Etusivu > Ajankohtaista > Repen palsta: Ei se ollutkaan yksinkertaista

Repen palsta: Ei se ollutkaan yksinkertaista

Älä lue, jos et halua ajatella!

Helppoa kuin heinän teko. Maila valmiiksi, katso saapuvaa palloa ja anna mailan laulaa. Oikea ote ja sijoita pallo tarkasti. Tsemppiä ja vamos!

Mutta vaikea saada toimimaan.
Ajattelemalla tennislyöntiä koko ajan muuttuvana, tavoitteellisena ja monien osatekijöiden järjestelmänä, voidaan selittää monimutkaisten liikemallien opettelua, oppimista ja vaikeutta. Tennistä. Tylsää insinööridataa ja vaivalloista ajateltavaa, kyllä vain! Mutta jos sen jaksaa tehdä, aukeaa näköaloja olennaisiin vaikuttamisen kohtiin. Ja tämähän sopii niin valmentajille kuin omaa pelaamistaan kehittäville tenniksen opiskelijoille.

Yksinkertaisten ja monimutkaisten liikemallien välinen suhde: Monimutkaiset liikemallit voivat syntyä yksinkertaisten alijärjestelmien vuorovaikutuksista. Esimerkiksi kävelyssä monia yksittäisiä lihaksia ja niveliä koordinoidaan yhteen tuottaaksemme yhtenäisen ja koordinoidun liikkeen.
Sopeutuminen ja oppiminen: Kun pelaaja kohtaa uuden ympäristön. tehtävän tai taktisen tilanteen, hän voi aluksi olla kömpelö tai epävarma. Pelaaja mukauttaa liikkeitään ja saavuttaa sujuvamman ja tehokkaamman lyöntimallin kokeilun ja virheen kautta.
Valmiit lyöntimallit tutuista liikemalleista: Vakaan tilan käyttäytymismalleille on käyttöä. Tenniksen oppimisessa nämä ns. “attraktorit” voivat edustaa tietyntyyppisiä liikemalleja tai liikeratoja, joita pelaaja käyttää useimmiten ja jotka tuntuvat luonnollisilta.
Kaaoksen ja järjestyksen välinen suhde: Kaaoksen läsnäolo voi itse asiassa auttaa yksilöitä löytämään uusia ja tehokkaampia liikemalleja. Kun yksilö kokeilee erilaisia liikemalleja, hän voi ”löytää” optimaalisemman tavan suorittaa tehtävä, joka oli aiemmin piilossa järjestyksen ja rutiinin alla.
Lyöntien monimuotoisuus: Pelaajilla on useita tapoja suorittaa sama tehtävä. Taitavat pelaajat voivat vaihdella lyöntejä ja niiden tuottamiseen tarvittavia liikkeitä.

Tennispelaajille pelin muuttuvissa ja ennustamattomissa tilanteissa oleminen tarjoaa monimutkaisen ja rikkaan kehyksen ymmärtää, miten opitaan ja sopeudutaan tilanteisiin tennislyönneillä.
Harjoittelemalla erilaisia tilanteita pääsee eteenpäin.
Parhaimmillaan tämä korostaa liikkeiden ja liikemallien yllätyksellistä ja hissukseen itseorganisoituvaa luonnetta. Ja saattaa ajoittain olla turhauttavaa!

Syysterveisin,
Repe