Etusivu > Ajankohtaista > Lasten liikunnasta: Välipalalla on väliä

Lasten liikunnasta: Välipalalla on väliä

Annika Wolin (FT), on neljän lapsen (0v, 3v, 13v ja 15v) äiti ja toimii HVS:ssä viestintävastaavana ja valmentajana. Annika on aiemmin toiminut tutkijana THL:ssä ja Helsingin Yliopistossa, jossa on tutkinut mm. liikunnan vaikutusta varusmiehiin sekä immunologiaa.

Ennen liikuntasuoritusta on järkevää napata jotain pientä välipalaa, jos edellisestä ruokailusta on kulunut paljon aikaa. Lasten ja nuorten kohdalla välipala on tärkeä erityisesti heille, jotka tulevat suoraan koulusta treeneihin. Ravittuna jaksaa treenit hyvällä fiiliksellä. Sopiva välipala voi olla vaikkapa banaani tai eväsleipä, mutta ei mielellään runsaasti sokeria sisältävä suklaapatukka tai berliininmunkki. Jälkimmäisillä pääsee kyllä vauhtiin, mutta vauhti voi loppua kuin seinään kesken treenien.

Mitä pidemmät/useammat treenit nuorella pelaajalla on, sitä enemmän pitää ruokahuoltoon kiinnittää huomiota. Kahta kilpalajia harrastavan nuoren vanhempana, tämä on meidän perheelle jokapäiväistä arkea. Päiväni alkaa aina aamulla eväiden pakkaamisella. Koska treenejä voi olla nuorella kahdet peräkkäin ja yhteensä 4-5 h/päivä, pitää mukaan pakata runsaasti eväsleipiä, hedelmiä sekä lämmin ateria.  Sekä muistuttaa nuorta myös syömään ne.

Osaako lapsi itse ostaa oikeat eväät, jos eväitä ei ole muistettu pakata mukaan? Lapsi voi oppia ostamaan oikeat eväät, jos sen hänelle opettaa. On helppo syyttää, että kahvilassa on vain herkkuja tarjolla tai kaupasta lapsi ostaa vain karkkia. Tutustukaa kaupan tai hallien kahviloiden vaihtoehtoihin, ja miettikää sieltä sopivia eväsvaihtoehtoja yhdessä. Tuoremehu, ruisleipä tai smoothie ovat hyviä valintoja liikkuvalle pelaajalle. Kaupasta esimerkiksi karjalanpiirakka on loistava valinta!

Eat to Win -artikkelissa kerrotaan lisää ravinnon merkityksestä tennikseen.