Etusivu > Ajankohtaista > U10 Lapsi-vanhempi -tenniksessä perhe tutustuu tennikseen

U10 Lapsi-vanhempi -tenniksessä perhe tutustuu tennikseen

HVS on useamman vuoden järjestänyt U10 lapsi-vanhempi -tennistä, jossa lapsen vanhempi tai muu huoltaja toimii lapselle omaohjaajana. Toiminta on ollut hyvin suosittua, ja seuran puolelta olemme iloisia, että moni lapsi on jatkanut mukana toiminnassa myös lapsi-vanhempi -kurssien jälkeenkin.

Syksyllä 2021 uudistimme lapsi-vanhempi toimintaa – pidensimme peliaikaa puolesta tunnista 40 minuuttiin, sekä sisältöön tehtiin muutoksia. Koska lapset ovat kovin eri ikäisiä tunnilla (1-4 -vuotiaita), on lapsen tekeminen tunnilla riippuvainen lapsen iästä, ja vanhemmalla on paras tietämys siitä, mitä lapsi osaa. Me HVS:ssä voimme auttaa vanhempia ohjaamaan HVS-opetussuunnitelman mukaisesti. Useamman vuoden lapsi-vanhempitenniksessä valmentajana toiminut Annika Wolin on uudistuksista tyytyväinen.

– Tänä syksynä olemme tarjonneet perheille etukäteen pienen kirjallisen oppaan sekä opetusvideoita kertomaan mitä kussakin tehtäväpisteessä tehdään. Keskittymiskyky ja motoriset taidot ovat hyvin erilaiset 1-vuotiaalla juuri kävelyyn oppineella pienellä kuin 4-vuotiaalla liikuntataiturilla. Esimerkiksi heittopisteessä ei 1-vuotiaan kanssa kannata edetä tehtäviin mailan kanssa, vaan tavoitteena on saada pallo tiputettua verkon yli. Isomman lapsen kanssa voi kokeilla myös syötön esiastetta eli linkoamista. Tässä oma vanhempi on lapsen oma asiantuntija eli vanhempi pystyy tekemään lapsen kanssa juuri niitä asioita mikä omalle lapselle tuntuu ikätasoon sopivalta. Me valmentajat autamme oikean tason löytämisessä.

Uudistuneen Lapsi-vanhempi -tenniksen tavoitteena on, että kun lapsi tulee 4-5 -vuotiaana yksin treeneihin ilman vanhempaa, hän pääsee tekemään juuri niitä asioita mitä kuuluu HVS:n opetussuunnitelmaan sen ikäisille lapsille. Aiemmin lapsi ja hänen perheensä on voinut hämmentyä, jos 4-vuotias ei pääsekään pallottelemaan verkon valmentajan kanssa, koska sen ikäisten kanssa harjoitellaan tunnilla enemmän parityöskentelyä kaverin kanssa sekä pallon ohjaamista kohteeseen, jotka molemmat ovat tärkeitä elementtejä pallottelun opettelussa. Annika korostaa, että olemme tehneet Lapsi-vanhempi -harjoituspisteet vastaamaan oikeaa 4-5 -vuotiaiden lasten tennistuntia.

– Lapsi-vanhempi -tunnilla harjoituspisteet ovat samoja mitä 4-5 -vuotiaat tekevät tunnilla valmentajan ohjauksessa. Jos kyseessä on 1-2 -vuotias, tehtävät toimivat maistiaisena liikuntaan, eikä kukaan oleta, että pieni jaksaisi tehdä äidin tai isän kanssa parityöskentelyä montaa minuuttia putkeen. Pääasia, että perhe nauttii liikunnasta ja yhdessä tekemisestä! Ja kokeilevat uusia juttuja.

Milloin lapsi voi tulla yksin tennisvalmennukseen?

– Sopiva aloitusikä on 4-6 -vuotta, mutta tällä hetkellä HVS:n viikottaiset valmennusryhmät ovat täynnä. Pienen lapsen kohdalla ei ole kuitenkaan kiire, vaan hyvä aloitusaika on esimerkiksi kesäleiri ensi kesänä tai viikoittainen valmennus seuraavana syksynä. Jonoon voi toki hakea (www.hvstennis.fi/kausihaku), ja otamme yhteyttä, jos paikka löytyy.

Kevään lapsi-vanhempi -kurssit tulevat myyntiin loppuvuodesta. Etusijalla ovat ne, jotka ovat jo nyt toiminnassa mukana.