Etusivu > Ajankohtaista > Kuukauden seniori: Pia Andell

Kuukauden seniori: Pia Andell

Esittelyssä kuukauden seniori: Elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja Pia Andell

”Ihanaa, että tenniksessä voi vielä kehittyä viisikymppisenäkin”, totesi Pia Andell pelattuaan 50+ luokan sekanelinpelin SM-finaalissa, jossa hän voitti hopeaa OVS:n Hannu Hamari parinaan.
”Olin 20 vuotta pelaamatta, mutta sitten törmäsin lapsuudenystävääni, näyttelijä Milka Ahlrothiin ja aloimme taas pelata kerran viikossa. Ja kiitos valmentaja Jermo Kinnusen, joka ohjasi Taiviksessa samantasoisiin pelaajaryhmiin.”
Ei aikaakaan, kun Pia oli valmis osallistumaan 45+ SM-kisoihin.
Takatöölöläiselle elokuvaohjaajalle Taivallahden tenniskeskus on sopivan matkan päässä, siellä pelaa moni samantasoinen seniorinainen ja valmennusta on saatavilla niin ryhmässä kuin yksityisesti. Siis hyvät elementit tennisharrastukselle.
”Juniorina suutuin, jos peli ei kulkenut, ja läksin ovesta ulos”, nauraa Pia. ”Nyt tykkään, että opetetaan ja opin. Nautin Tuomolan Reijon opeista”.
Pia pelaa nykyisin kerran, kaksi viikossa, enimmäkseen Taivallahden tenniskeskuksessa. Hän on aktiivinen kilpapelaaja, kisaa SM-tasoa myöten ja on mukana seniorien sarjatenniksessä 45+, 50+ ja 55+joukkueissa.
”Joukkueiden pelaajista on tullut hyviä kavereita. Otamme treenit tosissamme ja yritämme otteluissa parastamme, mutta pyrimme myös pitämään hauskaa. Ja vaikka tulisi tappioita, tämä kaikki on sen arvoista.”
Pia Andell on ollut 10 vuotta HVS:n jäsen.
”Juniorina meille TVSläisille ja muillekin HVS oli se tennisseura Suomessa, jonka pelaajiin vertasimme itseämme ja joita seurasimme”.
Pia Andellin tennisharrastus alkoi siis Turussa. Molemmat vanhemmat pelasivat tennistä, samoin isoisä, joka 75-vuotiaana oli tenniskentällä vielä pari päivää ennen kuolemaansa.
Pian ensimmäinen pelipaikka oli legendaarinen Eerikinkatu 7:n yhden kentän tennishalli, jonka alakerrassa oli, ensimmäisenä Suomessa, kaksi elokuvateatteria, Kino-Palatsi ja Kino Colt.

Elokuvantekijäksi

Eerikinkadun funkistalossa yhdistyi Pian kaksi suurta rakkautta, tennis ja elokuva. Perheessä vanhemmat kaitafilmasivat, joten kuvailmaisu tuli Pialle tutuksi pienestä pitäen.
Hän opiskeli Tampereen yliopistossa tiedotusoppia tähtäimenään kulttuuritoimittajan työ, jota hän ehtikin tehdä Turun Sanomissa ja Uudessa Suomessa. Sitten hän pääsi opiskeleman Teppo Turkin Nova-koulutusohjelmassa audiovisuaalista journalismia ja uutta mediaa.
”Pääsin tekemään Jarmo Jääskeläisen johdolla dokumentin tekoa. Jotain naksahti, tajusin, että sitä haluan tehdä”.
Pialla on Tampereen yliopiston tutkinnon lisäksi myös silloisesta Taideteollisesta korkeakoulusta (nykyinen Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu).
Hän teki mm. 1990-luvulla YLE TV2:n Maailman sanojen vankina ajankohtaisohjelmaa, dokumentteja Mediakomppaniaan (ensimmäisen yhdessä Umayya Abu-Hannan kanssa) ja myöhemmin Production Houseen tuottajanaan Liisa Akimof.
”Vuonna 2014 perustin oman tuotantoyhtiön, Of Course My Filmsin. Olin nähnyt unta, jossa minulla oli tuonniminen firma. Yrityksen nimi ratkesi siinä.”
Matsi

Pia Andell on tehnyt lukuisan määrän dokumentti- ja lyhytelokuvia. Niistä tuorein on juuri joulun alla YLE Teemalla nähty Matsi, Matchen. Siinä keski-ikäiset Hanna ja Johanna kohtaavat tenniskentällä tunninmittaisessa haasteottelussa.
”Elokuva kertoo siitä, miten ihminen hakeutuu tilanteisiin, joista ei tiedä paljoakaan. Kuten esimerkiksi pelaamaan kilpaottelua, jossa joutuu selviytymään erilaisissa tunnetiloissa, miettimään, miten pysyy rauhallisena, ja onko pakko olla rauhallinen.”
Pia on saanut käsikirjoittamastaan ja ohjaamastaan elokuvasta voittopuolisesti hyvää palautetta. Jotkut tosin ovat ihmetelleet Pialle, miten kuvatunlaisia tunteita voi tenniskentällä syntyä.
Elokuvassa pelaajaa näyttelevät Milka Ahlroth ja Nina Hukkinen, molemmat taitavia pelaajia.
”Elokuvan tekemistä tukivat HVS ja Talin tenniskeskus. Saimme Talin uuden puolen kentät käyttöömme kuvauksiin viime kesänä.”
Matsi on nähtävillä YLE Areenassa vielä puolitoista kuukautta. Siihen pääsee tämän linkin kautta
https://areena.yle.fi/1-4473668

Haaveena kokoillan elokuva

Pia Andellin valitsema työura elokuva-alalla on kovin kilpailtu. Pitää olla hyvä idea, kehittää hyvä käsikirjoitus ja saatava tekemiselle rahoitusta. Fiktion tekeminen vaatii ison porukan ja siitä syystä enemmän rahaa kuin dokumentin tekeminen.
”YLE, Elokuvasäätiö, AVEK (Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus) ovat tärkeitä rahoittajia, mutta etenkin kokoillan elokuviin tarvitaan muutakin rahoitusta.”
”Elokuvamaailmassa naisten aiheet ja hankkeet pääsevät valitettavasti heikommin eteenpäin. Näen siinä rakenteellisen ongelman. Rahoituspäätöksiä tekevät useimmiten miehet, jotka arvioivat, olisiko naisten tekemissä projekteissa potentiaalia.”

Teksti: Riiita Närhi