Etusivu > Ajankohtaista > Perheenjäsen Juhani ”Kela” Mäkinen:”Poliisikopteri pysäytti meidät Saksan autobaanalla, koska valot ei autossa toimineet.”

Perheenjäsen Juhani ”Kela” Mäkinen:”Poliisikopteri pysäytti meidät Saksan autobaanalla, koska valot ei autossa toimineet.”

Ihan ensimmäiseksi on pakko kysyä, mistä olet saanut lempinimesi Kela?
Faijallani oli firma ja sen nimi oli Puukela. Sieltä se lähti.

Kerro muutama sana itsestäsi.
Olen 62 vuotta nuori, laskettelua ja ruuan laittoa rakastava perheen isä. Perhe ja tyttäret ovat minulle tärkeitä. Kilpailen edelleen SM tasolla (30 kultaa ja lisää tavoittelen). Pelaan myös golfia, mutta siinä olen huono. Lisäksi matkailu on tärkeää.

Mitä tulee mieleen tennishistoriastasi?
Aloitin tenniksen 5-6-vuotiaana. Noin 10-vuotiaana aloitin kilpailemisen, mutta silloin ei vielä ollut kuin 14-vuotiaiden sarjoja. Onneksi jo melko nuorena tuli menestystä. 15-vuotiaana olin numero 1-2 Suomessa ja 16-vuotiaana sain ensimmäisen SM mitalin, hopean 2-pelissä Tennarissa. Samana vuonna tuli pettymyksekseni kolme pronssia vielä. 17-vuotiaana taisin yhden pronssin 18-vuotiaiden sarjassa saada. 17-vuotis syksyllä menin jenkkeihin, jossa pelasin vuoden pelkkää tennistä ja sitten kesällä 1979 voitin 18-vuotiaiden SM-kultaa.

Seuraavat saavutukset nostaisin esille: ATP ranking 736 nelinpeli ja 799 kaksinpeli, paras voittoni Mike Barr 198 ATP, ensimmäinen suomalainen Suomessa, joka voitti Leo Palinin 12 vuoteen sekä ranking 10 miehet.

Mikä sai sinut innostumaan? Mikä tenniksessä viehättää sinua?
Isäni pelasi tennistä ja meille sekä naapurille rakennettiin oma kenttä. Ja olihan meillä oma ”sisähalljkin” 70-luvun lopulla tehdashallissa (Puukela). Siirsimme vain koneita sivuun ja rakensimme singelikentän rajat.

Tennis nyt vaan innosti ja kun vielä pärjäsi, niin siitä rakkaudella lajiin!


Onko sinulla joku erityinen tennismuisto?
Onhan noita muistoja! Yksi parhaista on voitto silloisesta Suomen 7. Reijo Tuomolasta. Reijo johti Lohjan A-luokan finaalissa 5-2 ja 40-15 kolmatta erää ja järjestäjät roudasivat jo pyttyjä kentän laitaan. Päätin, että tää ei oo vielä ohi.

Pelasin viisi Eurooppa cupia, eniten Suomessa. Niihin reissuihin mahtuu kaikenlaista. Repen (Jokinen) kanssa eksyttiin Budapestissä, Timosen (Matti) sight seeing Ambergissa. Nimet Pöllänen (Antti), Juvakoski (Jussi) ja Mäkinen opittiin jo niin hyvin, että meidän nimet dj mainitsi ääneen, kun soittoruokalaan Linz’ssä Itävallassa astuttiin sisään.

Ja onhan noita muitakin. Lohjalla myöhästyin ” sainauksesta”, vaikka olin parin metrin päässä tenniskentistä vaunussa nukkumassa. Onneksi pääsin mukaan kisoihin. Eräänä kertana voitin Hannu ”Hönö” Grarothin 4 matsipallon jälkeen Fiskiksellä SM-karsinnan vikalla kierroksella. Pekan (Mäkelä) kanssa on paljon yhteisiä muistoja kentiltä, niin Suomessa kuin maailmalla ja toki tenniskenttien ulkopuolelta.

Lopuksi vielä yksi mieleenpainuva Klein-bussi turnee Euroopassa Montosen (Pasi), Inbergin (Torsti), Peter Väänäsen sekä Lasse Männistön kanssa. Sillä reissulla mm. poliisikopteri pysäytti meidät Saksan autobaanalla, koska valot ei autossa toimineet. Muutenkin auto just ja just pysyi kasassa VW-huoltoon Tanskaan saakka.

Niistä tappioista, jotka olen toki jo unohtanut sekä voitoista ja reissuista saisi kirjoitettua oman kirjan.

Mikä on vahvuutesi tenniskentällä?
Vahvuutena pää, kädet(kosketus) sekä kämmen. Lisäksi aikoinaan olin sitkeä.

Mitä HVS-Tennis sinun tenniksellesi merkitsee? Mitä palveluja käytät?
Pekka ”Pancho” Säilä toi minut seuraan vuonna 1979 voitettuani SM-kultaa 18-vuotiaissa. Duunissa olen ollut HVS-Tenniksessä yhtäjaksoisesti syksystä 1988. Tänä aikana olen tehnyt kaikkea mahdollista toiminnanjohtajan ja rivivalmentajan välissä.

HVS on vaan se ykkönen!

Kuinka usein pelaat tennistä?
Pelaan omia treenejä niin paljon kuin valmennuksiltani ehdin/jaksan.

Millä mailalla/tossuilla/jänteillä pelaat?
Jos olen seuran pitkäikäisin valmentaja niin, olen myös Wilsonin tallissa pisimpään Suomessa ollut tennispelaaja, joten kaikki kamat Wilsonilta. Jänteistä en tiedä, Kallu tietää.

Kuka on suosikkipelaajasi?
Junnuna diggasin eniten Ilie Nastasea ja toiseksi Björn Borgia.
Sittemmin suosikkeja ovat olleet Roger Federer ja hänen jälkeensä Delpotro sekä Monfils.

Sana on vapaa!
Hyvää uutta vuotta ja terveyttä kaikille! Ja jos joku haluaa kysyä jotain lajista, niin Mielensäpahoittajaa lainatakseni, minulta voi aina kysyä.

Terkuin Juhani