Etusivu > Ajankohtaista > Repen palsta: Lopeta selittely

Repen palsta: Lopeta selittely

Hiihtoniilolle sanotaan: ”Nyt laitetaan numerolappu rintaan”, tennispelaajat huikkaavat hätäisen pallottelun jälkeen: ”Aletaan laskea pisteitä”. Ladulle ilmestyy kello ja maalialueelle tulosluettelo, tenniskentällä verkko ja rajat saavat merkityksen. Jättimäisen syöttötuolin (aka tuomarituoli) ulokkeista löytyy punaisia ja valkoisia palloja, niihin tallennetaan pistetilanne. Ja ihminen muuttuu.

Voisin nyt neuvoa olemaan tarkkana kun pistepeli alkaa, voisin kirjoittaa kauniisti, että ei kannata tehdä virheitä (ja vahingotkin lasketaan virheiksi) eikä kannata antaa helppoja vastustajalle. Kannattaa myös liikkua huolella ja pallon seuraaminen on erittäin tärkeää…palataan näihin myöhemmin, paljon myöhemmin.

Nyt kerron tuhoisasta muutoksesta, joka meissä pisteiden laskemisen alettua tapahtuu.

Voimakkaan kilpailuvietin omaavilla on isoin riski ”alkaa sekoilla”. Ote todellisuuteen hämärtyy pelin edetessä ja siirrymme harhojen maailmaan, ainakin jos emme pidä varaamme. Vastustaja on uskomaton onnenpekka ja näkee linjapallot aina oman etunsa mukaisesti. Selittelen tapahtumia fiilispohjalta; yksi asia ratkaisi jonkin tilanteen, toinen koko ottelun. Tekosyyt seuraavat toisiaan ja lopulta sulautuvat toisiinsa muodostaen otteluanalyysin. Kauniin, sopivan ja tasapainoisen kuvan pelin tapahtumista. Kahvi, pulla ja selitys hallin kahvilassa kuuluu tennikseen.

Tosiasiassa ottelussa on lukemattomia nopeita ja vähemmän nopeita tilanteita, jatkuvaa säätämistä, liikehallinan ja lyöntivalintojen kanssa on hommaa, vastustajan lukeminen ja pallon seuraaminen sitoo huomiokyvyn. Paljonko tilanne on? Mitä tapahtui edellisessä pisteessä, muistaako kukaan??? Näinpä!

Laskemiselle ei jää aivokapasitettia, ellei säädä itsen ja pelin tapahtumien arviointia hiljaisemmalle liekille. Ja jos edes pisteitä ei saa laskettua niin tuskinpa mitään järkevää panosta taktiselle puolelle on laittaa. Eli neuvoni: Laske pisteet, älä selittele.

Sitten voit kuunnella sisäistä neuvovaa ja vaativaa ääntäsi. Halusit tai et, no problem with that. Sieltä tulee paljon hyviä ohjeita, viisaita ja tosia asioita. Taustoitettuna meille merkityksellisillä seikoilla. Lyö tuonne ja tee näin, katso palloa, onko paita hyvin, miltäköhän mä näytän kun pelailen, mitä toikin tuolla töllää, oho mikä pomppu, mites se pallo tossa oli?

Otetaan vielä kerran: ”Laske pisteet, älä selittele”. Ja siihen lisäys: ”Kuuntele itseäsi, mutta älä usko kaikkea”.

Repe Jokinen