Etusivu > Ajankohtaista > Reijo Tuomola: Viisumi yhteen suuntaan

Reijo Tuomola: Viisumi yhteen suuntaan

Reijo Tuomola on eläkkeelle jäänyt HVS:n Taivallahden Tenniskoulun rehtori, joka valmentaa edelleen muutaman tunnin viikossa. Reijolta löytyy ainakin 150 SM-kultaa (yli 11.5 kg mitaleja) sekä hän on toiminut mm. maajoukkuepelaajana Davis Cup:ssa. Reijolla on paljon tarinoita, joita tulemme kertomaan HVS Verkkosanomissa. Reijon motto on “Kehity ja omaksu uutta”.

1960-luvun loppupuolella, Reijo Tuomolan ollessa urheilujoukoissa Santahimassa, kävi kutsu edustamaan Suomea Bulgarian Sofiaan. Siellä järjestettiin tunnettu, kansainvälinen tenniskilpailu, jossa oli mukana paljon hyviä pelaajia silloisista itäblokin maista.  Bulgarin Tennisliitto sponsoroi nuorta Reijo Tuomolaa osallistumaan kisoihin, joskin lentäminen ei lännen kautta ollut mahdollista kalliiden lentolippujen takia.

Pieni haaste kisamatkalle oli Reijon saama yksisuuntainen viisumi, mutta urheilukomennus armeijasta oli aina mieluinen tilaisuus, joihin Reijo tarttui useasti:

“Muistaakseni vaihdoin palvelusaikana vain yhden kerran lakanat.”

Santahaminan urheilujoukoissa oli Reijon lisäksi monia muitakin aktiivisia urheilijoita kuten yleisurheilija Arto Bryggare sekä jalkapalloilija Atik Ismail.

Menomatka Sofiaan sujui rattoisasti, mutta jo perillä Reijoa alkoi jännittämään miten pääsisi kotiin puuttuvan viisumin takia. 

“Koko kisaviikko meni paluuviisumia järjestellessä. Singelissä tulikin sitten tappio suoraan, mutta dubbelissa taisimme tsekkiläisen parin kanssa voittaa matsin tai pari.”

Lopulta Reijo sai itsensä järjesteltyä Sofiasta Moskovaan, josta piti olla lento Leningradiin. Jännitystä lisäsi lentokentällä oikean koneen valinta, ja oli lähellä ettei Reijo valinnut lentoa Murmanskiin Ledingradin asemasta. Päästyään lopulta Leningradiin ja löydettyään kerran jo hävinneet matkalaukut, selvisi, että juna Suomeen oli jo ehtinyt lähteä. Seuraavan junan odottaminen vaatisi yöpymistä, mutta Reijon saama, Transit viisumi, ei tukenut maassa yöpymistä. Tästäkin tilanteesta Reijo selvisi pienellä keksiliäisyydellä (lahjonta),  ja ehti lopulta aamu seitsemältä uuteen junaan! Kohta uutta seikkailua!