Etusivu > Ajankohtaista > Petra Puheloisen kolumni: Tennis vie moniin paikkoihin maailmassa

Petra Puheloisen kolumni: Tennis vie moniin paikkoihin maailmassa

Esittelyssä Petra Puheloinen
Olen entinen Suomen naisten kaksinpelin ranking ykkönen, ja WTA-listan paras sijoitukseni kaksinpelissä on 412. Rakastan liikuntaa ja huippu-urheilua ja kirjoitan harrastuksena huipputennikseen keskittyvää blogia. Blogi löytyy helppoajakivaa.blogspot.com
Nyt minulla on ilo ja kunnia saada kirjoittaa tennisaiheisia artikkeleita HVS-Verkkosanomiin myös vuonna 2023.

Tennis vie moniin paikkoihin maailmassa-

Haastattelussa tennisammattilaisuutta tavoitellut Maija Lamu

Tennis vie kilpapelaajia tunnetusti ympäri maailmaa heidän tavoitellessaan ammattilaisuutta. Tennis voi myös muuttaa monen pelaajan elämää useilla eri tavoin.

Kilpakumppanini, suomalaisen Maija Lamun (WTA kaksinpeli 999 ja WTA nelinpeli 678, vuosi 1998) elämän, yksi ammattilaiskilpailu maailmalla muutti merkittävästi.

Juniorina Suomessa erinomaisesti menestynyt Maija lähti omien sanojensa mukaan tavoittelemaan lisää maailman rankingpisteitä Egyptiin ammattilaiskisaan joulukuussa 1997. Kilpailumatkasta tulikin sitten vähän erilainen kuin tavallisesti. Maijalle oli ilmoitettu, että hän on päässyt suoraan pääsarjaan, joten karsinnat oli ehditty jo pelata, silloin kun hän saapui kilpailupaikalle. Kilpailutoimistossa kuitenkin selvisi, että Maijan olisikin kuulunut pelata jo karsinnassa pääsarjan sijaan. Pitkän aikaa keskustellessaan ja soittaessaan ympäri maailmaa, Maija onnistui saamaan pääsarjaan villin kortin, minkä vuoksi pitkä ja kallis reissu ei ollut turha. Egyptin reissu oli tennismenestyksen lisäksi myös toisella tapaa onnistunut. Egyptiläinen miestennispelaaja auttoi Maijaa mm. treenaamisessa ennen kilpailuja ja tämä egyptiläinen mies on muuten nykyään Maijan aviomies! Ja juuri tämän miehen kanssa Maija yhdessä heidän perheensä kanssa asuu Egyptissä ja on asunut siellä jo monta vuosikymmentä!

Tennis on Maijan ja hänen perheensä elämässä vieläkin todella paljon läsnä. Maijalla ja hänen miehellään Dialla on kaksi poikaa, ja koko perhe pelaa tennistä. Pojista vanhempi on nyt 22-vuotias ja on Maijan sanojen mukaan pelannut koko ikänsä tennistä. Kilpaillut ITF ja ATP- kilpailuja ja ollut sijalla viisi Egyptin ranking-listalla. Hän valmistui juuri New Yorkin tennisyliopistossa, jonne oli saanut stipendin. Myös nuorempi pojista, 14-vuotias, on pelannut tennistä koko ikänsä. Tähtäimessä on ATP-taso ja varmaankin myös yliopistotennis Yhdysvalloissa. Aivan avioliiton alussa sekä Maija että Dia toimivat kokopäiväisinä tennisvalmentajina Kairon yksityisklubilla. Nykyäänkin Maija valmentaa tennistä oman yritystoimintansa ohella ja Dia puolestaan toimii Egyptin tennisliiton teknisenä johtajana ja maajoukkueen valmentajana. Aiemmin Dia on ollut myös Egyptin Fed Cup- joukkueen ja junioreitten Davis Cup-joukkueen valmentaja.

Egyptissä kilpatennispelaajia on tällä hetkellä n. 6000 ja kilpailuja järjestetään paljon. Vuosittain on peräti 34 ammattilaiskilpailua ja n. 18 ITF kilpailua. Suuri määrä kilpailuja mahdollistaa paikallisille pelaajille kehittymisen ja osallistua kansainvälisiin turnauksiin Maijan mukaan omassa kotimaassa.

Harjoittelu Egyptissä on myös hiukan erilaista kuin Suomessa. Sisäkenttiä ei ole ja ulkokentillä pelataan massalla ympäri vuoden. Kuumuus kesäisin on todella ankaraa ja lämpötila voi kohota jopa 45 asteeseen. Matkat treeneihin, fysiikkatreeneihin ja kilpailuihin ovat pitkiä ja kilpailut pelataan usein arki-iltaisin toisin kuin meillä Suomessa, jossa useimmiten kilpailut järjestetään viikonloppuisin. Seuravalmentajia käytetään harvemmin, vaan pelaajat hyödyntävät yksityisiä klubeja, joissa valmentaa yksityisvalmentajat.

Valmennus ja ammattilaisuuteen valmistautuminen on Maijankin mukaan muuttunut valtavasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Ennen treenattiin hyvinkin paljon itsenäisesti, kun taas nykyään monella lupauksella on käytössään niin psyykkistä, fyysistä kuin tennisvalmentajaakin erikseen. Ennen sama valmentaja oli vastuussa näistä kaikista osa-alueista. Maijankin valmennuksesta vastasi oma isosisko ja isä aina 16-vuotiaisuuteen asti. Fysiikkatreenit toteutettiin itsenäisesti noudattamalla etukäteen laadittua ohjelmaa.

Jos Maija olisi nyt nuori tennisammattilaisuudesta haaveileva, hän muuttaisi joko Helsinkiin tai Tampereelle, lähemmäs kotimaisia ja ulkomaisia kilpailuja. Yksin kilpailumatkoille hän ei myöskään enää lähtisi, vaan haluaisi mukaan pienen kilpakumppaneista koostuvan tiimin ja valmentajan, jotta valmistautuminen myös kilpailuissa sujuisi paremmin. Huomiota tulisi Maijan mukaan kiinnittää myös oikeisiin turnausvalintoihin, jotta saisi kasvatettua itseluottamuksen voittojen kautta paremmaksi. Itseluottamus on todella tärkeää varsinkin uran alkuvaiheessa.

Tennis on antanut Maijalle todella paljon. Tenniksellä on Maijan mukaan ollut todella iso vaikutus hänen koko elämäänsä. Moninaisten ihmissuhteiden lisäksi tennis on vaikuttanut hänen persoonaansa, alan valintaan, työelämään, elämässä onnistumiseen ja vaikeuksista selviytymiseen. Kaikki mikä liittyy tennikseen: matkustelu, kilpaileminen, taistelu voitosta, treenaaminen, tappiosta selviytyminen, toimii oppina elämässä.

Tenniksessä kaikkein parasta on se tunne, jonka kentältä saa. Sitä tunnetta ei Maijan mukaan muualta saa. Kaikki huolet ja murheet ja stressi unohtuvat, kun uppoutuu tenniksen lumoihin. Kentällä saat keskittyä vain siihen hetkeen. Tätä tunnetta Maija kokee edelleen pelatessaan yhä viisi tuntia joka viikko.

On mahdollista, että Maija palaa kotikonnuilleen perheensä kanssa vielä joskus Suomeen. Ihanne olisi, että perhe asuisi molemmissa maissa aina osan vuodesta. Maija suunnitteleekin laajentavansa omaa yritystoimintaansa Suomeen jossain vaiheessa ja tekevänsä enemmän töitä Suomen ja Egyptin välillä myös vaikkapa viennin ja tuonnin muodossa, sillä molemmat maat ovat Maijalle ja hänen perheelleen hyvin tärkeitä. Maijan nykyinen yritys tarjoaa kursseja ja koulutuksia lapsille, nuorille, aikuisille ja yrityksille itseluottamuksen ja itseilmaisun kehittämiseen. Ohjelmat kehittävät ihmisiä luovuuden ja urheilun avulla, auttaen jokaista löytämään oman identiteettinsä ja potentiaalinsa sekä elämässä, urheilussa ja uralla. 

Haastattelun loppuun Maija toivottaa tsemppiä Suomen tennikselle ja kaikille pelaajille!

”Tennis antaa mahdollisuuksia elämälle ja suomalaisella sisulla pääsee pitkälle”, Maija toteaa.