Etusivu > Ajankohtaista > Hyvien tenniskenkien salaisuus

Hyvien tenniskenkien salaisuus

Tenniskenkä on tennisharrastajalle tärkeä varuste:

Tennis on dynaaminen, haastava peli, joka vaatii nopeutta, ketteryyttä ja kestävyyttä sekä pelaajaltaan että tämän varusteilta. Hyvän tenniskengän on kestettävä kitkaa ja voimia, jotka syntyvät suunnanmuutoksissa, pysähdyksissä, liukumisissa ja nopeissa pyrähdyksissä. Samalla kengän on tuettava nilkkaa ja jalkaa, jotta pelaaja säilyy vammoitta vaativissakin pelitilanteissa. Hyvä tenniskenkä on niin mukava jalassa, että sen olemassa olon parhaimmillaan unohtaa pelin tuoksinassa. Kenttäalustan erityisominaisuuksien mukaan suunniteltu kenkä tekee pelaamisesta mukavampaa. Voit luottaa varusteisiisi täysin ja saada kaiken osaamisesi esiin ja keskittyä olennaiseen – nauttimaan pelistä. 

Minkälainen pohja eri kenttäpinnoilla tulisi olla?

Kovalla kentällä suositaan kenkää, jonka pohja on muotoiltu muunnellun kalanruotokuvion mukainen ja antaa sopivan kontaktin ja pidon kenttää vasten. Kova kenttä on kengälle vaativa ja kuluttava alusta. Kengässä on runsaasti vaimennusta välipohjassa vaimentamassa iskuja kovalla alustalla ja kestävä kova päällinen ja varpaiden alue antamassa jalalle tukea ja suojaamassa varpaiden aluetta (etenkin, jos pelaajalla on tapana liukua kovallakin alustalla)

Massakentällä suositaan kenkää, jonka pohja on kokonaan kalanruotokuvioitu. Kuvio auttaa pitämään massan pois pohjan raoista ja tarjoaa pitoa, jotta kenkä puree paremmin massaan pyrähdyksissä, pysähdyksissä ja suunnanmuutoksissa. Kuvio on tehty myös parantamaan ennustettavuutta massalla lyöntiin liukuessa. Massakengän tiivis päällinen pitää kenttämassan kengän ulkopuolella.

Sopiva kengän koko on tärkeää:

Jokaisella ihmisellä on yksilölliset jalat. Jonkun jalat ovat leveämmät lestiltään, toisen kapeammat. Tenniskengän istuvuus on makuasia. Joku tykkää hyvin istuvasta mallista, joka tuntuu kuin kenkä olisi jalan jatkeena. Tenniskenkä saa myös kuitenkin olla hiukan väljä. Jalka turpoaa hieman treenin aikana, minkä lisäksi tennissukat ovat usein normaaleja sukkia hieman paksummat.

Kannattaa selvittää myös, minkälainen askeltaja olet. Jos askelluksessasi on ylipronaatiota tai alipronaatiota, kannattaa kysyä kenkämyyjiltä vaihtoehtoehtoja. Ylipronaation kohdalla tukeva ja vahvasti vaimennettu kenkä on suositeltava, sillä se yhdistetään yleisesti suurempaan vammariskiin. Alipronaatio altistaa kengän nopeammalle kulumiselle, joten kannattaa valita kestävä. Neutraali askeltaja voi etsiä itselleen sopivan tenniskengän kaikista malleista.

Pelityylisi ja vaikuttaa kengän valintaan:

Oletko ketterä koko kenttää nopeudellaan hallitseva pelaaja? Sinulle sopii todennäköisesti kevyempi ja elastisempi kenkä, joka auttaa sinua liikkumaa tehokkaasti ja ketterästi kentällä. Kevyen kengän tukiominaisuudet ovat kuitenkin vähäisemmät.

Jos taas olet raskasrakenteisempi takakentän jyrä ja liikut paljon kulmasta kulmaan sivuttaisliikkeellä, sopii sinulle todennäköisesti paremmin jykevämpi kenkä, joka tarjoaa paljon tukea suunnanmuutoksissa, kestävyyttä ja voimakkaampaa vaimennusta.

Sampo Martikainen