjä. Ei tarvitse olla esikilparyhmä tai myöhemmässä vaiheessa huippuryhmä. Jos lapsella on intohimona urheilu ja esimerkiksi tennis. Hän kyllä viestittää tekemisellään sen ja se ei jää meiltä huomaamatta”, sanoo esikilpavastaava Timo Kunnas.

Adam 8v
Harjoittelu esikilvassa on hauskaa. Uusia kavereita on tullut paljon.

”Esikilpa on toki tähän asti näyttäytynyt pikemminkin oivana paikkana oppia pitkäjänteistä tekemistä, kuin lapsuusiän kilpaurheilun ensimetreinä. Tyttäreni tykkää olla liikkeessä ja osaa keskittyä, mihin on sopinut monenlainen harrastaminen aivan pienestä. Äidille merkityksellisin on hymy treenien aikana ja niiden jälkeen, joka toisinaan yltää korviin asti. Urheilemme ja liikumme tytön kanssa paljon esikilvan ja hänen muiden ohjattujen lajien lisäksi, ja jos ohjattu treeni saa aikaan saman hymyn kuin omaehtoinen tekeminen on varmasti paljon tehty oikein”, kertoo 5-vuotiaan Pippan äiti Riikka.

Uusia tiikereitä esikilpaan

Koko kauden, mutta varsinkin kevätkaudella, HVS U10 valmentajat pohtivat, keille lapsille esikilpa voisi olla hyvä vaihtoehto aloittaa seuraavana syksynä. Lastentoiminnassa seurataan jokaisen lapsen otteita tennistreeneissä. Vastuuvalmentajien tehtäviin kuuluu, että ovat tietoisia siitä miten lapsi on kehittynyt treeneissä. ”Esikilpaan valintoja tehtäessä, emme ota pelkästään huomioon kehittymistä treeneissä tai miten osuu palloon, vaan haluamme tietää muutakin. Lapsen liikuntatavat kotioloissa ja perheen yhteinen liikkuminen on tärkeä tieto. Hyvän kilpatennispelaajan pohjan luo liikunnallinen lapsuus ja siihen auttaa sporttinen perhe. Jos kotiin on luotu mahdollisuus leikkiä pallolla, sekä ruokailut ja uni on hyvällä tasolla, niin sen voi aistia lapsesta treeneissä. Toisin sanoen voi todeta, että vanhemman vastuu on erittäin iso ja otamme tämän huomioon valintoja tehdessä seuraavalle esikilpakaudelle”, kertoo HVS U10:n valmennusvastaava Anders Wallen.

HVS-esikilvan ensisijainen pyrkimys viedä ja ohjata junioreita HVS:n kilparyhmään ja Tennisliiton huipputennisryhmään.

Vincent 5v
Pelaaminen treeneissä on kaikkein hauskinta, valmentajat on kivoja ja treeneihin on kiva tulla!

Timo Kunnas
U10 Esikilpa vastuuvalmentaja