Etusivu > Ajankohtaista > Nurminen, Timonen ja Juvakoski mestaruuksiin seniorien SM-kisoissa

Nurminen, Timonen ja Juvakoski mestaruuksiin seniorien SM-kisoissa

HVS selvitti ison urakan seniorien sisäkenttien SM-kisojen järjestäjänä 12.-19.2.
Pelaajia oli kaikkiaan 181 eri puolilta maata, jotka olivat jakautuneet 18 kilpailuluokkaan. Niissä pelattiin yhteensä 162 ottelua kahdeksan päivän aikana. Tunneissa laskettuna näihin otteluihin meni 360 tuntia. Kiitos tilastoinnista, kisan ”allt-i-allo” B-O Estlander!
Hvsläisistä Suomen mestaruuteen ylsivät Tapio Nurminen, Matti Timonen ja Jussi Juvakoski. Pronssia toivat Pia Andell, Päivi Frangén ja Anne Viitala.

Nurmisen ylivoimaa 40-vuotiaissa

M40+ -luokan kaksinpelissä Tapio Nurminen oli kakkossijoitettu ja suoraan puolivälierissä. Matkalla loppuotteluun hän kohtasi TCT Pasi Karppasen ja Tennis 78:n Janne Leskisen. Mestaruus ratkesi voitolla Satan Teemu Kolarista luvuin 6-2, 6-1. Näissä kolmessa ottelussa ”Tapsa” menetti kussakin vain kolme peliä. Ensi vuonna ex-ammattilainen pääsee pelaamaan 45+ -luokassa.
Nelikymppisten nelinpelin mestaruudet veivät TaTS:n Jani Jokinen ja VT:n Tuomas Männistö voitolla HLK:n Juuso Jokisesta ja Markus Tammivuoresta.
N40+ -luokan kaksinpelin mestaruuden voitti KirTen Tiina Pietarinen, jolle mestaruus oli kaikkien aikojen ensimmäinen. Loppuottelussa hän kukisti EVS:n Päivi Korpisaaren, joka puolestaan voitti nelinpelin mestaruuden parinaan TaTen Ulla Pallasto. Naiset pelasivat ensimmäinen kerran parina ja komeasti meni.

HVS:n Tapio Nurminen (oik.) ja Teemu Kolari, Sata, M40+ kaksinpelin loppuottelijat.

HLK:n hallintaa miesten 50- ja 60-vuotiaissa

M50+ kaksinpeli oli kisan suurin luokka. Siinä oli 38 osallistujaa, ja tiukkoja taistoja nähtiin koko kisaviikon ajan. Loppuottelupaikat ratkesivat vasta kolmieräisissä: ykkössijoitettu HLK:n Mikael Riska voitti kolmossijoitetun EVS:n Jari Larkiolan ja viitossijoitettu KoVS:n Pekka Salminen nelossijoitetun HVS:n Jari Karvosen.
Suomen mestaruuden voitti Riska lyömällä kolmessa erässä Salmisen.
Pekka Salminen ei silti jäänyt osattomaksi kultamitalista – se tuli M50+ nelinpelissä KeTS:n Jussi Horttanaisen kanssa. Hopeat ripustettiin TaTen Mika Laakkosen ja PUiUn Timo Vanhatalon kaulaan.

Salmisen tavoin nelinpelin kultaa ja kaksinpelin hopeaa voitti N50+ TTS:n Päivi Kilpeläinen. Kaksinpelin välierässä kakkossijoitettu HVS:n Päivi Frangén taipui Kilpeläiselle kolmessa erässä, toinen hvsläinen, Pia Andell puolestaan ykkössijoitetulle STL:n Satu Pirilälle. Kilpeläinen aloitti loppuottelun hyvin, vei ensimmäisen erän, mutta Pirilä käänsi pelin ja meni mestaruuteen.
Nelinpelin loppuottelu näytti menevän Pirilälle ja OTC:n Minnamaria Millerille, mutta Kilpeläinen ja seurakaveri Marja Paloheimo nousivat voittoon erätappion jälkeen. Ottelutie-break ratkesi heille 10-4.
HVS:aan tuli kolme pronssia ykkössijoitettujen Pia Andellin ja Päivi Frangén sekä kakkossijoitetun parin Almi/Viitalan Anne Viitalan tuomana.

M60+ kaksinpelin yläkaaviossa nähtiin yllätyksiä: ykkössijoitettu HVS:n Jussi Juvakoski vetäytyi polvivamman vuoksi ja kolmossijoitettu KoVS Tommi Heinonen hävisi toisella kierroksella sijoittamattomalle HLK:n Veli-Matti Hillille, joka meni loppuotteluun.
Alakaaviossa välieriin etenivät nelossijoitettu HLK:n Martin Björnström ja kakkossijoitettu Riku Helminen.  Björnström oli voittanut keskinäiset kolme viimeistä kaksinpeliä erääkään menettämättä. SM-välierässä hän hävisi toisessa erässä kolme peliä. Samoin luvuin koki Björnströmille tappio loppuottelussa myös Hilli.
Nelinpelin SM-kultaa vei HVS:n ”Matti Mainio ja Jussi Juonio” -kaksikko, Timonen ja Juvakoski.   [”Matti Mainio ja Jussi Juonio” olivat yhdysvaltalaisen sanomalehtisarjakuvan keskushenkilöitä, siellä se ilmestyi nimellä Mutt and Jeff vuosina 1907-82. Suomessa sarjakuvaa julkaisi vuosikymmeniä Seura-lehti.]
Loppuottelussa kukistuivat Hilli ja Aalto Tennistä edustava Tapio Makkonen.

Naisten 60+ kaksinpelin välierissä olivat vastakkain hvsläiset Heli Petäjä (1.) ja Ritva Kurki. Kurki otti toisen voittonsa Petäjästä ja eteni loppuotteluun, jossa kohtasi kakkossijoitetun SlVS:n Ylva Kalliomäen. Tämä vei Suomen mestaruuden suoraan kahdessa erässä. Loppukisan Ylva oli mukana pyörittämässä kisaa aamulla aikaisin ja illalla myöhään.
Naisten nelinpeliluokkaa ei tässä tähän ikäluokkaan syntynyt.

 

Hedman, Montell ja Vaalamo tuplavoittajia

Kisan vanhimpia ikäluokkia hallitsivat tutut nimet, 70-vuotiaissa HTS:n Marja-Liisa Hedman ja TTS:n Jyrki Montell sekä 80-vuotiaissa LVS:n Pentti Vaalamo.  Kolmoikko pelasi itsensä tuplamestareiksi.
Hedman hävisi kahdessa ottelussa yhteensä kolme peliä. Loppuotteluun Hedmanin vastustajaksi eteni HVS:n Leena Mutanen, kun kakkossijoitettu HVS:n Helena Taberman joutui luovuttamaan välierän toisessa erässä.  Nelinpelin mestaruuden Hedman vei Tabermanin kanssa ja hopeaa jaettiin HVS-parille Lelle Blomqvist/Leena Mutanen.
Montell voitti M70+ kaksinpelin loppuottelussa ETS:n Roger Strömbergin ja kirkasti viimevuotisen SM-pronssin kullaksi.
Nelinpelin loppuottelua Montellin ja Curt Seleniuksen ei tarvinnut pelata, kun viimevuotista mestaruutta puolustavat Strömberg ja TCT:n Hannu Helminen joutuivat luovuttamaan.
HVS:n Martti Tieva eteni sekä kaksin- että nelinpelissä puolivälieriin. Nelinpelissä parina oli T-61:n Rainer Smått.
M80+ luokan kaksinpelin loppuottelussa kisasivat LVS:n Pentti Vaalamo ja EVS:n Pentti Seppälä. Seppälä hävisi viime vuonna loppuottelun Lars Sjömanille ja nyt Vaalamolle, jonka SM-pronssi kirkastui nyt kullaksi. Toinen kulta tuli nelinpelistä, jossa oli vain kaksi paria. Vaalamon parina oli ETK:n Reino Heinämaa, finaalivastustajina Seppälä ja HVS:n Raimo Lappalainen, joka kaksinpelissä oli hävinnyt välieräpaikan juuri Heinämaalle. Ottelutie-break päättyi Heinämaalle 12-10.
N80+ kaksinpelissä olivat mukana vain TVS:n Taina Majaniemi ja OVS:n Kerttu Suorsa. Majanniemi oli vuosi sitten voittoisa, niin nytkin. Nelinpeliin ei riittänyt osallistujia.

Teksti ja kuvat Riitta Närhi

Yläkuva:
HVS:lle kultaa toivat Matti Timonen (vas.) ja Jussi Juvakoski (oik.) M60+ nelinpelissä. Hopeaa saivat Tapio Makkonen, Aalto Tennis ja HLK:n Veli-Matti Hilli, jonka toinen hopea tuli kaksinpelistä.