Etusivu > Ajankohtaista > Nuori suomalaislupaus, Laura Hietaranta, Petra Puheloisen haastattelussa

Nuori suomalaislupaus, Laura Hietaranta, Petra Puheloisen haastattelussa

Esittelyssä Petra Puheloinen
Olen entinen Suomen naisten kaksinpelin ranking ykkönen, ja WTA-listan paras sijoitukseni kaksinpelissä on 412. Rakastan liikuntaa ja huippu-urheilua ja kirjoitan harrastuksena huipputennikseen keskittyvää blogia. Blogi löytyy helppoajakivaa.blogspot.com
Nyt minulla on ilo ja kunnia saada kirjoittaa tennisaiheisia artikkeleita HVS-Verkkosanomiin myös vuonna 2023.

Nuori suomalaislupaus, Laura Hietaranta, matkalla naistenniksen huipulle, Petra Puheloisen haastattelussa

Tähtäimessä WTA-kiertue ja TOP 100 maailmassa

Pääsin haastattelemaan nuorta naistenniksen superlupaustamme, Laura Hietarantaa (19 v), joka kertoo haastattelussa hiukan omasta tähänastisesta peliurastaan.

Tenniksen harjoittelu alkoi jo varhaisella iällä

Laura, monien muiden lahjakkuuksien tavoin, aloitti pelaajauransa varhain, 7-vuotiaana. Lapsena hän harrasti kuitenkin myös muita lajeja (yleisurheilu, jalkapallo, squash, taitoluistelu) ja pelasi pääasiassa veljensä kanssa tennistä; kesäisin tennistä tuli pelattua talvikautta enemmän. Taitoluistelu oli nuorena lapsena kuitenkin se Lauran päälaji, jossa hän kilpaili. Taitoluistelun jäädessä pois, Laura päätti keskittyä enemmän tennikseen. Tavoitteelliseksi tenniksen harjoittelu muuttuikin Lauran muuttaessa Helsinkiin 12–13-vuotiaana. Laura panosti tennikseen vieläkin enemmän, kun tähtäimenä olivat junioreiden Grand Slam-kilpailut.

Menestystä tuli junioreiden arvostetuimmista kilpailuista

Laura saavuttikin erinomaista kansainvälistä menestystä junioriurallaan menestyen erinomaisesti niin junioreiden Grand Slameissa kuin myös Orange Bowlissa. ”Junioreissa menestyminen korkeimmalla tasolla on tuonut mahtavia kokemuksia sekä itseluottamusta. Olen nauttinut kisaamisesta junioritasolla ja on ollut hienoa kisata maailman parhaiden tyttöjen joukossa ”, Laura kuvailee omin sanoin, kun häneltä kysytään, miten menestyminen juniorisarjoissa on vaikuttanut häneen.

Menestyminen on jatkunut aikuisten ammattilaisturnauksissa

Menestystä on ehtinyt tulla myös jo aikuisten ammattilaiskilpailuista viime syksynä. Lauran tavoitteena onkin nyt jatkaa kohti entistä isompia kisoja.

Loukkaantumisilta ei ole vältytty

Peliura ei kuitenkaan ole ollut pelkkää nousukiitoa, vaan Laura on kärsinyt monien muiden ammattilaisurheilijoiden tapaan loukkaantumisista. Viime vuonna mm. veneluu murtui ranteesta Lauran kaaduttua ranteen päälle. Veneluun murtuminen on ollut ainoa ns. pitkäaikainen loukkaantuminen. Vääränlaisesta treenaamisesta ei siis ole Lauran ollessa kyseessä ollut kertaakaan kyse, vaan kaikki hänen tähänastisella pelaajaurallaan olleet loukkaantumiset ovat olleet tapaturmia.

Menestyminen on mahdollista useita eri polkuja hyödyntäen

”Jokaisella on oma polku, eikä ole yhtä oikeaa polkua millä menestyminen mahdollistetaan. Itselle olen kokenut tärkeäksi kilpailemisen ja treenaamisen ulkomailla jo nuoresta iästä. Kannustan kaikkia olemaan rohkeita omia unelmia kohtaan sekä valmiita tekemään töitä näiden unelmien eteen.”, näin Laura neuvoo nuoria ja lapsia, jotka haaveilevat tennismenestyksestä.

Pitkäaikainen tavoitteellinen valmennusyhteistyösuhde on aloitettu

Tällä hetkellä Laura treenaa päävalmentajansa ja muiden valmentajien ja pelaajien kanssa ulkomailla. Treenaaminen jakautuu kilpailujaksoihin ja treeniviikkoihin. Yhteistyösopimus on tehty pitkäaikaiseksi. Erillistä psyykkistä valmentajaa ei hyödynnetä, mutta niitä asioita käydään läpi yhdessä valmentajien kanssa.
Lue miten superlupaus, Laura Hietaranta (19 v), treenaa ulkomailla ja valmistautuu otteluihin?

Kaikkia tennisihmisiä varmasti kiinnostaa minkälaisia Suomen superlupauksen, Laura Hietarannan, päivät ulkomailla treenatessa ja kilpaillessa ovat.

Jo etukäteen varmaa on tietenkin se, että treeniä on paljon ja se on laadukasta. Ja näin ainakin pitääkin olla, mikäli sinne ehdottomalle maailman naistenniksen huipulle tähdätään, minne Laura tähtää.

Pyysinkin Lauraa kuvailemaan tyypillisen treenipäivänsä ulkomailla.

Ja näin Laura vastasi:

”Tyypilliseen treenipäivään kuuluu 2 tennisharjoitusta ja 1-2 fysiikkaharjoitusta.
Aamulla tennistreeni alkaa yleensä klo 9, jota ennen teen 30 min lämmittelyt. Aamutennis kestää yleensä 1-2h, jonka jälkeen loppuverkat. Sen jälkeen lounastauko ja lepoa ennen päivän toista treeniä. Yleensä toinen tennisharjoitus alkaa klo 14, joka kestää 1,5-2h. Toista treeniä ennen taas 30 min lämmittelyt ja tenniksen jälkeen vielä fysiikkatreeni. Illalla vielä venyttelyt ja huoltavat. ”

Lauran kilpailupäivät puolestaan ovat seuraavanlaiset:

”Kisapäivät turnauksissa vaihtelee aina aikataulun mukaisesti. Otteluaikataulun saa aina edellisenä iltana, jonka mukaan kisapäivän aikataulu muodostuu. Kisapäivänä on aina 30min bollaus ennen matsia, jossa käydään läpi kaikki lyönnit ja haetaan tuntumaa ennen matsia. Ennen matsia teen aina hyvät lämmittelyt vielä, jossa saan kropan hyvin liikkeelle. Matsien jälkeen aina hyvät loppuverryttelyt ja mahdollisesti vielä treenikentälle hiomaan peliä seuraavaa päivää varten. Kisapäiviin kuuluu hyvät huoltavat pelien jälkeen. Kevyeen kisapäivään voi myös kuulua fysiikkaharjoittelua.”

Fysiikkatreenit ovat Lauran valmennuksessa isossa roolissa. ”Fysiikkatreenien sisältö vaihtelee viikon mukaan. Kisaviikkoa ennen tehdään eri juttuja kuin vaikka pidemmällä treenijaksolla. Fysiikkatreenien sisältö määräytyy myös sen mukaan, mitä työstetään tenniskentällä”, Laura kertoo.

Kaikki tämä tavoitteellinen ja määrätietoinen harjoittelu tähtää siihen, että Laurasta tulee menestyvä TOP 100 tennisammattilainen WTA-kiertueelle.

Tänä vuonna Lauran tavoitteena onkin nostaa rankingia ja jatkaa hyvin alkanutta siirtymää kohti isompia ammattilaiskisoja sekä menestyä näissä. Luodaan siis vahva pohja pelille, joka antaa Lauralle parhaat mahdollisuudet menestymiseen pitkällä aikavälillä.

Tällä hetkellä Laura keskittyy täysillä tennikseen eikä ole ajatellut jatkaa opintoja lähitulevaisuudessa.

Laura uskookin, että Suomen naiset voivat aivan hyvin seurata suomalaisten miesten erinomaista menestystä ammattilaiskiertueella.

Lauran tulevaisuuden menestymistä siivittää hänen omat vahvuutensa, joita ovat: hyvä jalkatyö, vahvat peruslyönnit sekä taistelutahto ja periksiantamattomuus.

Toivottavasti saamme seurata Lauran otteita ja menestystä mahdollisimman pian naisten WTA-tourilla.

Petra Puheloinen