Etusivu > Ajankohtaista > Petra Puheloisen kolumni: Kotikisat-Pelatako vaiko ei?

Petra Puheloisen kolumni: Kotikisat-Pelatako vaiko ei?

Esittelyssä Petra Puheloinen
Olen entinen Suomen naisten kaksinpelin ranking ykkönen, ja WTA-listan paras sijoitukseni kaksinpelissä on 412. Rakastan liikuntaa ja huippu-urheilua ja kirjoitan harrastuksena huipputennikseen keskittyvää blogia. Blogi löytyy helppoajakivaa.blogspot.com
Nyt minulla on ilo ja kunnia saada kirjoittaa tennisaiheisia artikkeleita HVS-Verkkosanomiin myös vuonna 2023.

Kotikisat-Pelatako vaiko ei?

Suomen tennis saataisiin vieläkin parempaan nousuun nyt ja tulevaisuudessa, jos meillä järjestettäisiin paljon enemmän ammattilaiskilpailuja täällä Suomessa. Näin kilpapelaamista harjoitettaisiin enemmän ja useamman pelaajan taholta ja kansallinen taso nousisi. Olisi ikään kuin syy jatkaa ammattilaisuuden tavoittelua pidempään. Tämän seurauksena suomalaiset pelaajat olisivat entistä parempia ja menestyisivät entistä paremmin. Pelaajia olisi myös huomattavasti enemmän. Näin saataisiin positiivinen nousukierre jatkumaan ja tehtyä tenniksestä Suomessa kansanlaji. Laji, jota kaikki haluaisivat harrastaa.

Ammattilaiskilpailujen järjestäminen vaatii kuitenkin paljon. Se vaatii paljon, niin rahaa, sponsoreita kuin järjestelijöitä ja vaivan näköä. Ei yksinkertaisesti ole mitenkään helppo tehtävä järjestää ammattilaiskilpailuja Suomessa.

Se mikä voisi edistää ammattilaiskilpailujen määrän kasvattamista Suomessa on se tosiasia, että suomalaiset tennispelaajat osallistuisivat (mahdollisuuksien mukaan) turnauksiin kotimaassa ja menestyisivät hyvin.

Kun suomalaiset tennispelaajat pärjäävät kilpailuissa mm. sponsoreita on helpompi saada, sillä kotimaisten pelaajien menestys kiinnostaa kotimaassa ja näin saadaan kilpailuille enemmän näkyvyyttä ja kilpailuille yleisöä.

Ensi kuussa järjestettävässä Talin tenniskeskuksessa pelattavassa HPP Openissa nähdään Suomen tämänhetkisiä maailman huippupelaajia kuten Emil Ruusuvuori ja kovaa nousua kärkeen tehnyt Otto Virtanen. On hienoa, että nämä tennistähdet ovat lupautuneet pelaamaan kotiturnaukseen, vaikka heidän tavalliset kilpailunsa ovatkin suuruudeltaan ja palkintoarvoltaan huomattavasti isompia.

Olisikin hienoa, että Suomeen luotaisiin sellainen tenniskulttuuri, että kun maastamme nousee maailman huipulle uusia tennispelaajia, niin he kaikki osallistuisivat aina mahdollisuuksien mukaan kotimaassamme järjestettäviin niin kotimaisiin kilpailuihin (kuten esim. sm-liiga) kuin ammattilaisturnauksiin ja näyttäisivät siten hyvää esimerkkiä aina tuleville tennistähdille kuin myös niille, joita ammattilaistennis kiinnostaa ja jotka haluavat nauttia viihteellisestä ja taidokkaasta tenniksestä.

Kaikki me tiedämme, että mitä paremmasta supertähdestä on kyse, sen enemmän on mahdollista houkutella niin maksavaa yleisöä kuin myös isompia sponsoreita turnaukseen ja paikanpäälle.  Näkyvyyskin on aivan eri luokkaa, jos paikalla on korkealle maailmanlistalla rankattu pelaaja.

Suomessa on aina jo silloin tällöin päästy nauttimaan kotimaisista maailmalla menestyneistä supertähdistä ja heidän suorituksistaan ammattilaiskilpailuissa.

Kaikkien aikojen tennistähtemme, maailmanlistalla parhaimmillaan sijalla 13 kaksinpelissä ollut, Jarkko Nieminen osallistui moneen kertaan niin kesällä Tampereella järjestettävään miesten ammattilaisturnaukseen kuin myös loppusyksyllä Helsingissä Talin tenniskeskuksessa järjestettävään ammattilaisturnaukseen.

On ollut myös ilo huomata, että nykyinen nelinpelispesialistimme, maailman kärkikymmenikössä majaileva, Harri Heliövaara, on näyttänyt peliotteitaan niin SM-liigassa yhdessä nelinpeliparinsa kanssa kuin myös Talin ammattilaisturnauksessa.

Herääkin kysymys, että miten voisimme mahdollistaa ja kannustaa tulevat tenniksen supertähtemme osallistumaan aina Suomessa järjestettäviin ammattilaiskilpailuihin sekä muihin merkittäviin tapahtumiin (SM-liiga ja SM-kilpailut)?