Etusivu > Ajankohtaista > Mikä on U10-toiminnan menestyksen salaisuus?

Mikä on U10-toiminnan menestyksen salaisuus?

HVS U10-toiminta palkittiin toistamiseen Tennisgaalassa marraskuussa 2022. Aikaisemmin U10-toiminta on palkittu lasten valmennuksesta, nyt kunnia ohjattiin lasten eteen tehdylle työlle, erityisesti U10 iltapäivätoiminnassa. 

Hokkupokkus-juttuja ja salaisuuksia ei liity HVS U10:n menestyksen reseptiin. Perusasiat ovat kunnossa ja lopulta menestys on monien pienten asioiden summa. Avaan pari tärkeätä ajatusta toiminnan kivijalasta, jotka ovat kannatelleet ja antaneet tukea rakentaa ja kehittää lisää. 

Puolet kivijalasta on valettu yhteistyön voimalla. Yhteistyö tarkoittaa HVS U10:ssä, että jokainen on positiivisella asenteella mukana luomassa mukaansa tempaisevaa tennisyhteisöä. Kyse on kaikkien panoksesta. Yhteistyössä eivät ole mukana pelkästään valmentaja ja ohjaajat, vaan kahviloiden henkilökunta, hallitukset, toimiston väki, junioreiden vanhemmat, isovanhemmat, shoppien ja aulojen henkilökunta, pelaajat, iptenniksen bussikuski, koulujen opettajat ja monet muut, joita en valitettavasti muista mainita. Tennisliiton kanssa yhteistyö on myös erittäin tärkeätä, ja liiton kanssa kannattaa olla samalla puolella verkkoa. Meidän yhteistyömme on ulottunut myös seurarajojen yli, jopa ulkomaille. Näenkin, että tulevaisuudessa yhteistyö muiden toimijoiden kanssa nousee vielä korkeampaan arvoon. Hyvä esimerkki on tänä vuonna aloitettu yhteistyö HLK:n kanssa. Hienoa nähdä ennakkoluulotonta ja avointa asennetta kaikilta osallisilta!

Kivijalassa on toinen iso pala, jota ei tuoda tarpeeksi esille. Kyse on avoimuudesta. Olen ollut onnekas ja kuulut viisaiden ihmisten sanoja tennishalleilla, kuten ”pienistä asioista on hyvä puhua ennen, kun niistä tulee isoja asioita” tai ”parhaat päätökset syntyvät kahvikupin äärellä”. Kyse on kommunikoinnista. Koen tärkeäksi, että puhutaan asioista asioina, eikä loukkaannuta toisen mielipiteestä. Avoimuuden pysymisen kannalta on oleellista, että saa epäonnistua, eikä heitetä porukalla ketään ”bussin alle”. Jos joku sanoo jotain tai tekee jotain mikä ei toisia miellytä, niin asiasta on pystyttävä keskustelemaan. Kahvikupit siis eteen!

Avoimuuden ja yhteistyön pahimpana vihollisena on mielestäni negatiivisuus. Asioista puhumatta jättäminen aiheuttaa mökötystä, mökötys aiheuttaa ihmisissä yliajattelua ja se tekee usein asioista liian isoja. Tämän jälkeen ei tervehditä hallilla ja vältellään toisia, ja samaan yhtälöön kuuluu selän takana paskan puhuminen. Elämäni aikana olen monta kertaa joutunut tilanteeseen, jossa olen kysynyt toiselta henkilöltä, että mistä kiikastaa. Useimmiten ei ole kiikastanut mistään, vaan asioista ei ole keskusteltu. HVS U10 on pitänyt kiinni näistä arvoista, ja ne eivät ole pelkkiä sanoja toiminnassamme, vaan ovat oleellisia asioita menestyksen kannalta. Toivon että HVS ja koko suomalainen tennisyhteisö kokee yhteistyön ja avoimuuden tärkeiksi ja haluavat toteuttaa niitä. Meillä on maailman hienoin laji, nautitaan siitä ja moikataan ja jutellaan missä nähdäänkin! 

Minun vinkkini:

1. Posin kautta

Valmentajakoulutuksissa haluan tuoda esiin, miten antaa positiivisen kautta palautetta. Esimerkiksi jos vastustaja syöttää keskelle ruutua ja palauttaja ei ehdi pois alta, niin palautteen kuuluisi olla palauttajalle ”ensi kerralla koita nähdä aikaisemmin mihin pallo tulee, niin ehdit varmasti saamaan hyvän kämmenpalautuksen”, kuin että ”olisit liikkunut, jalat jalat jalat!!!”, tai jopa ei sanoa mitään vaan kääntyä pois ja pyöritellä päätä. Yritän kentän ulkopuolellakin pitää ajatusmallista kiinni, vaikka se ei ole aina helppoa.

2. Peruskäytöstavat

Katsotaan silmiin ja tervehditään. Ei tarvitse kaikkia tervehtiä, mutta ne, joita näkee useammin ovat tervehdittävissä. Silmiin katsominen ja pään nyökkääminen on vaivatonta ja luo mukavaa fiilistä. Pieni hymy ei myöskään tee pahaa moikatessa. Suomalaisille välillä hankala asia, mutta mielestäni tenniskulttuuriin kuuluu tervehtiminen.

3. Vietä aikaa hallilla

Reijo Tuomola sanoi aikoinaan hyvin, että ennen tuntia ja tunnin jälkeen ei saa olla kiirettä, vaan pitää olla aikaa keskustella. Lähes 20 vuoden jälkeen ymmärrän tuon lauseen merkityksen erittäin hyvin ja yritän toteuttaa sitä edelleen parhaani mukaan. Kiireessä on vaikeata ensinnäkään tutustua muihin, mutta myös kehittää mitään, varsinkin itseään.

Anders Wallén
HVS U10 päävalmentaja