Etusivu > Ajankohtaista > Petra Puheloisen kolumni: Harjoitteletko riittävästi?

Petra Puheloisen kolumni: Harjoitteletko riittävästi?

Esittelyssä Petra Puheloinen
Olen entinen Suomen naisten kaksinpelin ranking ykkönen, ja WTA-listan paras sijoitukseni kaksinpelissä on 412. Rakastan liikuntaa ja huippu-urheilua ja kirjoitan harrastuksena huipputennikseen keskittyvää blogia. Blogi löytyy helppoajakivaa.blogspot.com
Nyt minulla on ilo ja kunnia saada kirjoittaa tennisaiheisia artikkeleita HVS-Verkkosanomiin myös vuonna 2023.

Harjoitteletko riittävästi?

Omatoiminen harjoittelu valmennuksessa käymisen lisäksi tehostaa oppimista.

Jos haluaa kehittyä, on tärkeää harjoitella paljon ja laadukkaasti sekä levätä riittävästi, jotta jaksaa taas tehdä töitä menestyksen eteen. Suomessa on paljon hyviä valmentajia, joilla on paljon kokemusta valmentamisesta, ja jotka kehittävät jatkuvasti itseään ja vievät Suomen tennistä eteenpäin. Se, että käyt valmentajan vetämissä ohjatuissa treeneissä säännöllisesti, ei välttämättä riitä.

Sinun täytyy harjoitella myös omatoimisesti.

Omatoiminen harjoittelu on siinä mielessä erittäin järkevää, sillä omatoimisesti harjoitellessasi sinun on mahdollista kuunnella oman kehosi jaksamista ja tehdä juuri sellaisia harjoituksia, jotka sopivat juuri sen hetken fyysiseen olotilaasi.

Jos tunnet itsesi hiukan väsyneeksi, harjoittele tenniskentällä vaikkapa taitoa ja tekniikkaa. Tee sellaisia harjoituksia, jotka eivät vaadi niin paljon fyysistä suorituskykyä. Jos sinusta puolestaan tuntuu siltä, että jaksat rankempaakin fyysistä harjoittelua, niin tee kunnon rääkkiä tenniskentällä ja/tai sen ulkopuolella itsenäisesti tai treenikaverisi kanssa yhdessä.

Omatoimisesti harjoitellessasi muista siis aina kuunnella kehoasi. Liian väsyneenä ei kannata harjoitella ollenkaan. Silloin kannattaa tehdä jotain ihan muuta, joka auttaa sinua palautumaan niin henkisesti kuin fyysisestikin ja piristää sinua.

Omien treenikaverien kanssa kannattaa harjoitella paljon myös ohjattujen valmennuksien ulkopuolella. Tennistreenit treenikaverisi kanssa ovat oiva mahdollisuus opetella yhdessä niitä asioita omalla ajalla, joita olette yhdessä treenanneet jo valmentajanne kanssa valmennuksissa.

Yhdessä omaehtoisesti treenatessa saatte lisää tarpeellisia toistoja, jotka ovat todella tärkeitä lajissa kehittymisen kannalta. Treenikavereiksi omaehtoisesti harjoitellessa kannattaa valita mahdollisimman monipuolisesti erilaisia harjoitusvastuksia. Monipuolisesti erilaisten pelityylien kanssa harjoitellessa, kehityt parhaiten.

Edes koppatreeniä sinun ei tarvitse unohtaa, kun harjoittelet yhdessä treenikaveriesi kanssa. Voitte vetää toisillenne erilaisia drillejä vuorotellen kummankin omien toiveiden mukaan.Ei tarvita kuin korillinen palloja ja positiivinen mieli. Yhdessä treenatessa kehitytte molemmat enemmän kuin vaan pelkästään ohjatussa valmennuksessa käydessänne.

Ei muuta kuin kentille treenaamaan yhdessä treenikaverien kanssa!