Etusivu > Ajankohtaista > HVS100: Hymyilevä Hannes oli myös tennismies

HVS100: Hymyilevä Hannes oli myös tennismies

HVS100: Tarinoita kuvien takaa.
Hymyilevä Hannes oli myös tennismies

Sanotaan, että Hannes Kolehmainen juoksi Suomen maailmankartalle. Kuopiossa 1889 syntynyt ja vaatimattomissa oloissa siellä lapsuutensa viettänyt Kolehmainen voitti 1912 olympiakisoissa Tukholmassa kultaa 5 000 m ja 10 000 m matkoilla sekä maastojuoksussa ja rikkoi kolme maailmanennätystä. Hopeaa hän voitti maastojuoksun joukkuekilpailussa. Hän oli ensimmäinen maailmanmaineeseen yltänyt suomalaisurheilija.

Kolehmainen matkusti Tukholmasta suoraan Yhdysvaltoihin ja asui siellä aina vuoteen 1920, jolloin hän osallistui Antwerpenin olympiakisoihin, joissa voitti kultaa maratonissa. Vielä Pariisin olympiakisoissa 1924 hän osallistui maratonille, mutta joutui sen keskeyttämään.

Urheilu-uransa jälkeen eli ensin maanviljelijänä Piikkiössä, mutta muutti sitten Helsinkiin, jossa hän omisti Mikonkadulla urheiluvälineliikkeen. Sitä hän ei saanut kannattamaan, vaan joutui myymään sen vuonna 1953. Hänet palkattiin Veikkaus Oy:n vahtimestariksi, jossa tehtävässä hän oli 73-vuotiaaksi asti.

”Hymyilevä Hannes” oli innokas penkkiurheilija. Kunnostaan hän piti huolta pelaamalla tennistä, kuvassa Kolehmaisen tyylinäyte Tennispalatsissa.

Kolehmainen kuoli vuonna 1966 ja hänet on haudattu Kulosaaren hautausmaalle Helsinkiin. Hän sai valtiolliset hautajaiset.

Teksti Riitta Närhi
Kuva HVS:n arkistosta