Etusivu > Ajankohtaista > Laura Hietarannalle hieno kauden avaus

Laura Hietarannalle hieno kauden avaus

HVS:n Laura Hietarannalle hieno kauden avaus Englannissa ja Ranskassa

Laura Hietaranta on tällä hetkellä tyttöjen 14-vuotiaiden Tennis Europe- rankingin sijalla 28. Ranking mahdollistaa Lauran osallistumisen maailman kovimpiin 14-vuotiaiden kilpailuihin. Kahdet näistä käytiin juuri Englannin Boltonissa sekä Ranskan Tarbesissa. Tarbesin kilpailu on ollut jo vuosien ajan toinen kahdesta kovimmasta alle 14-vuotiaiden kilpailusta maailmassa yhdessä Amerikan Orange Bowl-kilpailun kanssa. Kilpailuissa esiintyy kaikkien tennismaiden alle 14-vuotiaiden parhaimmisto.

Fyysistä ja henkistä voimaa Espanjasta

Laura valmistautui joulukuun ajan tulevaan kauteen David Ferrerin akatemiassa Espanjan Javeassa. Laura vietti paikassa perheineen kokonaiset kolme viikkoa. Sieltä haettiin Lauran peliin niin fyysistä kuin henkistä kestävyyttä, taktista ja teknistä puolta tietenkään unohtamatta. Kun Suomessa oli samaan aikaan pimeää ja koleaa, niin Espanjassa pääsi harjoittelemaan ulkona ja nauttimaan auringon tuomasta lisäenergiasta.

”Espanjan treeniviikoista jäi todella hyvät fiilikset ja siellä oli tosi kiva treenata. Pidin eniten siitä kun siellä harjoiteltiin tosi kovaa ja pystyin haastamaan itseäni koko ajan treeneissä. Oli myös hienoa treenata paljon massakentällä, kertoo Laura tyytyväisenä.

”Uskon, että juuri Lauran tyyppiselle pelaajalle Espanjan tenniskulttuuri ja kyseinen akatemia on todella hyvästä. Lauran tasoinen pelaaja saa siellä harjoitellessaan todella hyvää kohtelua, valmentamista ja välittämistä. Tosi monissa akatemioissa ympäri maailman lypsetään vanhemmilta rahaa lasten kustannuksella, mutta tähän akatemiaan olen erittäin tyytyväinen Lauran puolesta. Tosin tiesimmekin sen jo etukäteen”, sanoo Lauran valmentaja HVS:n Timo Kunnas.

Junior International Tournament, Bolton

Lauran kauden ensimmäinen kilpailu käytiin Englannin Boltonissa. Hän lähti matkaan yhdessä HVS:n sekä alle 14-vuotiaiden maajoukkuevalmentajan Joonas Jalkasen kanssa. Laura oli kilpailun 9-sijoitettu. Ensimmäisellä kierroksella vastaan tuli ranskan Maelle Leclercq. Laura oli vaikeuksissa ottelun alusta loppuun. Vastustaja pelasi ennakkoluulottomasti ja Laura tuskaili pelirytminsä löytämiseksi.  Lauran omat odotukset turnaukseen olivat korkeat ja pettymys tappion jälkeen äärimmäisen kova. Leclercq vei ottelun nimiinsä 6-1, 6-1.

Laura osallistui nelinpeliin yhdessä ranskan Karen Marthiensin kanssa. Ensimmäisellä kierroksella tytöt voittivat brittiparin Sofia Johnson/Kristina Paskauskas. Suomalais-ranskalais pari oli vahvempi 7-5,6-1. Puolivälierässä vastaan tytöille tulivat 1-sijoitettu pari Hanne Vandewinkel Belgiasta ja Matilda Mutavdzic Briteistä. Laura ja Karen saivat vahvan vaihteen päälle ensimmäisen erän 0-6 jälkeen ja veivät kaksi seuraavaa erää 6-2 ja 10-8. Välierässä amerikkalaispari Katja Wiersholm/Robin Montgomery oli liian paha pala ja tappio tuli tylysti 0-6,2-6.

”Boltonin kisa oli hyvä kokemus vaikka kaksinpelit eivät menneetkään ihan putkeen. Kaksinpeleissä en saanut pelirytmiä oikein missään vaiheessa. Voi olla että johtui siitäkin, etten ollut pelannut kisamatsia yli kuukauteen. Olin aluksi tosi pettynyt omiin suorituksiin Boltonissa, mutta halusin menestyä seuraavalla viikolla hyvin Tarbesissa ja kokosin itseni. Sain kuitenkin itseluottamusta hyvin menneestä nelinpelistä omaan peliin ja lyönteihini”, kertoo Laura päättäväisesti.

Näin kauden ensimmäinen turnaus oli käyty. Nelinpelin semifinaalipaikka antoi varmasti hieman lohtua ja itseluottamusta harmittavan kaksinpelitappion jälkeen. Alkoi siirtyminen ja valmistautuminen kohti kovaa Tarbesin kisaa. Oli  tiedossa, että Laura aloittaa turnauksen karsinnoista, mikä kertoo osaltaan turnauksen kovuudesta – Euroopan ranking 28. ei oikeuttanut suoraan pääsarjapaikkaan.

Les Petits As Mondial Lacoste, Tarbes

Turnaus järjestettiin tänä vuonna 36. kerran. Laura pääsi valmistautumaan rauhassa Etelä-Ranskan Tarbesissa tuleviin koviin koitoksiin. Näissä kisoissa pelaajan pitää olla alusta asti valmiina. Jokainen turnaukseen osallistuva pelaaja haluaa voittaa ja kuuluvat maidensa eliittiin tässä ikäluokassa. He ovat voittaneet jo paljon otteluita tähän mennessä sekä kotimaissaan että kansainvälisillä kentillä. Mitään ei saa ilmaiseksi. Kaikilla näillä junioreilla on halu päästä korkealle tenniksessä ja sen aistii kaikesta kilpailun ilmapiirissä. Historian aikana tähän kilpailuun ovat osallistuneet suuri osa tämän hetken ammattilaishuippupelaajista. Tarbesin turnaus muistuttaakin hienoine järjestelyineen aikuisten ammattilaiskilpailuja.

Karsinnan ensimmäisellä kierroksella Lauran vastustajaksi asettui espanjan ykkönen Irene Artigas. Heti ottelun alusta näki että nyt on eri ääni kellossa kuin Boltonissa. Ottelu käytiin pääkentän viereisellä kentällä numero 1. Laura pääsi siinä jo kokemaan, millaista on pelata vieraassa maassa ison yleisön edessä. Se ei näyttänyt Lauraa hermostuttavan, vaan pelirytmi oli löytynyt ja kentällä nähtiin henkisesti vapautuneempi Laura. Ottelun ensimmäisestä erästä muodostui jännittävä trilleri. Erä oli alusta asti erittäin tasainen ja taistelu kovaa. Laura selvitti erän lopulla Artigasin kolme eräpalloa ja taisteli vahvalla tahdolla ja taidolla erän nimiinsä 7-6 (9-7). Espanjalaisen selkäranka katkesi ja Lauran peli entisestään vapautui. Näin hän selvitti tiensä karsinnan finaaliin, missä odotti Sveitsin kakkospelaajaa Chelsea Fontenel.

Karsinnan finaali alkoi myös erittäin tasaisissa merkeissä ja molemmat tytöt veivät pelejä tasatahtia. Laura pääsi jo hieman niskan päälle ja pääsi kerran palauttamaan ja syöttämään erävoitosta tilanteessa 5-3. Vahvasti liikkuva Fontenel tuli vielä tasoihin ja vei erän tiebreakissa 7-6. Päättäväinen Laura otti toiseen erään erittäin vahvan alun ja vei erän puhtaasti 6-0.  Kolmas erä meni myös vahvasti Lauran komennossa ja lähes kaksi ja puolituntisen taistelun jälkeen Laura otti pääsarjapaikan numeroin 6-7, 6-0, 6-3. Lauran monipuolisen vahva peli oli tällä kertaa lennokkaasti pelaavalle Fontenelille liikaa.

Tarbesin 1.kategorian turnauksen pääsarjassa esiintyi 64 pelaajaa. Arpa heitti Lauran pääsarjan avausvastustajaksi Australian ykkösen Charlotte Kempenaers-Poczin. Tämä aamuottelu käytiin kentällä numero 2.

Laura onnistui pelaamaan tätä vahvarakenteista kovaa syöttöä ja peruslyöntiä lyövää australialaista vastaan taktisesti täydellisen ottelun. Laura pystyi vahvoilla lyöntivalinnoillaan ja liikkumisellaan riisumaan vastustajan aseistaan ja rupesi hallitsemaan peli, mikä myös näkyi tilastoissa ottelun jälkeen. Voittolyönnit ottelussa 20-17 Lauran hyväksi. Laura voitti ottelun 7-5,6-2 ja eteni turnauksen 2. kierrokselle 32 pelaajan joukkoon.

Seuraavalla kierroksella Lauran vastustajaksi tuli Euroopan ranking 1. venäjän Diana Shnaider. Shnaider oli turnauksen 1-sijoitettu. Euroopan ulkopuoleisia pelaajia ei sijoiteta usein ihan kärkeen koska heillä ei ole niin paljon Tennis Europen alaisia rankingpisteitä. Shnaider on dominoinut viime kuukaudet Euroopan kenttiä. Järjestäjät laittoivat tyttöjen pelin pääkentälle, jossa otteluita seuraa satoja ihmisiä. Lisäksi kisan sivuilla netissä ottelua seurasi suorana satoja ihmisiä, kun tytöt ottivat mittaa toisistaan. Ottelua kuvattiin useammalla kameralla ja välillä nähtiin hidastuksiakin hienoista suorituksista.

Lauran ja Shnaiderin ottelun alku oli aika tasaista hallintaa puolin ja toisin. Erä eteni hieman venäläisien komennossa aina 2-5 tilanteeseen asti jolloin Laura sai lisävaihteen päälle vieden viisi peliä putkeen ja erän 7-5. Toisen erän alku oli venäläisen, kunnes Laura taisteli ottelun vielä 3-3 tasatilanteeseen. Siinä mahdollisesti nähtiin tämän ottelun ratkaisuhetki. Shnaider onnistui tärkeissä pisteissä hieman Lauraa paremmin ja otti lopulta erän 3-6. Kolmannessa ja ratkaisevassa erässä venäläistyttö oli vahvempi – pääsi pelillisesti ja henkisesti hieman Lauran ihon alle ja otti erän itselleen 2-6. Venäläinen jatkoon numeroin 5-7, 6-3, 6-2.

Nelinpelissä Laura pelasi parinaan ranskan Nahia Berecoechea. Tytöt saivat ensimmäisen kierroksen ottelusta luovutuksen. Toisella kierroksella joutuivat taipumaan Filippiiniläis-belgialaisparille. Pari Alexandra Eala/Sofia Costoulas voittivat hyvätasoisen dubbelin 7-5, 6-4. Filippiiniläinen Eala voitti lopulta turnauksen kaksinpelin sensaatiomaisesti vuoden alaikäisenä.

”Tarbesin kisa oli todella hieno kokemus. Pystyin pelaamaan siellä omaa parasta peliäni ja tunsin, että pystyisin haastamaan turnauksessa kenet tahansa. Turnaus oli hienoin kisa, missä olen ikinä ollut. Siellä oli todella hyvä ilmapiiri ja paljon katsojia matseissa. Turnaus on vain lisännyt intoa ja halua kehittää itseäni lisää”, kertoo Laura.

”Laura paransi peliään koko reissun ajan ottelu ottelulta. Boltonin kisassa viikkojen matsitauon jälkeen peli oli vielä vähän hakusessa. Tarbesissa Laura pääsi heti ensimmäisessä karsintaottelussa hyvin rytmiin. Tuntui että hän oppi turnauksen edetessä käyttämään omia vahvuuksiaan enemmän ja luottamaan niihin. ”Kehitystä tapahtui varmasti myös henkisellä puolella ison yleisön edessä pelatessa”, analysoi maajoukkuevalmentaja Jalkanen.

Jalkanen näki turnausten annit todella tärkeiksi: ”Jäi paljon tietoa, missä maailman kärki tässä ikäluokassa menee ja mitä osa-alueita tulee Lauran pelissä kehittää. Tyttöjen sarjasta jäi mieleen, että monella eri pelityylillä pärjäsi. Yhteisiä tekijöitä oli, että lyhyeksi jääneet pallot osattiin hyödyntää hyvin sekä intensiteetti matseissa oli todella korkea.

Kilpailun järjestelyitä Jalkanen kehui vuolaasti: ”Järjestelyt olivat huippuluokkaa. Kaikille oli yksityiset autokuljetukset hotellilta hallille. Treenikenttiä sai helposti ja usein koko oman kentän. Yleisöä oli jokainen päivä katsomossa 500-1500 henkilöä. Tunnelma oli kuin ammattilaiskilpailuissa”.

Näin Englannin ja Ranskan kiertue tuli päätökseen joista Laura sai paljon oppia, onnistumisia ja itseluottamusta. Ottelut sujuivat nousujohtoisesti ja kehitystä tuli luonnollisesti. Tunne siitä, että kuuluu maailman ikätoverien kärjen kovaa kulkevaan junaan, ruokkii varmasti Lauran nälkää ja tahtoa lisää vielä entisestäänkin.

Koti, koulu ja Tali

Laura harjoittelee suomessa ollessaan Talissa 5-6 päivänä viikossa ja niistä useimpana päivänä kahdesti päivässä. Aamuharjoitukset 8.45-10.30, koulussa 11.00-14.00 ja iltapäiväharjoitukset oheisharjoitteluineen ja kehonhuoltoineen 14.30-17.30. Illat menevät läksyjä tehden ja palautellessa kehoa.

”Laura on koko menneen vuoden harjoitellut ja kilpaillut todella hyvin. Hän käyttää kehitykseensä paljon aikaa kentällä ja sen ulkopuolella. Näkee että hän haluaa joka solullaan tulla mahdollisimman hyväksi urheilijaksi ja tennispelaajaksi. Koulun kanssa Lauran vanhemmat ovat saaneet sovittua niin, ettei koulu häiritse tennistä, eikä tennis liikaa koulua. Siitä olemme kiitollisia”, sanoo Kunnas.

Nyt Laura huilaa muutaman päivän ja palautuu turnauksen tuomista kolhuista. Sitten harjoituskentälle entistä kovempana ja jo seuraavalla viikolla odottaa joukkue EM-kilpailut (Winter Cup) Valko-Venäjän Minskissä. Helmikuussa hän pelaa ITF-kilpailut Kaarinassa ja sen jälkeen paluu TE14 1.kategorian kilpailuihin, mitkä pelataan Tukholman Kuninkaallisessa tennishallissa. Vuosi 2018 tuo lisäksi näillä näkymin myös joitakin viikkoja harjoittelua Espanjassa ja turnauksia mm. kotimaassa, Tsekissä, Slovakiassa, Hollannissa ym. Euroopan maissa. Sen kuitenkin aika näyttää.

”Odotan tältä vuodelta kehittymistä pelaajana, kovatasoisia kilpailuja, hyviä matseja ja menestystä”, sanoo Laura.

Tulevaisuuden suunnitelmistaan Laura sanoo lyhyesti ja ytimekkäästi: ”Tulevaisuuden unelmani on ammattilaisura. Kehittyä niin hyväksi pelaajaksi kuin on mahdollista.”

HVS-Tennis