Etusivu > Ajankohtaista > Repen palsta: Ajattelun aihetta, ehkä

Repen palsta: Ajattelun aihetta, ehkä

Liiku ja katso palloa – kaksi tenniksen isoa tekemistä ohjaavaa periaatetta. Näillä pärjää pitkälle. Tenniskentällä ero tilanteissa huomaat välillä enemmän ja joskus vähemmän, että tekemiseen sekaantuu ajatuksia. Kun matsipallossa nousee lobbi rystypuolellesi, et halua, että ajatuksesi ovat voimakkaita ja vikkeliä. mutta minkäs teet? Mitä enemmän on aikaa tilanteessa, sitä enemmän on tilaa ajatuksille. ”Mitäs jos ja ehkä näin, tai sitten noin…?”

Kokenut pelaaja, käyttäen satojen virheiden kautta hankittua viisautta, tietää, että ei kannata lopettaa sijoittumisliikkumista ennen kuin viime hetkellä. Huomion kiinnittäminen pallon seurantaan ja jalkatyöhön rauhoittaa ajattelua.

Fyysinen tasapaino ja ajatusten keskittäminen toimivat käsikädessä ja tuloksekkaasti tiukkaan rajatussa tilanteessa, jossa homma niin sanotusti pitää saada maaliin. Nyt ei ole oikea aika ajatella liikaa, eikä varsinkaan väärällä tavalla.

Mutta jos ja kun haluamme kehittää tekemistä, meidän täytyy katsoa ja näin ollen ajatella ajatteluamme. Paljon asioita pääsee tapahtumaan. Lyömme palloa ”jotenkin” asenteella, kunhan menee kenttään. Ei kovin tietoisesti, eikä järkevästi.

Oman ajattelun itse tehty ajatteleminen edellyttää, että olemme vapaana ”juuri nyt” tekemisen velvoitteesta. Tilanne ei saa olla päällä, emmekä halua sekoittaa suorittamisen sujuvuutta arvioivan oman itsen huohottaa niskaan.

Pelin aikana tekemisen vapaampia kohtia ovat pisteiden välit, puolten vaihdot ja erätauot. Pisteiden väliin ei mahdu paljoa, nollaus ja ajatusten keskittäminen seuraavaan pisteeseen riittää. Puolten vaihdoissa voisit jo antaa hieman tilaa muutamalle ajatukselle. Ehkä voisit koittaa pari stopparia, nousta verkolle? Ehkä jatkat samalla moodilla, mutta skarppaat vaan? Mutta kannattaako nyt jossitella? Lisääkö se vain epävarmuutta?

Ajattelulle on luonteenomaista, että luomme erilaisia vaihtoehtoja ja niihin sisältyy erittäin suuri määrä ”ehkää”. Tätä ei pidä sotkea itseluottamuksen puutteeseen, vaikka se saattaakin tuntua samanlaiselta. Pikemmin voisit muistuttaa itseäsi siitä, että hyvä kun tajuat, että tenniskentällä asiat voivat ratketa monilla tavoilla. Olet lähempänä totuutta!

Ehkä.
T. Repe

Teksti: Repe Jokinen