Etusivu > Ajankohtaista > Kuukauden seniori: Liikunta on ollut Martti Tievan työ ja harrastus

Kuukauden seniori: Liikunta on ollut Martti Tievan työ ja harrastus

”Olen pelannut lähes 40 vuotta kerran viikossa tennistä Jerker Molanderin kanssa”, kertoi HVS:n senioripelaaja Martti Tieva. ”Kertaakaan ei olla riidelty, vaikka aina on tunnin aikana myös pelattu pisteistä.”
Tämä kuvaa hyvin Martti Tievan suhtautumista tennikseen: se tarjoaa liikuntaa ja hyvää mieltä.

Lapsena Martti Tieva urheili monipuolisesti, harrasti mm. pikaluistelua. Tennikseen hän innostui Suomen Urheiluopiston tenniskursseilla Vierumäellä 12-vuotiaana. ”Lukioikäisenä en tennistä pelannut. Asuimme silloin Lappeenrannassa ja siellä oli sisäkaudella Linnoituksen vanha halli. Talvella hallia lämmitettiin kuudella kamiinalla.”Tievan nuoruuden tennis oli pelailua, hän ei käynyt kisoissa, mutta Länsi-Saksassa se muuttui tehokkaaksi. Hän näet opiskeli liikunnanopettajaksi Kölnin yliopistossa (Deutsche Sporthochschule Köln). ”Kävin tutustumassa paikkaan ennakkoon. Selvisi, että sinne on ylipäätään vaikea päästä ja sisäänotossa ulkomaisilla opiskelijoilla vain 5% kiintiö.”

Hän lähti varmistamaan pääsyään käymällä kolmen kuukauden kielikurssin ja opiskelemalla vuoden liikuntaa Frankfurtin lähistöllä. Tieva hyväksyttiin yliopistoon, jossa tennis oli valinnainen aine, mutta sen saattoi ottaa myös erikoistumisaineeksi. Kun hän neljän vuoden opintojen jälkeen valmistui Diplom-Sportlehreriksi, hän sai (Länsi-) Saksan Tennisliiton virallisen tennisvalmentajan pätevyyden. Martti Tievan palattua vuonna 1976 Suomeen hän sai paikan liikunnanopettajana Alppilan yhteislyseosta, joka toimi silloin kokeilukouluna.

Tieva kävi myös tapaamassa HVS:n, silloisen Helsingin Verkkopalloseuran, toiminnanjohtaja Eero Kiuttua, joka arvosti hänen opiskelujaan ja tutkintoaan. Kiuttu palkkasi Tievan siltä paikalta seuraan tennisopettajaksi, jossa tehtävässä hän olikin pitkään.

Kesäviikkoja Vierumäellä

Toinenkin mieluisa tenniksen freelancerhomma oli toimia Vierumäellä tenniskurssien vetäjän kesäisin.
”Opettajan pitkät kesälomat antoivat mahdollisuuden tehdä muutaman viikon näitäkin töitä”, muisteli Martti. ”Meillä oli Vierumäellä tuolloin hyvä opettajakaarti, jämpti meininki ja mukavat kurssilaiset, jotka tulivat kesä toisensa jälkeen Vierumäelle tennisoppiin. Heinäkuussa kullekin viikolle tuli yhdeksästäkymmenestä yli sataan kurssilaista. Kaikki opettajat tarvittiin hommiin.”

Tievan aikalaiset Vierumäeltä, mm. Hannu Nordström, Taisto Sinkkonen, Heikki Linnakylä, Tarja Westerlund, ovat pitäneet yhtä. He kokoontuvat vuosittain kesäkuun alussa. ”Poismenoonsa asti Heikki Sirkka oli tietysti ryhmämme olennainen osa.”

Kisaamaan vasta seniorina

Martti Tievan oma pelaaminen rajoittui työ- ja HVS-valmentajavuosina kerta viikkoon.”Meillä on neljä lasta, joten aika oli vähän kortilla.”, totesi Martti. ”Menin 55-vuotiaana pelaamaan Varistoon hallisarjaa ja siellä pyydettiin seuran seniorijoukkueeseen.”

Kymmenen vuotta myöhemmin HVS:n Kalevi Lammi houkutteli Martin HVS:n M65-joukkueeseen. ”Ajattelin aloittaa ykkösdivarista, mutta niin vain päädyin senioriliigaan”, kertoi Martti. Samaan aikaan hän jäi eläkkeelle koulutyöstä 38 vuoden palvelun jälkeen.  Myös freelance-hommat tenniksen valmentajana ja kurssittajana ovat jääneet.

Hauska harrastus

”Nyt tennis ei ole enää työ. Se on rakas liikuntalaji. Iloinen ja hauska asia elämässä”, sanoo Martti Tieva.
Hänessä on kuitenkin kilpailuhenkeä, joten hänet nähdään säännöllisesti niin henkilökohtaisissa kuin joukkueiden SM-kisoissa. Viisi vuotta sitten hän sai SM-hopeaa ja vuotta myöhemmin SM-pronssia kaksinpelissä. HVSn M65-joukkueessa hän on ollut voittamassa eri värisiä mitaleja.”Olin MM-kisoissa Umagissa vuonna 2015 ja se oli todella hieno kokemus.” Kilpailuissa saa uusia vastustajia ja kentän ulkopuolella tapaa uusia ihmisiä.  ”Tämä tenniksen sosiaalinen aspekti on todella hauska”, sanoi Martti Tieva, seitsemän lapsenlapsen isoisä, joka lokakuussa täyttää 70 vuotta.

Teksti ja kuva Riitta Närhi