Etusivu > Ajankohtaista > Digitalist Openin finalisti – Otto Virtanen

Digitalist Openin finalisti – Otto Virtanen

Otto Virtanen antaa pallolle kyytiä

”Helppous Federerin pelissä viehättää”, kommentoi Otto Virtanen suosikkipelaajaansa. Oton ja Federerin pelissä on yhtäläisyyksiä juuri helppoudessa, varsinkin pallon lyömisen osalta. Otto pelaa suomalaisittain ehkä epätyypillisenkin näyttävää tennistä – ykkössyöttö ja kämmen lähtevät räjähtävämmin kuin todennäköisesti kenelläkään samanikäisellä koko maailmassa.

”Haluan pelata aggressiivisesti ja ohjata pisteitä”, kuvailee Otto omaa pelifilosofiaansa. Ja mikäs on ohjatessa noilla lyönneillä ja tennikseen ihanteellisesti sopivalla pitkänhuiskealla ruumiinrakenteella. Vaikka Otto on tunnettu ennen kaikkea näyttävistä läpilyönneistä, on peliin tullut vuoden mittaan runsaasti lisää malttia ja monipuolisuutta sekä lyöntivalintoihin järkeä. Tästä nähtiin mallia hienosti sujuneen Talin future-viikon aikana – useammassa ottelussa Otto rakensi tilanteita kärsivällisesti tai käänsi tärkeitä pisteitä edukseen puolustuspelin kautta.

Finaalissa Otto kohtasi myös finaalitasolla ensi kertalaisen, pari vuotta vanhemman ruotsalaisen Karl Fribergin. Ruotsalaisen käsitteli tilanteen paremmin ja voitti 6-4, 6-1. Edes satapäisen kotiyleisön tuki ei tänään siivittänyt Ottoa uran ensimmäisen future-turnauksen voittoon. Finalistit ovat tietysti tutustuneet turnauksissa toisiinsa, mutta lisäksi ovat harjoitelleet yhdessä Good To Great tennisakatemiassa Tukholmassa. Ehkä Friberg pystyi hyödyntämään myös tämän edun paremmin tänään.

Otolla on vuoden päivät ollut uusi harjoittelukuvio takanaan, mikä on ainakin Oton itsensä ja tulosten puolesta ollut onnistunut ratkaisu. Päävastuun valmennuksesta kantaa Pasi Virtanen, mutta mukana kuviossa ovat tärkeinä osina HVS:n Antti Tuomi sekä Good To Greatin Peter Carlsson. Vierailut Tukholmassa ovat tuoneet Oton mukaan ennen kaikkea lisää systemaattisuutta harjoitteluun ja tarjonneet uusia harjoituskavereita sekä loistavat olosuhteet.

Suomen Davis Cup joukkueen kapteeni ja entinen huippupelaaja Jarkko Nieminen seurasi koko viikon ajan suomalaisten otteita Talissa tiiviisti. Jarkonkin kommenteissa Oton peleistä korostuu ennen kaikkea voimantuoton helppous lyönneissä ja kämmenen ja syötön teho: ”Noilla lyönneillä ja aseilla on mahdollisuudet mihin vain”. ”Huolellisuutta jalkatyössä ja tasaisuutta pelissä Otto voi vielä parantaa paljon”, Jarkko jatkaa.

Samoilla linjoilla on myös Otto itse: ”Fysiikkaan tulen panostamaan ja tasaisuutta peleihin toivottavasti tulee lisää treenin kautta”. Otto ei ehdi juuri huilailemaan hienon viikon jälkeen. Huomenna matka jatkuu Tukholmaan, missä luvassa fysiikkatestit ja pari päivää treeniä. Sitten jatketaan Pohjois-Amerikkaan Kanadassa pelattavaan esikisaan ennen uran ensimmäistä US Openia. Mietteet reissulle ovat hieman kaksijakoiset, kun kokemukset kovilta ulkokentiltä ovat melko vähäiset. Eihän Suomessa edes montaa kovaa ulkokenttää ole, niillä pelattavista turnauksista puhumattakaan. ”Mutta jokaista matsia lähdetään tietysti voittamaan, ottelu kerrallaan”, Otto toteaa.

Järjestäjille menneestä viikosta jäi erittäin hyvät fiilikset. Kilpailunjohtaja Pekka Mäkelä sen tiivisti: ”Onhan se kiva, kun suomalaiset pärjäävät. Sen takia näitä järjestetään”. Myös yleisö löysi tiensä Taliin ilahduttavasti. Kvartsi- ja semipäivinä ihmisiä oli paikalla noin puolitoista sataa ja finaalissa vajaa 300.

Seuraavan kerran Oton pelejä Suomessa voi nähdä 17.-18.10. Talissa, kun pelataan tenniksen SM-liigaa. HVS:n joukkueessa on kolme Grand Slam voittajaa, kun Oton lisäksi pelaamassa ovat Henri Kontinen ja John Peers. Mukana lisäksi muita suomalaisia ja ulkolaisia huippupelaajia.

Karl Friberg (vas.), HVS:n puheenjohtaja Kimmo Karviala, kilpailun johtaja Pekka Mäkelä ja Otto Virtanen finaalin jälkeisissä tunnelmissa. Kuva: Jari Ramstedt