Etusivu > Ajankohtaista > Mahtava Davis Cup viikko!

Mahtava Davis Cup viikko!

Tennisliitto ja HVS järjestivät yhdessä Suomi-Liettua Davis Cup -ottelun Talissa 7.-8.4. Maaottelut pelattiin uudistuneen formaatin mukaisesti kahdessa päivässä lauantaina ja sunnuntaina, mutta erilaisia oheistapahtumia riitti koko edeltävälle viikolle.

ProAm-turnauksessa nelinpelejä joukkuetta vastaan
Davis Cup -viikko starttasi pääsiäisen jälkeen tiistaina. Silloin molempien maiden joukkueet aloittivat harjoittelun ja valmistautumisen tulevaan koitokseen. Iltapäivällä yhteistyökumppaneilla ja yritysmaailman edustajilla oli mahdollisuus testata tennistaitojaan ProAm -tapahtumassa Suomen maajoukkuetta vastaan. Taitavia suorituksia kentillä nähtiinkin, mutta ihan ei Davis Cup-joukkueen kapteeni Jarkko  Nieminen joutunut kokoonpanoa vaihtamaan viikonlopuksi.

LähiTapiola Street Tennis HRSK:n oppilaille Talissa
Torstaina Tali täyttyi lapsista, kun 270 Helsingin Ranskalais-Suomalaisen koulun 1-5 -luokkalaisista saapui tutustumaan tennikseen. HVS:n valmentajien lisäksi Henri Kontinen ja Jarkko olivat mukana pelaamassa ja opastamassa lapsia. 45 minuutin aikana jokainen lapsi pääsi pelaamiseen makuun ja tenniksen riemu näkyi lasten hymyissä. Lapsissa ja nuorissa on tenniksenkin tulevaisuus!

Lehdistötilaisuuteen tenniskenttien kautta
Perjantaina ennen virallista arvontatilaisuutta median edustajat pääsivät kentälle hikoilemaan. Lehdistötilaisuudessa suurin huomio kiinnittyi Suomen joukkueeseen ja varsinkin Henri Kontiseen, mutta myös Liettuan ykköstähti, TOP-100 pelaaja Ricardas Berankis sai osansa kysymyksistä. Molemmat kapteenit nimesivät kaksinpeleihin maiden ykkös- ja kakkospelaajat rankingien perusteella. Suomelta Harri Heliövaaran ja Emil Ruusuvuoren, Liettualta Ricardas Berankiksen ja Laurynas Grigeliksen. Nelinpeleihin Suomi asetti Henri Kontisen Patrik Niklas-Salmisen, Liettua Grigeliksen ja Lukas Mugeviciuksen.

Julkkiksia ja lapsia tenniskentillä
Lauantaina ennen pelien alkua järjestettiin avoin tennispäivä, missä oli pomppulinna ja minitennisrasteja lapsille, Wilsonin mailatestausta, syöttötutka sekä erilaisia fyysisisiä testejä ja kartoituksia. Paikalle oli kerääntynyt mukavasti väkeä hienosta ulkoilmasta huolimatta, erityisesti lasten ja nuorten runsas osanotto ilahdutti. Samaan aikaan pelattiin business-tenniskisa, missä yhteistyökumppaneiden joukkueita värittivät julkisuudesta tutut henkilöt. Parhaan shown kentällä pistivät pääyhteistyökumppani Cinian joukkueessa esiintyneet radio- ja mediapersoonat Juha Perälä ja Jaajo Linnonmaa. Turnauksen voitto matkasi Tampereelle, kun siivousalan yritys Tarmopalvelut nosti voittopokaalin ilmaan.

Ennätysyleisö Talissa
Varsinaiset ottelut käynnistyivät Suomen ykkösen Harrin kohdatessa Liettuan kakkosen Grigeliksen. Liettualainen on ATP-listalla noin 200 pykälää Harria korkeammalla, mutta se ei suomalaista häirinnyt. Harri aloitti ennakkoluulottomasti ja aggressiivisesti voittaen ensimmäisen erän 6-3. Toisessa erässä liettualainen paransi peliään ja varsinkin syöttö toimi erinomaisesti Harrin ehkä hieman passivoituessa, erä liettualaiselle 6-1. Kolmannessa erässä näkyi, että maaottelun kokonaistuloksen kannalta erittäin tärkeää ottelua. Molempien pelaajien otteissa oli pientä hermostuneisuutta, mutta henkisesti vahvempi suomalainen väänsi erän 6-3 kotiin ja vei näin Suomen 1-0 johtoon. Seuraavaksi kentälle asteli Suomen kakkospelaaja, nuori Emil Ruusuvuori. Vastaansa Emil sai huippuvedossa viime aikoina olleen Berankiksen, joka tehnyt juuri paluun takaisin TOP-100:aan ATP-listalla. Liettualainen aloitti räväkästi ja varsinkin äärimmäisen aggressiiviset syötönpalautukset tuottivat Emilille hankaluuksia – ottelu oli pian Berankiksen eduksi 6-2, 3-1. Tässä vaiheessa niin Emil kuin yli tuhatpäinen yleisökin heräsi. Emil onnistui saamaan murron takaisin ja edettiin syötöt pitäen tie-breakiin, mistä muodostui varsinainen trilleri. Emil aloitti hyvin ja johti 4-1, mutta lähes yhtä nopeasti liettualainen johti 6-4 ja sai näin kaksi ottelupalloa. Emil ei tästä lamaantunut, vaan taisteli yleisön raivokkaasti kannustamana ensin itsensä tasoihin ja sitten ohi – tie-break Emilille 8-6. Kolmannen erän alussa Emilillä oli jopa mahdollisuuksia murtoon, mutta liettualainen selvitti tilanteet ammattimiehen rutiinilla. Erän puolivälissä Emilille sattui yksi heikompi syöttövuoro – Berankis hyödynsi tämän ja pitämällä kaikki loput syöttönsä tasoitti maaottelun tilanteeksi 1-1.

 

                    

 Uusi konsepti Davis Cup-otteluissa
Kansainvälinen tennisliitto muutti Davis Cupin formaattia tälle vuodelle ja alemmissa divareissa muutos tarkoitti otteluiden läpivientiä kahdessa päivässä ja otteluiden pelaamista paras kolmesta -systeemillä. Näin sunnuntaina pelattiin ensin nelinpeli ja sen perään kaksi kaksinpeliä. Ehkä uusi formaatti, suotuisa arvontatulos (Harri pelasi lauantaina ensimmäisen ja Berankis toisen ottelun) ja Emilin hieno taistelu lauantai-iltana antoivat pienen edun Suomelle. Liettua ei peluuttanut nelinpelissä parasta pelaajaansa Berankista, vaan lähtivät otteluun jo perjantaina ilmoitetulla kokoonpanolla Grigelis/ Mugevicius. Suomen kapteeni  Jarkko Nieminen sen sijaan käytti taktista mahdollisuutta ja vaihtoi Henri Kontisen pariksi Harrin. Suomalaiset kestivät ennakkosuosikin paineet ja tekivät sen mitä tarvitsi – tuloksena kliininen 6-4, 7-6 voitto ilman, että vastustajilla olisi ollut yhtään murtopalloa. Näin Suomi 2-1 johtoon ja vain yhden ottelun päähän maaottelun voitosta.

Nuori Ruusuvuori ratkaisijaksi
Ensiksi maaottelun ratkaisua pääsi yrittämään Harri. Hän kohtasi pienen tauon jälkeen nelinpelin levänneen Berankiksen. Liettualainen pelasi äärimmäisen hyvin, syöttö- ja palautustyöskentely oli suorastaan loistavaa. Harrilla ei tässä ottelussa ollut suurempia mahdollisuuksia, mutta hän saattoi tyytyväisin mielin jäädä seuraamaan ratkaisevaa viidettä ottelua – olihan hän tuonut Suomelle jo kaksi ottelu voittoa. Ratkaisu jäi kakkospelaajien harteille – Suomelta Emil ja Liettualta Grigelis. Emilille tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän pääsi ratkaisemaan Davis Cupia 2-2 tilanteessa. Asetelma ei kaikista helpoin, kun vielä vastassa 300 sijaa rankingissa oleva ja 6 vuotta vanhempi rutinoitunut tennisammattilainen. Mutta ottelussa asetelma kääntyi päälaelleen. Emil pelasi täysin keskittyneesti jokaisen pallon ja näytti saavan valtavasti lisäenergiaa hurmioituneesta kotiyleisöstä. Talissa ei ollut sunnuntaina yhtään vapaata istuma- tai seisomapaikkaa ja tunnelma oli parasta Suomen tenniskatsomoissa koettua. Sen sijaan liettualainen hermoili ja vaikutti turhautuneelta. Eikä tilanne tietysti helppo olekaan, kun lähdet otteluun selvänä ennakkosuosikkina ratkaisemaan maaottelua. Emil voitti ottelun 7-5, 6-2 ja näin Suomi voitti koko maaottelun 3-2. Hienointa oli nähdä, miten uuden sukupolven suomalaisurheilijat, tässä tapauksessa Emil, nauttivat ja saavat lisävoimia tiukoista tilanteista ja pystyvät kääntämään paineet henkisiksi voimavaroiksi.

Kiitos kaikille!
Takana on siis mahtava viikko ja kiitosten aika. Myös Suomen joukkueen kapteeni Jarkko Nieminen kehui Davis Cupin tunnelmaa ja järjestelyitä: ”Harvoin ainakaan Suomessa on katsomo ollut noin täynnä ja tunnelma niin mahtava. Nämä ovat hienoja tapahtumia tietysti joukkueelle, mutta myös koko suomalaiselle tenniskulttuurille. Nyt saatiin joukkueesta kyllä kaikki irti, ehkäjopa hieman ylitettiin odotukset. Järjestelyt toimivat loistavasti pienintä yksityiskohtaa myöden. Joukkueen oli tosi hyvä valmistautua ja pelata Talissa.”

Suuri kiitos kuuluu erityisesti kaikille vapaaehtoisille, joita ilman tapahtuman järjestäminen ei olisi onnistunut. 150 talkoolaista tekivät tämän mahdolliseksi. Iso kiitos yhteistyökumppaneille, jotka mahdollistivat tapahtuman toteuttamisen hienoissa puitteissa uusine näyttötauluineen sekä valo- ja musiikkishowneen. Valtava kiitos kuuluu niille reilulle kahdelle tuhannelle, jotka löysivät tiensä Talin tenniskeskukseen viikonlopun aikana. Ilman teitä ei koetun kaltaista tunnelmaa olisi saatu aikaan ja ehkä voittokin olisi karannut Liettuaan.

Suurin kiitos kuuluu Harrille, Emilille, Henrille, Patille, Otolle ja Jarkolle. Te annoitte meille kaikille syyn hurmioitua ja muisteltavaa pitkäksi aikaa. Tälle porukalle on helppo ennustaa valoisaa tulevaisuutta niin ammattilaistenniksessä kuin joukkueena Davis Cupissa. Onnea ja menestystä, Egyptissä tavataan 15.-16. syyskuuta! Silloin Suomi karsii noususta ykkösdivisioonaan Egyptin kanssa.

Saku-Petteri Siivonen

HVS:n valmennuspäällikkö

Kuvat: Jesse Väänänen