Etusivu > Ajankohtaista > HVS:ssa kilpa- ja huipputenniksellä on suuri merkitys

HVS:ssa kilpa- ja huipputenniksellä on suuri merkitys

Meille HVS:ssa kilpa- ja huipputenniksellä on suuri merkitys. Seura panostaa suuresti kilpavalmennukseen ja pyrkii jatkuvasti kehittämään toimintaa niin valmennuksen kuin kilpailujärjestämisenkin näkökulmasta.

Haluamme olla suunnannäyttäjä suomalaisessa kilpavalmennuksessa ja toisaalta tarjota kansainvälisesti vertailukelpoisen valmennuksen, ympäristön ja olosuhteet kehittyä maailman huipulle.

Kilpapelaajan polku alkaa pikkutikruista, joihin poimitaan liikunnallisia ja pelaamisesta innostuneita 4-7 -vuotiaita lapsia. Esikilpavalmennuksen kautta 7-10 -vuotiaat juniorit etenevät varsinaiseen kilpavalmennukseen. Kilpavalmennuksessa pelaajat on jaettu ikäryhmittäin omiin ”joukkueisiinsa” tarkoituksena lisätä pelaajien yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kehittää valmennuksen osaamista tiettyyn ikäryhmään. Pelaajat harjoittelevat tasoryhmissä ja eri-ikäiset ja sukupuoliset pelaajat voivat harjoitella yhdessä.

Toiminnan organisoinnin taustalla on ajatus vastata mahdollisimman hyvin pelaajien tavoitteisiin, kykyihin ja sitoutumisen asteeseen. Meillä kilpapelaajan pelaajan polku on jaettu kolmeen erilaiseen tavoitetasoon: Huippuryhmässä tavoitteena on junioreiden Grand Slam -kilpailut ja sitä kautta polku tennisammattilaisuuteen. Tämän ryhmän toiminnassa Tennisliiton ja HVS:n yhteistyössä operoimalla valmennuskeskuksella on suuri rooli. Kansallisilla kilpapoluilla yritämme tarjota mahdollisuudet kivuta aivan terävimpään kansalliseen kärkeen, menestykseen kansallisissa arvokilpailuissa, pelipaikkaan Tennisliigassa ja halutessaan hyvään 1.-divisioonan koulupaikkaan yliopistotenniksessä tai vaihtoehtoisesti selkeään A-luokan pelitasoon, mahdollisuuteen hakeutua USA:n yliopistotennikseen ja eväät elämänmittaiseen kilpatennisharrastukseen.

Näihin polkuihin yritämme vastata kilpavalmennuksen sisällä olevilla erilaisilla harjoitusohjelmilla. Haluamme myös asettaa ohjelmilla standardeja kilpatennisharrastukselle. Harjoitusmäärät ja toiminnan kokonaisuus on suunniteltu perustuen muissa länsimaissa käytössä oleviin harjoittelusuosituksiin soveltaen niitä meidän ympäristöömme ja erilaisiin pelaajan polkuihin. Emme usko, että suomalaiset tennispelaajat olisivat niin erilaisia tai niin paljon lahjakkaampia kuin kilpakumppanit esim. Ruotsissa, Saksassa tai Virossa, että meidän ei tarvitsisi harjoitella yhtä paljon tai laadukkaasti kuin heidän. Haluamme nostaa näillä ”standardeilla” kansallisen tenniksen tasoa kuin myös antaa eväitä kansainväliseen kilpailuun.

HVS:n kilpavalmennuksessa on tiettyjä yleisiä linjauksia, joista haluamme tulevaisuudessa pitää entistä tiukemmin kiinni.

Uskomme yhdessä tekemiseen
Valmennuksesta vastaa aina useamman valmentajan muodostama valmennustiimi ja pelaajista muodostetaan ”joukkueita”.

Kunnioitamme määriä
Määrä on osa laatua, emmekä halua antaa määrässä tasoitusta kilpakumppaneille

Haluamme toimia avoimesti ja oikeudenmukaisesti
Pyrimme aina perustelemaan toiminnan, valinnat ja päätökset, mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen, urheilullisilla perusteilla. Yritämme vastata pelaajien tavoitteisiin, kykyihin ja sitoutuneisuuteen samalla tasolla ja myös avoimesti kertomaan, mikäli emme tähän pysty.

Tehtävämme on haastaa pelaajia ja luoda heille olosuhteet sekä ympäristö kehittyä
Fyysisten ja henkisten taitojen kehittyminen vaatii sopivan haastavaa ja mielenkiintoista toimintaa. Harjoittelun vaihtelevuus, ongelmatilanteet ja kilpailullinen ympäristö ovat meidän ajattelussamme kehittymisen avaintekijöitä.

Lähtökohtana on koulun ja tavoitteellisen kilpatenniksen yhdistäminen
Uskomme ja siitä on myös kokemusta, että tavoitteellisen kilpatenniksen ja menestyksekkään koulunkäynnin yhdistäminen on hyvin mahdollista. Tämä vaatii hyvää yhteispeliä eri osapuolilta, vanhemmilta aktiivisuutta koulunkäynnin järjestämiseksi ja nuorelta kykyä omatoimisuuteen ja ajankäytön hallintaan. Kykyjä, joista on varmasti paljon hyötyä koko loppuelämän ajan.

Seuramme slogan on ”Suomen suurin tennisperhe”. Tehtävämme on tarjota kaiken ikäisille ja tasoisille seuramme jäsenille mahdollisuuksia harrastaa tennistä: jokainen jäsen on seuralle yhtä tärkeä 3-vuotiaista taaperoista ja 90-vuotiaista harrastajista kilpajunioreihin ja huippupelaajiimme esim. Emil Ruusuvuoreen ja Anastasia Kulikovaan. Tätä kokonaisuutta yritämme koko ajan kehittää mm. hankkimalla lisää kenttäaikaa Talista ja Taivallahdesta sekä alueen muista tennispaikoista että suunnittelemalla laajennusta Taliin. Toiminta on myös aikataulutettu mahdollisimman tehokkaasti antaen mahdollisimman monelle tilaa harrastaa tennistä.

Tärkeässä osassa toiminnan kehitystä on valmennuksen jatkuva kehittäminen. Yritämme jatkuvasti löytää parhaat tekijät oikeille paikoille, kehittää valmennustiimin keskinäistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta sekä kasvattaa eri keinoin valmentajien osaamista. Ensi kaudella pyrimme integroimaan pelaajien oheis- ja tukiharjoittelun entistä tiukemmin osaksi harjoittelun kokonaisuutta: lajivalmentajat ovat vahvasti mukana ja tietoisia oheisharjoittelusta ja fysiikkavalmennuksen ja fysioterapian asiantuntijat ovat tasavertaisia valmennustiimin jäseniä sekä sitoutuneita päivittäisvalmennukseen. Kehitämme valmentajiamme säännöllisissä sisäisissä koulutuksissa, käytämme ulkopuolisia kouluttajia ja mentoreita ja lisäksi jokaisella kilpavalmentajalla on henkilökohtainen kehityssuunnitelma oman osaamisensa kehittämiseksi.

Haemme koko ajan uusia mahdollisuuksia yhteistyöhön niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Olemme tällä hetkellä mukana Tennisliiton kilpa- ja huippuseuraprojektissa, Tennisliiton valmennuskeskus on yhdessä HVS:n kanssa toteutettu ja olemme tiivistämässä yhteistyötä HLK:n kanssa. Monilla kilpavalmentajillamme ja -pelaajillamme on mahdollisuus kansainvälisiin kilpailumatkoihin ja pyrimme tätä verkostoa hyödyntämään luomalla mahdollisuuksia ystävyysotteluihin, yhteisleireihin sekä pelaaja- ja valmentajavaihtoihin.

Tervetuloa mukaan kunnianhimoiseen ja alati kehittyvään HVS:n kilpavalmennustoimintaan!